Klubbarnas dröm: AIK till slutspelet

Till och med ärkerivalen
Djurgården hoppas på AIK

HOCKEY

Elitserieklubbarna har sagt sitt.

Majoriteten – till och med ärkerivalen Djurgården – vill att AIK går till slutspel.

– Det är inte så konstigt. Vi är en storklubb, lockar publik och skapar ett tryck kring ishockeyn, säger Christian Sandberg, 23.

När AIK gick upp i elitserien ojade sig belackarna och muttrade att det bara innebar bråk på läktarna. De fick vatten på sin kvarn den 22 december då derbyt i Globen urartade i skandalscener med rökbomber, slagsmål mellan huliganer och barnfamiljer som tvingades fly i panik.

Men senaste derbyt flöt på relativt smärtfritt efter ett rigoröst säkerhetsarbete. Och Sportbladets rundringning visar att de flesta klubbarna ställer sig positiva och menar att det vore bra för svensk hockey om AIK tog sig till slutspel. Ingen uttalar sig negativt.

”Kul att möta AIK”

– Vi höjer intresset. Det är alltid kul för motståndarna att möta AIK. Det är inte omöjligt att de vill trycka dit oss, säger forwarden Christian Sandberg.

– Jag tror generellt att det är bra för svensk hockey när det går bra för storstadslagen. Media har en förmåga att skriva mer om AIK och Djurgården, i både negativa och positiva termer, än det skrivs om Luleå och HV71 och annat. Det gynnar hockeyn på sikt, även om det kanske inte händer något nu på direkten, säger AIK Hockeys vd Peter Linder.

– Jag är part i målet, men det är klart att det skulle vara jätteintressant om AIK mötte Djurgården i slutspel.

Hoppas på Djurgården

Men vill AIK att Djurgården går till slutspel?

– Ja, absolut! Så länge vi går till slutspel gör det väl ingenting om Djurgården också gör det.

Intresset från Djurgårdens sida är ömsesidigt.

– Ja, det är roligt om AIK tar sig dit. Det blir ett bra mediatryck och upphaussat. Inför ett derby är det helsidor upp och ner i nästan alla tidningar, så är det inte i ”vanliga” matcher. Det blir en bra exponering och ett ökat intresse och det gynnar alla klubbar, säger Djurgårdens klubbdirektör Tommy Engström.

Nu är det inte speciellt troligt att ni möter AIK i slutspelet, men skulle ni vilja det?

– Vi har ju gjort det tidigare, för tio år sedan, och det gick ju bra. Då var det ett jäkla tryck.

FAKTA

Vore det bra för svensk hockey om Djurgården och AIK gick till SM-slutspelet?

Frölunda: JA & NEJ

Mats Ahdrian, klubbdirektör:

– Jag har inga kommentarer på det. Jag lägger ingen energi på de frågorna, alla lagen som är med

i elitserien har rätt att vara med om man går

till slutspel. Tar man sig dit är alla värda att gå dit, jag tycker inte man kan värdera det efter supportrarna.

Färjestad: JA

Thomas Rundqvist, sportchef

– Sportsligt sett vore det jättebra tror jag, när publiken gör det de ska är det fantastisk inramning och den fest det ska vara. Det är bara att hoppas att de får bukt på problemen, på en idrottsarena ska det var underhållningen som står i fokus och inget annat.

Luleå: JA & NEJ

Lars ”Osten” Bergström, sportchef

– Ishockey ska vara fest och glädje och positiva saker, jag utgår ifrån att det i framtiden också ska vara så i de matcherna, att de får ordning på det och alla tar sitt ansvar, det vore väldigt tråkigt annars. Jag hoppas verkligen att det sportsliga ska ha prioritet, det ska vara fest och en glädjens tillställning.

Skellefteå: JA

Per-Anders Israelsson, klubbdirektör

– Jag tror att för hockeyns utveckling vore det positivt, sen kommer det bli mycket jobb för säkerhetsavdelningen men i långa loppet tror jag det vore bra. Djurgården och AIK är två stora klubbar och stora bitar i svensk hockey och Stockholm är den överlägset största staden så det vore väldigt utvecklande för hockeyn.

Brynäs: JA

Hans-Göran Karlsson, klubbdirektör

– Det är bra för hockeyn om det går bra för lagen i Stockholm. Alla media styrs från Stockholm och då blir de stor uppmärksamhet för hela hockeyn, och det är bra för alla lagen i elitserien.

Timrå: JA

Thomas Johansson, klubb­direktör

– Intressemässigt tror jag det skulle vara bra. Hur det än är skrivs det alltid en hel del om både AIK och Djurgården. Så sett ur den synpunkten är det bra. Sen vet jag inte det är bättre eller sämre om de är med än andra lag, det har jag svårt att bedöma.

– Det är främst när de möter varandra säkerhetsaspekten ligger. Men jag vet att både aik och djurgården gör ett fantastiskt bra jobb vad gäller säkerheten ur publiksynpunkt.

Linköping: JA

Mike Helber, klubbdirektör

– Det är klart att storstadshockeyn är viktig ur många aspekter. Jag ser inga problem med det. Kvalificerar sig båda lagen och de förtjänar en plats, får vi inom svensk elitishockey hantera det som kommer.

– I ett slutspel är matcherna otroligt viktiga och då fokuserar man på hockeyn, inget annat. När det uppstått andra situationer är det oftast så att man fokuserar på andra saker än hockeyn.

Södertälje: JA

Stefan Jonsson, klubbdirektör

– Det vore ju häftigt med en kvartsfinal mellan Djurgården och AIK, sen ser man ju problematiken i det rigorösa säkerhetsarbetet som måste till då. Men det är klart det vore häftigt om både Djurgården och AIK spelade kvartsfinal, bara det inte är på SSK:s bekostnad.

Modo: JA

Anders Trollsås, vd

– Jag vet inte om det skulle vara något större problem. Jag vet hur ohyggligt mycket både Djurgården och AIK jobbar med säkerhetsfrågor, det är lite tråkigt i sig att de måste lägga så mycket fokus på det i?stället för sporten, men jag tycker verkligen inte vi ska vika undan på något sätt. Jag tror det vore bra för sporten på lång sikt att vi skulle få uppmärksamhet, sen måste man få bukt med problemen.

HV?71: JA

Peter Eklund, klubbdirektör

– Det är klart att det blir bra stämning och stort publiktryck när de möts. Men sedan beror det ju på om de möter varandra i slutspelet eller någon annan, så jag känner att jag har svårt att bedöma det. Ett slutspel är så pass hett ändå, tycker jag.

ARTIKELN HANDLAR OM