Melins genidrag räddade AIK

Sen kvittering av Pavlikovsky

HOCKEY

En sen kvittering och seger i straffläggningen. AIK vann 3–2 borta mot Brynäs och lämnade över jumboplatsen i elitserien till Timrå.

– Skönt! Vi är medvetna om att vi behöver poängen, sade AIK-målvakten Viktor Fasth.

Sett till matchen skulle Brynäs vunnit mot AIK. Efter AIK:s tidiga 1–0 tog Brynäs över matchen mer och mer och hade stundtals ett hårt tryck mot Fasth i AIK-målet. Brynäs vände också till 2–1, ledningsmålet inprickat av Lars Jonsson tidigt i sista perioden.

Men samtidigt som Brynäs fick övertag i målprotokollet tappade laget kommandot på isen. Brynäs uppträdde virrigt och nervöst i egen zon och det straffade sin med dryga minuten kvar när AIK kvitterade genom Rastislav Pavlikovsky. Då hade Viktor Fasth lämnat sin målbur och AIK hade sex utespelare på isen.

– Riktigt surt, sade Jonsson. Vi skulle också vilja ha ett bra svar på varför det blev som det blev. Visserligen chansade AIK på ett annat sätt men vi sorterade inte ut situationerna som vi gjort tidigare under matchen.

Förlängningen blev mållös och straffläggningen såg också ut att kunna bli långvarig, ingen av de sex ordinarie straffarna var bra. Då blev AIK-backen Jonas Liwing in på isen och tryckte in 3–2 utan krusiduller.

Sista Brynässtraffen slog Lars Jonsson, men Fasth var med på noterna och räddade.

– Straffar har inte varit min grej tidigare under säsongen. Det är första gången jag är med och vinner, sade Fasth nöjt.

Han passade också på att berömma sina backar.

– De gör det lätt för mig. Att det blev en markeringsmiss vid deras 2–1-mål är sånt som händer ibland.

Tack vare de två poängen är AIK förbi Timrå i tabellen. Till Södertälje som finns över kvalseriestrecket är det bara två poäng. Men Fasth valde att blicka högre än så i tabellen.

– Vi har inte snackat så mycket om tabellen inom laget, men vi är medvetna om att vi måste plocka poäng. Jag tycker att vi ska kunna ta oss till slutspel, sade Fasth.

I nuläget har Brynäs den åttonde och sista slutspelsplatsen. Mellan Brynäs och AIK skiljer åtta poäng men Brynäs har en match mer spelad.

Om Brynäs ska lyckas hålla den placeringen måste spelet i egen zon bli mycket mer bestämt.

ARTIKELN HANDLAR OM