”Svenskarna är giriga och omoraliska”

Norrmännen rasar mot svensk hockey

HOCKEY

De svenska klubbarna tjänar miljoner på att förädla norska hockeyspelare och sedan sälja dem till NHL.

Nu rasar norska Elitehockey A/S, ledd av svenske Håkan Södergren, mot de svenska klubbarna för att de inte betalar ut pengar de är skyldiga norrmännen.

– De är giriga och omoraliska. Vi har rätt till det, men de menar att det är deras pengar, säger Södergren till VG.

Tidigare avtal har gjort att övergångssummorna för spelare som lämnar Elitserien för NHL ska fördelas mellan spelarens tidigare klubbar. Men nu saknar den norska ligan ett avtal med NHL och det gör att de svenska klubbarna anser att de har rätt till hela summan.

Skriver brev till klubbarna

– De är giriga och omoraliska. Vi har rätt till det, men de menar att det är deras pengar. Men ska de hämta spelare från Norge måste de också betala för sig, säger Håkan Södergren, som leder norska motsvarigheten till Hockeyligan, Elitehockey A/S.

Södergren kräver nu i ett brev till de svenska klubbarna och Svenska hockeyligan att även norrmännen får del av pengarna.

– De säger bara nej, men har egentligen inga argument. Det är money talks, bullshit walks.

Färjestads ordförande Sture Samuelsson är oförstående till kritiken. Han säger att det helt enkelt är för lite pengar för att de ska kunna dela på det.

”Vi är inte giriga”

– Vi är inte giriga. Inte alls. Du måste också se till att de norska spelarna har fått en väldigt bra utveckling här och blivit så bra att de kan spela i NHL.

Bland annat kräver nu klubbarna Vålerenga, Frisk och Sparta att få dela på totalt 2,2 miljoner kronor för spelarna Mathis Olimb (Frölunda), Mats Zuccarello Aasen (Modo) och Jonas Holös (Färjestad) för deras övergångar till NHL under sommaren.

Bara Frisk kräver totalt 860 000 kronor från Modo för Zuccarello Aasen och Vålerenga anser att de har rätt till 430 000 kronor för Olimb.

ARTIKELN HANDLAR OM