DE ÄR BÄST I KLASSEN

Magister Wennerholm sätter betyg på lagens inledning av höstterminen

Foto: BILDBYRÅN/MONTAGE
HOCKEY

Tio omgångar har gått av elitserien. Det är dags att ta fram rödpennan och sätta betyg på lagen så här långt.

Och det är inte svårt att dela ut ett givet toppbetyg.

Luleå har varit i en klass för sig själva.

Där behövs inga pekpinnar.

Andra får sitta i skamvrån redan nu och läsa på läxan.

Som Frölunda, HV 71 och Djurgården.

Tippade topplag som underpresterat och inte varit de mönsterelever alla räknade med.

Här är mina betyg så här i början av höstterminen.

LULEÅ

Tränare: MVG+

Får ett extra plus efter det absolut högsta betyg som går att ge. Jonas Rönnqvist, Thomas ”Bulan” Berglund och Roger Åkerström är tränarna i laget där stjärnorna står i båset.

Försvar: MVG

Luleås höga och aggressiva forechecking är grunden till den defensiva styrkan. David Rautio och Anders Nilsson har växt av konkurrens i målet och Janne Niinimaa spelar som han vore 25.

Anfall: MVG

Luleå har gjort 32 mål framåt och bara Brynäs har gjort lika många. Knappast något jag räknade med när serien startade. Alla kedjor levererar och är svåra att försvara sig mot.

Uppförande: MVG

Det har inte varit minsta intermezzo då Luleås spelare varit på isen. Etta i elitseriens fair play-liga, inga straff högre än två minuter. Hittills har det blivit 35x2, långt under snittet.

Publik: MVG

Toppbetyg här också. Luleå är ett av få lag som höjt publiksnittet från i fjol. Å andra sidan vore det konstigt om de inte gjort det med tanke på den propagandahockey som laget spelat.

LINKÖPING

Tränare: MVG

Många tvivlade på att Hans Särkijärvi skulle lyckas i Linköping – speciellt utan stjärnorna från Tjeckien. Nu är problemet snarare att skapa plats när tjeckerna landar.

Försvar: MVG

Linköping har släppt in 1,5 mål per match i snitt. Fredrik Norrena har varit elitseriens bästa målvakt så här långt. Berlin-muren har återuppstått i Linköping.

Anfall: VG

Det har sett bra ut framåt, men Linköping är unika då två backar (Magnus Johansson och Niclas Hävelid) toppar interna poängligan. Det finns en växel till framåt.

Uppförande: VG

Linköping har skött sig närmast exemplariskt, även om de dragit på sig 43 tvåminutare. Och extra plus för att spelarna tagit framgångarna med stor ödmjukhet.

Publik: G

Linköping har väl inte fyllt Cloetta Center, men 6 414 i hemmasnitt är helt okej i början av säsongen. Klacken får också klart godkänt betyg, även om det finns mer att hämta där.

TIMRÅ

Tränare: MVG

Perra Johnsson har alltid varit en vinnare i båset och har satt ordentlig fart på Timrå. Ett av elitseriens absolut roligaste lag att titta på. Hockey=underhållning i Timrå.

Försvar: G

Det går inte att säga att försvarsspelet är mer än okej i ett lag som släppt in 27 mål så här långt. Men frågan är hur bra Timrå blir när spelarna lärt sig även det ämnet.

Anfall: MVG

Offensivt har Timrå kanske varit elitseriens bästa lag så här långt, även om inte power play fungerat. Men i fem mot fem har de gjort flest mål av alla lag i elitserien.

Uppförande: IG

Nej, här blir det underkänt. Timrå har redan dragit på sig tre matchstraff och två längre avstängningar. Plus en tiominutare. Och flest tvåminutare (72). Vem är ordningsman?

Publik: VG

Timrå ligger stadigt runt 5 000 åskådare och det är bra i början av säsongen. Och det är alltid ett mäktigt tryck i E.ON Arena med dess branta läktare och röststarka publik.

SKELLEFTEÅ

Tränare: VG

Anders Forsberg är ny som tränare i elitserien, men har gjort ett strålande jobb så här långt. Men det känns som han kan höja laget ett snäpp till, när spelsystemet satt sig.

Försvar: G

Skellefteå måste få extralektioner i box play – den stora bristen så här långt. Sämst i elitserien och åtta insläppta mål i numerärt underläge. Blir det bättre höjer vi till VG.

Anfall: VG

Framåt fungerar det utmärkt i spel fem mot fem. Har elitseriens poängkung i Joakim Lindström. Och då har inte lagets power play fungerat alls. Här finns potential.

Uppförande: G

Det här är inget buslag och har väl inte varit sedan Hardy Nilsson flyttade söderut. Ligger strax över snittet i det här ämnet och inget att klaga på.

Publik: VG

Ligger redan över det totala publiksnittet från i fjol och publiken gillar tydligen den nya hockeyn. Och alla vet vilket tryck det är på ståplats. Klart över snittet.

FÄRJESTAD

Tränare: G

Tommy Samuelsson kör på som han alltid gjort i Färjestads bås. Kraven är höga i Karlstad och ännu har laget inte spelat någon sprakande hockey direkt.

Försvar: VG

Färjestads försvarsspel har nästan alltid varit utmärkt och trots ständiga målvaktsbyten mellan säsongerna, så står man lika starka som vanligt.

Anfall: IG

Nej, här blir det underkänt. Trots massor av svindyra nyförvärv och potentiella målskyttar, finns inte en Färjestadsspelare bland de 25 bästa i poängligan just nu.

Uppförande: VG

Värmlänningarna är trots allt femma i tabellen och det går inte att blunda för. Men disciplinen kan blir bättre. Tre tiominutare så här långt är tre för många.

Publik: G

Färjestad har tappat publik länge nu och får rea ut biljetterna för att hålla siffrorna uppe. Men det har känts mer halvtomt än halvfullt i Löfbergs Lila hittills i höst.

MODO

Tränare: VG

Trots smällen mot AIK i går, så har Challe Berglund och Andreas Johansson fått ihop laget – trots 13 nya spelare. Det är svårare än det verkar.

Försvar: G

Modos 27 insläppta mål borde kanske inte ge godkänt, men det går inte att peka på några speciella svagheter. Bra i box play och hyfsat målvaktsspel.

Anfall: VG

Trots alla nya anfallare och tappet av poängkungar, har Modo gjort betydligt fler mål (29) än efter tio omgångar i fjol (21). Bra effektivitet och bra i power play.

Uppförande: IG

Här måste hela laget bli inkallade till rektorn. Tvåa i busligan, två tior, ett matchstraff och näst flest tvåminutare (54) av alla. Det kostar både kraft och baklängesmål.

Publik: G

Att snittet sjunkit något mot totalsnittet i fjol är inget att säga om, där Peter Forsberg och Markus Näslund drog lite extra. Årets snitt på 5 953 är klart godkänt.

HV71

Tränare: G

Janne Karlsson har väl inte fått tåget att rulla på som det gjorde i fjol, men en tuff försäsong och baksmällan efter SM-guldet tar lite tid att hämta sig ifrån.

Försvar: G

Det är inte bakåt som HV 71 haft problem. Av lagets 24 insläppta mål har nio kommit i box play. Förutom det har försvarsspelet funkat utmärkt.

Anfall: IG

Mot bakgrund av vilka namn HV har framåt, så blir det en stor, röd bock i kanten bredvid lagets 23 gjorda mål hittills. Och bara 14 har kommit i fem mot fem.

Uppförande: IG

HV 71 har varit ovanligt tjuriga under de inledande tio omgångarna och dragit på sig på tok för många utvisningar. Ett tecken på att man inte hängt med riktigt.

Publik: MVG

HV 71 har elitseriens mest trogna publik och den procentuella beläggningen har varit högst i elitserien även nu. Trots den knackiga starten.

BRYNÄS

Tränare: G

Nicklas Czarnecki har vuxit i anseende sedan han elitseriedebuterade och fortsätter att ge lagets unga spelare chansen. Det gör att laget kommer att växa.

Försvar: IG

Brynäs brukar ju anklagas för att spela defensivt, men i de första tio matcherna har de släppt in 37 mål. Överlägset flest av alla. Fram med tätningmassan.

Anfall: VG

Även om det läckt bakåt så har Brynäs gjort flest mål framåt tillsammans med Luleå. Det går inte att klaga på den offensiven. Riktigt bra i power play dessutom.

Uppförande: G

Brynäs är inget buslag, men bortsett från lagets 50 tvåminutersutvisningar har laget uppträtt lite svajigt så här långt. Det svänger lite för mycket i matcherna.

Publik: G

Jag har alltid ansett att Brynäs byggde lite för stort, när de byggde nytt. Det är nästan aldrig fullt, men samtidigt är årets snitt på 5?738 bättre än i fjol.

DJURGÅRDEN

Tränare: VG

Hardy Nilsson blev årets coach i fjol, men tappade flera nyckelspelare till den här säsongen. Men ingen kan ta ifrån honom hans förmåga att skapa vinnare.

Försvar: IG

Djurgårdens försvarspel har varit den stora svagheten så här långt. Svagt backspel med många kostsamma misstag i egen zon och ojämnt målvaktsspel.

Anfall: G

Med tvekan godkänt och 23 mål framåt är inte mycket att hurra för. Här finns mycket att jobba med och många som inte levt upp till full potential.

Uppförande: G

Djurgården är fyra i busligan, men det är inga katastrofsiffror. Det är mest Josef Boumediennes 25 minuter som bidragit till topplaceringen.

Publik: VG

Inga fans kan skapa sådant tryck som Djurgårdens och publiken har kommit, trots konkurrensen från fotbollen som alltid påverkar i början av säsongerna.

AIK

Tränare: VG

Roger Melin och Gunnar Persson har lyckats över förväntan med sitt ”dödsdömda” lag. Några riktiga kanonmatcher och inga genomklappningar så här långt.

Försvar: G

AIK:s försvarsspel har varit helt okej och mest beroende på en enda spelare – målvakten Viktor Fasth. Han har tagit det mesta och skapat trygghet.

Anfall: G

Trots att bara Frölunda gjort färre mål framåt, så blir det godkänt med tanke på materialet. Johan Andersson har varit största överraskningen och bäst i klassen.

Uppförande: G

Det är lätt att dra på sig många utvisningar för ett lag i AIK:s situation, men spelarna har hanterat det bra. Lagets agerande totalt sett är snudd på VG.

Publik: IG

AIK:s hemmasnitt på 6 343 ser bra ut på papperet, men det är det utsålda derbyt mot Djurgården som dragit upp siffran. Annars har publiken svikit nykomlingen.

SÖDERTÄLJE

Tränare: G

Södertälje ligger där de flesta tippade att de skulle ligga, men laget har faktiskt spelat bättre än placeringen. Peter Popovic får troligen fortsätta ett tag till.

Försvar: IG

Bara Brynäs har släppt in fler mål bakåt och målvakten Riku Helenius genomklappning i början av säsongen har lämnat Pontus Sjögren ensam i mål.

Anfall: IG

Bara 21 mål framåt och ett uselt power play som bara gett tre mål på 34 försök. Här måste Popovic fram med pekpinnen och visa vägen.

Uppförande: VG

Södertälje har varit näst snällast i elitserien så här långt och bara dragit på sig 39 tvåminutare. Frågan är kanske om man varit f ö r snälla?

Publik: G

Det blir godkänt trots att SSK ligger sist i elitseriens publikliga. Men de brukar de göra. Det glädjande är att SSK har höjt publiksnittet rejält i år. Det kan inte många skryta med.

FRÖLUNDA

Tränare: G

Kenta Johansson har haft en tung start, men det är svårt att underkänna honom efter bara tio matcher. Frölundas problem fanns redan när han kom, men måste lösas. Snabbt.

Försvar: IG

Frölunda har inte släppt in flest mål i elitserien, men ändå tillräckligt många för att förlora matcherna. Målvaktsspelet är ett av de svagare i serien så här långt.

Anfall: IG

Här finns den stora gåtan. Massor av gamla skytte-kungar, men minimalt med mål. Frölunda gör mål på var 20:e skott på mål och har gjort totalt fem på sex senaste matcherna. Uselt.

Uppförande: IG

Här talar vi inte utvisningar, utan om hur hela laget uppfört sig ute på isen. Det har varit under all kritik och alla borde få kvarsittning efter matcherna.

Publik

: G

Det är lätt att klaga på publiken då publiksiffrorna rasar. Det kom 7 578 i går, men de ska hyllas, tycker jag. Speciellt med tanke på valutan de får för inträdespengarna...

ARTIKELN HANDLAR OM