Sportbladet om Frölundas spelare

Här är Indianernas guldvapen och svaga punkter

HOCKEY

MÅLVAKTER

(Matcher, insläppta mål i snitt, räddningsprocent och utv.minuter.)

Henrik Lundqvist

Facit: 28 1,45 94,81% 4

Kommentar: Bäste målvakt i serien. Spelar moget och är orädd, trots sin ålder. Bra plock, har sin svaga punkt när han lämnar målområdet. Överlägsen i statistiken. Ung landslagsman på väg till NHL.

Fredrik Norrena

Facit: 23 2,45 90,71% 31

Kommentar: Elitseriens bäste målvakt utanför målområdet, tack vare suverän speluppfattning och bra klubbteknik. Har få svagheter – men saknar det rätta och avgörande flytet i avgörande moment. Bättre rankad, tack vare fin statistik, än samtliga förstamålvakterna i övriga topplag.

FÖRSVARARE

(Matcher, mål, assist, poäng, plus/minus och utvisningsminuter.)

Jan-Axel Alavaara

Facit: 49 4 6 10 +2 71

Kommentar: Rutinerad hårding som gör mest nytta i egen zon. Kan plocka isär en motståndare och har bidragit stort till att Frölundas målvakter i år har tagit emot färre skott än normalt. Har inte lyckats lika bra i offensiven, än.

Magnus Johansson

Facit: 50 11 15 26 +24 22

Kommentar: Offensiv landslagsback som för länge sedan hade debuterat i NHL om han varit större och starkare. 26 poäng och den spelare i laget som varit inne på flest mål framåt; 47. Bra blick och nyckelspelare i power play. Tillsammans med Sundin seriens bästa backpar.

Kimmo Eronen

Facit: 50 4 9 13 +26 6

Kommentar: Är knappast igenkänd på Göteborgs gator – men är en av lagets bästa spelare utan puck. Och har faktiskt varit inne på var fjärde mål framåt. +26 i statistiken ger en fjärdeplats i hela serien. Värd mer uppmärksamhet för sitt uppoffrande spel. Dock ingen vass avslutare.

Ronnie Sundin

Facit: 49 4 11 15 +19 40

Kommentar: En bisonoxe i hockeyförklädnad – och en mardröm att möta. Kan själv stoppa en motståndarkontring och är dessutom ovärdelig framför målet i power-play. Sundins duell mot Magnus Wernblom kan avgöra kvartsfinalserien. Men vi vill se fler mål, förstås.

Oscar Ackeström

Facit: 47 10 9 19 +19 76

Kommentar: Säsongens bästa värvning. Offensivt en hjälte, tio mål ger en fjärdeplats i elitseriebackarnas egen skytteliga. Stort hjärta i varje närkamp. Men kan bättre i egen zon – och har på tok för många utvisningsminuter – 38 tvåminutare!

Erik Kakko

Facit: 43 2 7 9 +13 47

Kommentar: Stor poängsuccé i Färjestad i fjol, inte lika lyckosam offensivt i Frölunda, eftersom rollen är defensivare. Kan bättre – men har viktig rutin i ett slutspel. Ska hålla rent framför eget mål.

ANFALLARE

Mattias Luukonen

Facit: 39 3 5 8 +3 14

Kommentar: Orädd talang som överraskade stort under hösten, i skuggan av ”dragkedjan”. Men ”Lucky Luukonen” väger ännu för lätt och fick lämna laget när Tomi Kallio värvades.

Magnus Kahnberg

Facit: 50 14 20 34 +17 22

Kommentar: Firade födelsedag i tisdags och kunde belöna sig med tårta för ännu en lyckad säsong med seriens kanske känsligaste handleder. Har axlat Kristian Huselius artistroll bra och är en av de forwards som oftast undeviker utvisningsbåset. En matchvinnare i slutspelet – om formen är bra.

Tomi Kallio

Facit: 10 6 8 14 +5 10

Kommentar: Är tillsammans med Hannes Hyvönen, Färjestad, slutspelets hetaste spelare. Supervärvningen från NHL kan vara skillnaden mellan guld eller silver, om det blir final. Här finns både teknik och spelsinne som är sällsynt på svensk is. Mål på var femte skott mot mål, det är effektivast i hela Frölunda.

Patrik Carnbäck

Facit: 49 12 12 24 +6 96

Kommentar: Mr Frölunda har lämnat rollen som ettrig avslutare och blivit framspelare och farsa i laget. Men har också, faktiskt, avgjort flera matcher med betydelsefulla mål i tredje perioden. Gör sin sista säsong och är beredd att offra mycket för ett guld.

Alexander Steen

Facit: 45 5 10 15 +1 18

Kommentar: Elitseriens näst bäste junior, efter Leksands supertalang Robert Nilsson. Fin klubbteknik och lovande spelsinne, därför gör han ofta inhopp som center. Men det saknas muskler – och fräckheten som ger fler mål på returer.

Jari Tolsa

Facit: 49 9 14 19 +15 24

Kommentar: Har varit uppe och nosat på fem plus i betyg, men är just nu inne i en svacka. Är den spelare i laget som med all säkerhet sliter sina skridskor mest och stångas bäst. Älskar ett stökigt sarghörn. Hjärtat i Dragkedjan, med Magnus Kahnberg och Joel Lundqvist.

Joel Lundqvist

Facit: 50 17 20 37 +23 113

Kommentar: Om Tolsa är hjärtat så är Lundqvist hjärnan, i Dragkedjan. landslagscentter som växttill sig och vågar mer, inte minst framför offensivt mål. Hade länge ledningen i elitseriens poängliga och får en nyckelroll i slutspelet. Måste lyckas för att Frölunda ska ha mer än bara en superfemma.

Jonas Esbjörs

Facit: 49 5 14 19 +20 30

Kommentar: Två plus är ett tufft betyg, men bristen på mål är påtaglig. Esa känner aldrig trötthet och stressar motståndare till förtvivlan, men pucken har inte studat lika lyckat som tidigare säsongger. Lossnar det i slutspelet?

Niklas Andersson

Facit: 49 24 18 42 +18 59

Kommentar: Elitseriens bästa anfallare, sett över hela säsongen. Överlägsen i skridskoåkningen, har underbar blick för spelet och ser ut att stortrivas med Tomi Kallio. Frölundas viktigaste spelare i power-play – och en guldmakare. Får inte bli skadad...

Peter Ström

Facit: 50 8 7 15 +6 16

Kommentar: Har inte missat en match sedan midsommarafton 1923 – men har tappat känslan för målet. Jobbar enormt i det tysta och skapar chanser för sina medspelare, men här kräver vi bättre utdelning framför mål.

Jonas Johnson

Facit: 49 12 23 35 +21 24

Kommentar: Elitseriens mest värdefulla spelare, enligt Sportbladets jättenkät hos samtliga elitserielag. Frölundas store ledare på isen och har har fått ett lugnare humör än tidigare år. Inte oväntat lagets bäste framspelare, med 23 assist. Pondus och lugn som kan blir avgörande i ett fullsatt Scandinavium.

Mikael Andersson

Facit: 43 6 6 12 +13 43

Kommentar: Lagkapten som med bara en blick kan få medspelare att skärpa sig. Ovärdelig rutin från 14 säsonger i NHL. En liten jätte på skridskorna och är alltid rätt placerad. Men ska kunna göra mer än 12 poäng på 43 matcher.

Jens Karlsson

Facit: 45 5 6 11 –4 101

Kommentar: Är Stora Stygga Karlsson bara 20 år? Anders Broström har äntligen fått en arvtagare och i ett extremt laddat slutspel kan muskler och hjärta i den här formen avgöra tuffa matcher. Bara han undviker känsliga utvisningar i tredje perioden. Då förlåter vi att hans handleder ibland ser ut att vara gipsade.

TRÄNARE

Conny Evensson och Jan Karlsson

Kommentar: Sveriges mest framgångsrika tränare i sällskap med en före detta spelare som har lagt ner både hjärta och själ i Frölunda.

En duo som gjort göteborgarna till vinterns bästa lag. Återstår nu att se om de kan hantera rollen som jagade guldfavoriter.

ÖVRIGT

Power play

Kommentar: Inte bäst i serien – men bra nära. Här finns fart och finess, fantasi och effektivitet. Inte en tråkig stund.

Box play

Kommentar: Bra organisation av spelare som mest är kända för sin offensiv, Frölunda har gjort sju mål i numerärt underläge och det är bäst i serien. Och bara Luleå har släppt in färre mål i box-play.

Inställning

Kommentar: Frölunda spelar med stort hjärta – även om laget ibland, när offensiven blir för snurrig, tappar laget positionerna och blir känsliga för kontringar. Saknar ni ett plus beror det på att laget under perioder känt viss mättnad, inte minst senaste månaden.

Organisation

Kommentar: Frölunda leder utvecklingen i svensk hockey. Juniorlag på flera nivåer dominerar och nya talanger söker sig i första hand till Göteborg. Orsaken är att klubben har en långsiktig plan, som fungerar, från a-lag till knattenivå. Nyckelperson är Christer Kellgren, som är sportansvarig och nyfiken på nya sätt att utveckla utvecklingen.

Guldvapen

Svaga punkter

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM