Timeout ger ingen verkan

62 timeouter – men ingen har resulterat i trepoängare

HOCKEY

Timeout ses som en metod för coacherna att vända matchen.

Men vad ger det taktiska avbrottet – egentligen?

Sportbladets sammanställning visar att inget lag hittills har tagit en fullpoängare tack vare en timeout.

– Taktiksnacket är mest ett spel för galleriet. Det är lika effektivt att dra en rolig historia, säger idrottspsykologen Johan Plate.

Klara direktiv SSK-tränaren Peter Popovic förklarar hur han vill att spelarna ska agera ute på isen. Idrottspsykologen Johan Plate menar att skrikandet inte har någon betydelse vid en timeout.

Efter 14 omgångar har lagen i elitserien totalt tagit 62 timeouter. Av de 45 som tagits när lagen varit i underläge har ingen betytt seger under ordinarie tid.

– Att ta en timeout är oftast bra. Men de stora, taktiska dispositionerna, och att man drar fram en whiteboard och visar åkvägar, är inte den stora förtjänsten. Det handlar i stället om att få ett avbrott, det vi kallar refokusering, säger Johan Plate, som den här säsongen är Södertäljes mentale rådgivare.

Taktikdravel – ingen nytta

Enligt Plate gör tränarens taktikdravel inte speciellt stor nytta under de 30 sekunder som timeouten pågår.

– Jag refererar till en amerikansk studie från basket att det är lika effektivt att dra en rolig historia. Där fick man till och med en antieffekt i den meningen att man gapflabbade trots att man låg under med 20 poäng, vilket gjorde motståndarna osäkra så att man kunde vända matchen.

Södertälje har tagit fyra av de totalt elva poäng som elitserielagen hittills skrapat ihop vid timeout i underläge.

– Peter Popovic är väldigt aktiv under timeouten, vilket många tränare inte är. Han sätter sig på sargen och pratar inåt mot spelarna, så att han skapar ett mentalt lugn. I takt med att du blir trött och sliten är det viktigare vad tränaren gör än vad han säger. Det är som med barnuppfostran.

Bara en poäng

AIK, däremot, har bara tagit en poäng på nio timeoutförsök.

– Oftast tar man en timeout om det ser riktigt jävligt ut på isen och man vill väcka spelarna. Men jag tycker att en halv minut är för kort, den borde vara en minut. Det blir oftast inte så jäkla mycket bättre av en timeout, säger AIK:s assisterande tränare Gunnar Persson.

Timrås tränare Perra Johnsson:

– Ibland tror man att det man säger är glasklart, men mottagaren tycker att det är ett helvete. Jag tror att det viktigaste är att få ett brejk.

ARTIKELN HANDLAR OM