Så går det i bottenrysaren

Allt du behöver veta inför slutspurten

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Bottenstriden i elitserien är dramatisk.

Nu återstår bara två veckor av serien.

De stora frågorna är:

Vilka går till slutspel? Och vilka får spela kvalserien?

Blott två veckors spel återstår i elitserien 2010/11. Om 15 dagar spelas den sista omgången, och då avgörs det vilka som går till slutspel och vilka som får spela en nervkittlande och ångestladdad kvalserie.

I och med att Djurgården vann i går har de nu hela nio poäng ner till slutspelsstrecket, och därmed verkar det som att de mer eller mindre har säkrat en slutspelsmatch.

Vad tror ni?

I och med det är det nu fem lag som slåss om den sista slutspelsplatsen, och om att undvika kvalserien.

Sportbladet har tagit tempen på lagen, och kommit fram till hur tabellen kommer sluta.

Men vad tror ni läsare? Vilket lag kniper den sista slutspelsplatsen? Och vilka får spela kvalserie? Skriv dina tankar i kommentatorsfältet.

FAKTA

SPORTBLADET REDER UT STRECKDRAMAT

Timrå

Skador: Juha Pitkämäki (höft), Pär Styf (fot), Sebastian Erixon (fot), Anton Axelsson (knä), Timo Pärssinen (rygg), Fredrik Hynning (fot).

Form:

Återstående matcher: Luleå (h), Brynäs (b) AIK (h), HV71 (h), Södertälje (b), Djurgården (h).

Kommentar: Har som vanligt en skadelista som är väldigt lång, men inte lika lång som under den tyngsta perioden. Har dock bra form med fyra raka segrar. Har avgörandet i egna händer, med fem poäng ner till strecket (dock en match mer spelad än de övriga lagen. Har ett okej spelschema och bör kunna fixa det.

Chans till slutspel: 70%.

AIK

Skador: Kent McDonell (ljumske), Christopher Heino-Lindberg (ljumske).

Form:

Återstående matcher: HV71 (b), Brynäs (h), Färjestad (h), Timrå (b), Luleå (h), Linköping (b), Modo (h).

Kommentar: Har haft det väldigt tufft med målskyttet den senaste tiden. Men förhoppningsvis är Kent McDonell tillbaka efter sina ljumskproblem snart, vilket kan bli väldigt välbehövligt för AIK, som har ett ganska tufft spelschema kvar. Att nå slutspel blir tufft, men de borde kunna undvika kvalserien.

Chans till slutspel: 10%.

Modo

Skador: Inga.

Form:

Återstående matcher: Djurgården (h), HV71 (h), Linköping (b), Södertälje (h), Frölunda (b), Luleå (h), AIK (b).

Kommentar: Modo såg ut att ha vänt sin mardrömstrend efter sina värvningar kring jul. Men något har hänt, och laget har nu fem raka förluster. På den positiva sidan kan man dock notera att laget är skadefritt och att truppen är bred inför avgörandet. Laget har rutin i massor och ett relativt bra spelschema kvar. Borde kunna undvika kvalserien, men slutspel känns avlägset.

Chans till slutspel: 10%.

Södertälje

Skador: Inga.

Form:

Återstående matcher: Färjestad (h), Skellefteå (b), Djurgården (h), Modo (b), Brynäs (b), Timrå (h), HV71 (h).

Kommentar: Efter att ha varit elitseriens formstarkaste lag under stora delar av januari har de nu tre raka förluster. Men laget är helt skadefritt, vilket kan betyda mycket i slutändan. Har ett ganska tufft spelschema kvar, men avslutar med två hemmamatcher, varav den sista är mot ett HV som kanske inte har något att spela för.

Chans till slutspel: 7%.

Frölunda

Skador: Dragan Umicevic (tumme), Mika Pyörälä (knä), Riku Hahl (mage), Pavel Skrbek (rygg).

Form:

Återstående matcher: Skellefteå (h), Djurgården (b), HV71 (b), Linköping (b), Modo (h), Färjestad (h), Luleå (b).

Kommentar: Har katastrofal form med sex raka förluster och ett tufft spelschema kvar. Men skadeläget är på väg att ljusna då både Umicevic och Hahl är på väg tillbaka. Avståndet upp till slutspelsstrecket är dock hela sju poäng redan nu, och laget har det tuffaste spelschemat av alla lag i bottenstriden. Får nog inrikta sig på att klara sig undan kvalserien.

Chans till slutspel: 3%.

ARTIKELN HANDLAR OM