Klubbarna ska straffa sig själva

Nytt disciplinråd ska få bort läktarbråk och påhopp

HOCKEY

Hockeyligan har fått nog.

Nu ska elitserien bli av med läktarbråk, domarpåhopp och verbala käftsmällar – tack vare ett nytt disciplinråd.

– Vi vill ha ordning och reda i klassen så att allt fungerar som man vill att det ska fungera, säger Färjestads klubbdirektör Håkan Loob.

Foto: bildbyrån
Strax innan nedsläpp i derbyt mellan AIK och Djurgården kastades en bengalisk eld in på isen. Ingen straffades för det.

Svenska ishockeyförbundet har i dag en disciplinnämnd, men den granskar bara händelser som inträffar på isen. När det gäller saker som sker utanför isen – till exempel läktarbråk eller när en spelare tar heder och ära av en domare i en tv-intervju – finns det en lucka i regelverket.

För att skydda elitseriens varumärke har Hockeyligan, tillsammans med de tolv elitserieklubbarna, skapat ett disciplinråd där Lena Sahlin, säkerhetsansvarig på Hockeyligan, blir ordförande.

Liknar NHL:s system

Övriga i rådet kommer att bestå av representanter från elitserieklubbarna.

– Vi ställer höga krav på oss själva och har egna regelverk. Är det någon klubb som bryter mot det och gör att elitseriens varumärke påverkas negativt, så är vår idé att kunna ta upp det i ett disciplinråd, säger Hockeyligans vd Peter Gudmundson, som i övrigt är fåordig om det nya projektet.

Exakt hur disciplinrådet kommer att se ut och vilka regler som ska gälla är ännu inte bestämt. Men det går att jämföra med NHL, där klubbarna har makten över sin egen liga.

– Disciplinnämnden ska ta tag i det som händer under matchtid gällande spelare, ledare, funktionärer. Disciplinrådet ska ta tag i sånt som disciplinnämnden inte ska ta tag i. Andra saker som tillhör produkten elitseriehockey måste vi kunna ta hand om själva, till exempel hur man paketerar evenemangen, vad som händer med supportrar som missköter sig, hur ledare uppträder, och så vidare, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick.

– Gränsdragningen är inte enkel och då behöver vi ett regelverk som reglerar det. Vi har ett stort ansvar att lägga nivån på etik och moral, som inte ligger under disciplinnämndens restriktion.

Bara Frölunda emot

Färjestads klubbdirektör Håkan Loob:

– Det är väldigt viktigt att det finns ramar och gränser för olika typer av förseelser. Om jag säger ”din lille sprätt” till Djurgårdens Tommy Engström är kanske inte det något som jag ska bli anmäld för. Men om jag blir det ska det finnas bestämmelser för om jag ska böta 50 kronor eller 50 miljoner.

Enligt vad Sportbladet erfar är samtliga elitserieklubbar utom Frölunda för det nya rådet.

– Vi tycker inte att rådet ska döma klubbarna, då är det bättre vi tar in extern kompetens. Det uppstår alltid en jävsituation, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Sportbladet har sökt Lena Sahlin för en kommentar.

FAKTA

Så ska nya rådet jobba

Hockeyligans nya disciplinråd har som uppgift att:

Skapa ett regelverk som fastställer arrangerande och gäst­ande förenings ansvar, samt de krav som ställs i samband med till exempel en högriskmatch.

Skapa ett regelverk för händelser som sker utanför isen, till exempel verbala påhopp i medier.

Upprätthålla elitseriens goda rykte.

Skillnader i svensk hockey jämfört med NHL:

I Sverige administreras elitserien av svenska ishockeyförbundet. SHL (Svenska Hockeyligan) är en intressorganisation för de klubbar som har lag i elitserien.

I NHL har klubbarna all makt över sin egen liga.

I Sverige granskas saker som sker på isen av disciplinnämnden, som administreras av svensk ishockeyförbundet. Saker som sker utanför isen har det tidigare inte funnits något självklart regelverk för, något som Hockeyligan vill få ändring på genom att skapa ett eget disciplinråd.

I NHL granskas allt – saker som sker både på och utanför isen – av disciplinchefen Colin Campbell.

Sammanställning: Emil Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM