Mårts: Vad är nästa steg – skjuta prick?

Förbundskaptenen sågar straffarna: ”Det är rena lotteriet”

HOCKEY

Förbundskapten Pär Mårts vill slopa straffarna i elitserien. Och han vänder sig emot att hockeyn böjt sig för publiken och infört straffar för att höja underhållningsvärdet.

– Nästa steg är väl att publiken får välja straffskyttar via sms. Eller att man inför prickskytte istället, säger han.

Foto: Foto: SCANPIX
”Hatar straffar” Teemu Laine fixade en extrapoäng åt HV 71 när han satte sin straff mot AIK i går. Men hjälten gillar inte straffläggning för att avgöra matcher. ”Det är inte rättvist”, säger han till Sportbladet.

Hittills har sju extrapoäng delats ut i årets elitserie efter straffläggning.

Det stora vinnarna har varit Timrå, Frölunda och HV 71 som vunnit två straffläggningar var och fått två extrapoäng i tabellen.

Framför allt har HV tjänat på de nya reglarna. Hade man tagit bort extrapoängen för straffar hade HV71 tappat två placeringar.

– Kan man inte vinna på 65 minuters spel ska man inte ha någon gratispoäng, säger Pär Mårts.

”Vänder mig mot det här”

– Det är därför jag vänder mig mot det här. Visst är ishockey underhållning för publiken, men för oss som står i båset handlar det om idrott där man spelar för att vinna. Nu kan de här extrapoängen bli helt avgörande i slutet av säsongen. Det kan kosta ett lag en elitserieplats i värsta fall. Så för mig är straffar inte det minsta underhållning. Det är rent lotteri och speciellt när man inte ens spolar isen innan straffläggningen.

Statistiken ger Pär Mårts rätt.

Av de 70 straffar som slagits så här långt, har bara sjutton lett till mål.

Det är 25 procent eller en på fyra lagda straffar.

Det har varit slumpens skördar som avgjort, mer än individuell skicklighet.

– Frågan är hur långt det kommer att gå om det ska bli mer och mer underhållning. Ska publiken som få välja straffskyttar på jumbotronen och sms:a in sina val för 9,90 per sms? Ibland känns det som vi är på väg åt det hållet. Eller inte prickskytte? Det är samma sak.

Hoppande puckar

Straffarna har kritiserats tidigare under säsongen, men då har det handlat om att isen inte spolas eller skrapas av med ismaskinen inför straffläggningarna.

För tillfället skrapas isen bara lätt av de ungdomar som åker in och skyfflar snö i power break-pauserna.

Det har gjort att isen varit dålig och puckarna hoppat för straffskyttarna.

Ett skäl till att det bara blivit mål på var fjärde straff hittills.

ARTIKELN HANDLAR OM