Så ska hockeyn bli ännu hetare

Fler repriser i arenorna
ska öka underhållningen

HOCKEY

Underhållningsvärdet i hockeyarenan ska öka.

Slagsmål och bortdömda mål ska kablas ut på jumbotronen för att engagera fansen ännu mer.

Nu får elitserieklubbarna visa tre repriser på jumbo­tronen. Tidigare har det varit förbjudet.

– Klubbarna får göra det på prov. Jag vill inte att det blir uppvigling mot domarna, säger Mikael Lundström, tävlingschef på Ishockeyförbundet.

Foto: Jimmy Wixtröm
Kan få det tufft När repriser på slagsmål, tveksamma målsituationer och liknande får vevas flera gånger på jumbotronen kan publiktrycket mot domarna öka nästa säsong.

Den nya Elitkommittén inom svensk ishockey har arbetat febrilt den senaste tiden och slagit fast en rad nyheter för elitserien och allsvenskan.

Sportbladet har tidigare berättat om återinförandet av straffar vid oavgjort och om det nya schemat för slutspelet. Men Elitkommittén har även bestämt fler nyheter för elitserien och allsvenskan.

Mer valmöjligheter

Det blir en ny valprocess för slutspelet där seriesegraren får välja mellan lag fem till lag åtta. Sedan får lag två välja mellan de tre återstående lagen fem till åtta.

– Det är för att seriesegraren ska få större valmöjlighet, säger tävlingschef Mikael Lundström, som även sitter med i Elitkommittén.

Väcker känslor

Elitkommittén har även valt att förändra regeln som reglerar repriser på jumbotronen i elitseriearenorna.

Fram till i våras var det endast tillåtet att visa en repris på ett mål som ska granskas av en målvideodomare, eller en offside eller ett slagsmål.

Anledningen var att man vill att domarna ska få arbeta i lugn och ro och inte påverkas av att sekvensen visas gång på gång på jumbotronen och väcker extra ordinära känslor hos publiken.

Max tre repriser

Nu blir det tillåtet att visa tre repriser. Men visar klubben fyra repriser blir det stränga böter.

– Det är för att ge besökarna på arenorna samma möjlighet som de framför teven att följa en sekvens eller situation på isen. Man höjer underhållningsvärdet. Men vi kommer att hålla gedigen kontroll över vad effekten blir av repris-orgien på jumbotronen. Jag vill inte att det blir uppvigling mot domarna, säger Mikael Lundström.

FAKTA

HÄR ÄR ALLA NYHETER I ELITHOCKEYN I VINTER:

Fem proffsdomare. Hockeyligan satsar på att ha fler proffsdomare. Från två domare till fem domare.

Nytt slutspelsschema. I vår får de bättre ­lagen fördel i slutspelet. Matcherna ska spelas Hemma, Borta, H, B, H, B, H.

Ny valprocedur. Tidigare fick lag ett i slutspelet välja mellan lag sju och åtta i grundserien. Nu får lag ett välja mellan fem till åtta. Lag två får välja mellan de tre lagen som återstår bland lag fem till åtta. Och så vidare.

Fler repriser. I dag får endast en repris visas på jumbotronen. Men i vinter blir det tre repriser för att höja underhållningsvärdet i arenan.

Sudden-straffar. Till många tränares ilska är straffar vid oavgjort tillbaka i elitserien.

Nytt play off-system. I vår spelar lag fyra till sju i allsvenskan en rak serie om sex matcher. Bästa laget tar en plats i kvalserien. (Dessa förändringar är tagna av Elitkommittén.)

Central målvideo-domare. För att hjälpa målvideodomaren i arenan finns funderingar på att införa ett stöd i form av en central målvideo-domare. (Fortfarande under behandling bland elitserieklubbarna.)

ARTIKELN HANDLAR OM