Hockeyn vill skrota ”Du gamla, du fria”

LHC-pampen kritisk: Patriotism är viktigt

Foto: BILDBYRÅN
färdigsjunget Vill du höra folkkära artister som Lasse Kronér och Markus Fagervall sjunga nationalsången på elitseriematcher? Snart kan det vara för sent. ”Det räcker om vi spelar den vid speciella tillfällen”, säger Hockeyligans vd Peter Gundmundson.
HOCKEY

Nationalsången – vara eller inte vara i elitserien?

Det är frågan.

Nu funderar Hockeyligan att ta bort ”Du gamla, du fria” från matcharrangemanget.

– Personligen tycker jag att den ska bort, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson.

Om 15 dagar startar elitserien.

Och det är massvis med förändringar som hockeysupportern kommer att märka av när serien startar.

Bland annat kommer straffarna, vid oavgjort slutresultat, tillbaka i elitserien. En omdiskuterad comeback som tränarna inte gillar, men som bland annat NHL-publiken tagit till sina hjärtan.

Men det kan bli ytterligare ett kontroversiellt beslut och förändring.

Starkt förknippat

Elitserien diskuterar att förändra matcharrangemanget och att ta bort nationalsången som ett moment i nedräkningen inför nedsläpp. Nationalsången har spelats i elitseriearenorna sedan länge och förknippas mycket starkt med hockey och elitserien. Många anser att det är höjdpunkten under hockeykvällen att få höra Richard Dybecks strofer. Det finns också de som inte har något alls till övers till det avbrott som nationalsången innebär precis innan nedsläpp.

Stämningshöjare eller ett trist förspel utan stimulering – meningarna går alltså isär.

Nästa onsdag ska elitseriens klubbdirektörer diskutera om om nationalsången ska tas bort från matcharrangemanget.

Speciella tillfällen

Hockeyligans vd Peter Gudmundson har sin åsikt klar.

– Personligen tycker jag att den ska bort. Det räcker om vi spelar den vid speciella tillfällen, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson.

Men Linköpings starke och kontroversielle pamp, Mike Helber, får svårt att prata när han hör att nationalsången är på väg bort.

– Jag vill ha den kvar. Den skapar stämning i arenan och jag kommer att rösta för att den ska vara kvar. Jag tycker att nationalsången är ett bra sätt att hedra sitt land och eftersom jag kommer från USA anser jag att patriotism är viktigt, säger Helber.

FAKTA

HÄR ÄR ALLA NYHETER I ELITHOCKEYN I VINTER:

Fem proffsdomare. Hockeyligan satsar på att ha fler proffsdomare. Från två domare till fem domare.

Sudden-straffar. Till många tränares ilska är straffar vid oavgjort tillbaka i elitserien.

Ny valprocedur. Tidigare fick lag ett i slutspelet välja mellan lag sju och åtta i grundserien. Nu får lag ett välja mellan fem till åtta. Lag två får välja mellan de tre lagen som återstår bland lag fem till åtta. Och så vidare.

Fler repriser. I dag får endast en repris visas på jumbotronen. Men i vinter blir det tre repriser för att höja underhållningsvärdet i arenan.

Nytt play off-system. I vår spelar lag fyra till sju i allsvenskan en rak serie om sex matcher. Bästa laget går till kvalserien.

Nytt slutspelsschema. I vår får de bättre lagen fördel i slutspelet. Matcherna ska spelas Hemma, Borta, H, B, H, B, H.

(Ovanstående förändringar är antagna av Elitkommittén.)

...och dessa förändringar är under behandling:

Nationalsången tas bort från introt.

Central målvideodomare. För att hjälpa målvideodomaren i arenan finns funderingar på att införa ett stöd i form av en central målvideo-domare.