Sverige–Europa 5–22

Uselt facit för elitserielagen: "Vi klarar inte spelstilen"

HOCKEY

Upphunna, omkörda och överkörda.

Sportbladets granskning av elitserielagens resultat mot europeiskt motstånd de senaste fem åren ger svart på vitt:

5 segrar, 22 förluster.

– Vi måste helt enkelt skärpa till oss, säger Färjestads klubbdirektör Håkan Loob.

Foto: bildbyrån
Sanny Lindströms Färjestad har haft det tungt mot europeiskt motstånd. Något som visat sig vanligt när svenska lag spelar mot europeiska.

Det fanns en tid då elitserien rankades som världens näst bästa liga efter NHL.

Den tiden är förbi.

Sportbladet har gått igenom resultaten mot europeiskt mostånd de senaste fem åren och siffrorna är rena skräck­läsningen för svensk hockey.

På 27 försök har det endast blivit 5 segrar efter ordinarie matchtid.

”Alltid trott vi vet bäst”

– Det är viktigt att den här frågan kommer upp. Vi har alltid trott att vi vet bäst och att vi inte har något att lära från klubbarna i södra Europa. Men de har jagat oss som vi en gång jagade ryssarna och nu är de inga pyttar längre. De har växt till sig och blivit jättar, säger Färjestads klubbdirektör Håkan Loob.

I går stod värmlänningarna återigen för en svag insats i European Trophy.

Förlusten (4–6) mot mot tyska Adler Mannheim var FBK:s tredje raka i turneringen.

– Vi klarar inte av den internationella spel­stilen och det tuffare klimatet här borta. Det är mer tuta och köra än vad vi är vana vid, säger Loob.

Är du förvånad över att svenska lagen presterar så dåligt i Europa?

– Nej, inte så förvånad. Om man har följt det här sedan några år tillbaka ser man hur otroligt väl de andra ligorna utvecklats. De har vetat om vilka satsningar som krävts och sedan genomfört dem.

Hur ska de svenska lagen bryta den den här negativa trenden?

– Det vi behöver är att komma ut och spela oftare utanför Sverige och lära oss vad som krävs, säger Loob som är den som lett elitlagens stora utredning kring bildandet av en en ny Europaliga.

Borde fansen vara oroliga för framtiden?

– Elitserien ligger fort­farande ganska högt. Men NHL har alltid varit störst och KHL är före. Sedan är det en bedömning mellan tyska och schweiziska ligan. Vi är inte klar trea längre. Man får sig en tankeställare av sånt här, säger Håkan Loob.

FAKTA

Elitserielagens svaga Europafacit de fem senaste åren

European Trophy 2009/2010

Vad: Just nu pågående försäsongsturnering med 18 lag från Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Schweiz, Österrike och Tjeckien. European Trophy är en utbyggnad av tidigare Nordic Trophy där endast lag från Sverige och Finland deltog.

Elitserieklubbarnas facit: 3 segrar efter ordinarie matchtid på 11 matcher. Färjestad 0–3 (segrar och förluster efter ordinarie tid), Djurgården 0–2, Linköping 1–1, HV 71 2–1, Frölunda 0–1.

Champions Hockey League 2008/2009

Vad: 12 lag från Europas sju högst rankade ligor. Turneringen vanns av ZSC Lions från Schweiz. Avgjordes vintertid parallellt med elitserien.

Elitserieklubbarnas facit: 1 seger på 8 matcher. HV71 1–3, Linköping 0–4.

European cup 2005–2008

Vad: Turneringen bestod av mästarlag från sju länder och korade Europas bästa lag.

Elitserieklubbarnas facit: 1 seger på 8 matcher. 2008: Modo 0–2. 2007: Färjestad 0–2. 2006: Frölunda 0–2. 2005: HV71 1–1.

Totalt

På 27 matcher mot Europeiskt motstånd har de svenska lagen sammanlagt vunnit 5 gånger efter ordinarie matchtid.

Fotnot: Bara segrar och förluster efter ordinarie matchtid är medräknade. Turneringen Nordic trophy (som avgjordes mot finska lag 2006–2009) ingår inte i sammanställningen.

ARTIKELN HANDLAR OM