Avslöjade – av siffrorna

Färjestad är sämst – i första perioden: ”Svårt veta varför”

Foto: Foto: SCANPIX
trögstartade Här är Färjestads svaga punkt svart på vitt: den första perioden. ”Det är svårt att veta varför vi inte driver på varandra i början av matcherna”, säger Tommy Samuelsson.
HOCKEY

Färjestad är ett absolut topplag i elitserien.

Men i första perioden är de sämst.

Jumbo i hela elitserien.

– Egentligen är det ju i första perioden man ska vara som bäst. Det sätter ofta prägel på matcherna, säger tränaren Tommy Samuelsson.

Han var inte medveten om att Färjestad var sämst i elitserien i första perioden.

Sämre än bottenlag som AIK, Södertälje och Timrå.

– Jag vet att vi var inne och tittade på statistiken i november och då försökte vi få en ändring på det. Vi har haft svårt att få hål på motståndarna tidigt i matcherna. Framförallt i början av säsongen och framförallt hemma. Samtidigt är det svårt att veta varför vi inte driver på varandra i början av matcherna. Det är då man vill ta initiativ och det är något vi kan göra bättre, säger Samuelsson.

Som tur är för Färjestad går det bättre i period två och tre.

Vad brukar ni tränare titta på för statistik i första hand?

– Oftast är det faktat efter varje match. Skott, tekningar och speltid. Men det första du tittar på är faktiskt hur det sett ur period för period. Och jag minns efter tio, femton omgångar i höstas. Då var vi inte bra i andraperioderna.

Färjestad har en annan udda statistikledare också. Tjeckiske backen Martin Sevc är den som hakar mest i hela elitserien.

Eller i alla fall åker ut för det.

– Just att han har många hakningsutvisningar kände jag inte till, men generellt sätt är han mycket utvisad. Det är någonting vi tar upp i våra enskilda samtal med spelarna. I Sevcs fall kommer utvisningarna i frustration ibland och då får vi säga till honom att lägga fokus på rätt saker.

Too many AIK:are

AIK:s tränare Roger Melin coachar laget som missar byten mest. Åtta gånger har AIK åkt ut för att de varit för många på isen.

– Det är väl mer spelarens ansvar och du blir bara förbannad i båset när det händer. Oftast är det spelare som är på väg att byta, som vänder och deltar i spelet igen. Då har andra gubben redan hoppat in. Det är ju grymt onödiga utvisningar.

– Samtidigt tycker jag att reglerna varit lite luddiga. Från början var det sagt att man fick byta först när spelare var en och halv meter från båset, men det verkar man skita i fullständigt numera. Det har väl drabbat oss några gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM