JÄTTEDRAMAT

Så här avgörs elitserien

HOCKEY

Timrå är borta från slutspelet i elitserien.

Nu gör fyra lag upp om en slutspelsplats och fem lag om att slippa kvalserien.

Krångligt? Det här är vad som gäller.

Fem lag kan fortfarande förlora sin elitserieplats och tvingas slåss i kvalserien. Samtliga bottenlag med AIK (73 poäng), Södertälje (71), Frölunda (71), Modo (70) och Timrå (70) riskerar alltså att halka under kvalseriestrecket.

Timrå borta från slutspelet

En sak är ändå klar efter att Timrå i kväll förlorat mot Södertälje. Timrå kommer inte att nå SM-slutspelet.

AIK och Modo möts i sista omgången och det innebär att Timrå i praktiken inte kan gå om båda lagen eftersom Modo har 22 måls bättre målskillnad.

Det intressanta är att samtliga lag utom Timrå också har allt i egna händer för att klara sig kvar. Vinner AIK, SSK, Frölunda eller Modo sina matcher är de klara för nästa års elitserie.

”AIK tar slutspelsplatsen”

– Det luktar kvarspel för Challe (Berglund) och hans Modo. Det luktar också ordentligt kvalspel för Timrå med det försvarsspelet, säger SVT:s expert Niklas Wikegård.

AIK har det mest gynnsamma utgångläget. Vinner de mot Modo är de klara för slutspel, får de oavgjort är elitserieplatsen säkrad samt i praktiken även slutspel men vid förlust kan även Solna-laget, som i dag är i slutspel, vara klara för kvalserien.

– Jag tror inte att det blir några förändringar. Jag tror att AIK håller sig kvar ovanför strecket. Södertälje får svårt att vinna och Luleå kryssar. Det blir Modo och Timrå som får spela kvalspel, säger Wikegård.

FAKTA

Återstående program för bottenlagen:

Luleå-Frölunda

AIK-Modo

Timrå-Djurgården

Södertälje-HV71

Samtliga matcher spelas på lördag.

ARTIKELN HANDLAR OM