Aftonbladet
Dagens namn: Gerhard, Gert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

Elitseriespelarnas kontrakt – så ser de ut

    Något av det mest mytomspunna och hemlighetsfulla i Sverige är idrottarnas personliga kontrakt. Sportbladet har exklusivt fått ta del av ett originalkontrakt tillhörande en av Linköpings elitseriespelare.

Kontraktet är komplett med anställningsvillkor, lön, bonus och andra förmåner. Det är bara spelarens namn och personuppgifter som tagits bort.

    Avtalet, som används av samtliga elitserieklubbar, är framtaget i ett samarbete mellan de tolv klubbarna, Arbetsgivaralliansen och spelarnas fackförbund Sico och Unionen.

Kontraktet ser i princip lika ut i samtliga klubbar.

    Det som skiljer är själva lönen och vissa små detaljer som exempelvis reglerar spelarnas åtagande gentemot den egna klubbens verksamhet. Målet har varit att få in idrotten i ett kollektivt tänk som motsvarar den övriga arbetsmarknaden.

– Sverige är ett föredöme i världen för ett kollektivt tänk och en stark fackrörelse. Det har vi inom ishockeyn försökt att anamma, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber.

    Se kontraktet här till höger (klicka för att förstora bilderna) och läs Mike Helbers kommentarer här nedan.

1: ANSTÄLLNINGSFORM

Mike Helber: ”Det ligger i branschens natur att anställningen är begränsad från ett datum till ett annat datum under ett visst antal år. Vi har kommit överens om att Las (Lagen om anställningsskydd) inte gäller i kollektivavtalet mellan spelarfacket och klubbarna.”

2: ARBETSTID

Mike Helber: ”Det går inte att säga exakt när spelarna ska träna eller spela, så reglerade arbetstider gäller inte. Vi har genom olika beräkningar kommit fram till antal timmar som spelarna är i tjänst. Under ett år ligger det väldigt nära vad en normal fulltidstjänst motsvarar, alltså knappt 2 000 timmar. I arbetstiden ingår exempelvis träningar, matcher, resor, träningsläger och tid som spelarna lägger på arbete med klubbens ungdomsverksamhet och sponsorer. Däremot har vi inte räknat in den exakta tid spelarna väljer att göra i hemmet: exempelvis tittar på matcher på tv eller genomför mental träning.”

3: ÖVRIGA UPPGIFTER

Mike Helber: ”Det finns ett basavtal som alla följer, sedan kan varje klubb gå in och sätta egna regler inom vissa områden. Under ”Övriga uppgifter” finns fastslaget vad vi i Linköping vill att våra spelare ska ställa upp på utöver själva ishockeyspelandet.”

4: GÄLLANDE KOLLEKTIV/BRANSCHAVTAL

Mike Helber: ”Det här har tillkommit efter en kollektiv förhandling mellan arbetsgivaren och arbetstagarens representanter. Det ingår inte i själva anställningsavtalet, men påverkar det personliga avtalet. Det är något ishockeyn borde få beröm för: avtalet ligger på en hög nivå och är genomarbetat.”

5: LÖNEN

Mike Helber: ”Man kan dela upp lönen i tre delar. Nummer 1 är den vanliga grundlönen, precis som alla som jobbar har.Nummer 2 är det vi kallar IUP (Individuell utövarpension) som är sex procent av uttagen lön och betalas in av arbetsgivaren. Den kom till sedan ett antal klubbdirektörer tyckte att killarna inte kan sätta in alla pensionspengar i den så kallade direktpensionen. Nummer 3 är den del som spelaren väljer att sätta undan i en privat pensionsförsäkring.”

6: BONUS

Mike Helber: ”Vilka typer av bonusar och hur stora är olika för spelare i Linköping. Generellt ger vi inte bonus för en kvartsfinal, eftersom vi är en hårdsatsande klubb tycker vi att det ska till en semifinal innan spelarna får bonuspengar. Kommer den här spelaren som kontraktet gäller till VM har han presterat riktigt bra även för oss och då är han väl värd en extra bonus.”

7: SEMESTER

Mike Helber: ”Minimum är tre sammanhängande veckor under sommaren. Det här med lagstadgad semester kom till för att inte något lag skulle kunna ha en demontränare som tvingar laget att träna året runt.”

8: ARBETSSKYLDIGHET I ANNAN FÖRENING

Mike Helber: ”Spelaren måste spela där vi vill att hans ska spela, det gäller samtliga kontrakt vi har. Det här är sällan något problem, platsar inte spelaren vill de hålla igång någon annanstans.”

9: SÄRSKILD ARBETSSKYLDIGHET

Mike Helber: ”Vi inom Hockeyligan har kommit överens om att Tre Kronor är viktigt. Är spelaren frisk ska han ställa upp för spel i landslaget.”

10: DOPNING

Mike Helber: ”Det står tydligt vad som gäller om en spelare befattar sig med dopning. Det var förmodligen den här klausulen som Färjestad använde när de sa upp kontraktet med Robin Rahm. Spelarna ska ta ett ansvar för vad de stoppar i sig.”

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet