Linköping bröt negativ trend

Första segern på sex matcher

HOCKEY

Överlägsen skyttekung i elitserien förra säsongen – utan fullträff under höstens fem första matcher.

I den sjätte gjorde Jan Hlavac i stället två mot HV 71.

Med dubbla mål sänkte han mästarlaget och låg bakom 4–1-segern.

30 mål på 38 matcher i fjol – då den tjeckiske stjärnan lekte hem skytteligan trots 15 färre matcher än tvåan Marcus Nilson.

Noll mål under sina fem inledande matcher i höst.

Dessutom bara en futtig poäng för Linköping sedan den 34-årige forwarden och radarpolaren Jaroslav Hlinka anslöt som artistspelare på nytt.

Starten har varit tung för Jan Hlavac.

Fram till torsdagens möte mot HV 71, vill säga.

– Äntligen, det har varit otroligt frustrerande. Både att laget har haft det tungt sedan vi kom när de startade serien så bra och att jag inte fått in någon endaste puck innan, pustar anfallaren.

Udda styrning

1–0 vräkte han in på en retur och 2–1 styrdes in på ett ovanligt sätt.

– Den tog faktiskt på min häck och gick in, erkänner Hlavac med ett leende. Men fortsätter du att jobba hårt och skapa chanser måste det lossna någon gång.

Målen var faktiskt hans första i seriespel sedan i våras, för det blev inte ett enda på nio omgångar med Sparta Prag i tjeckiska ligan tidigare i höstas.

– Förra säsongen stämde allt för mig och jag gjorde mål nästan varje match. Så kan man absolut inte räkna med att det blir igen. Men det gäller att inte fundera för mycket när puckarna inte rullar in. Du måste fortsätta vara positiv.

Den nykomponerade formationen med Hlinka, Hlavac och Andreas Jämtin fällde avgörande.

– Jag känner Hlinka väl sedan många år tillbaka och vill gärna spela ihop med honom, vi har en bra kemi mellan varandra. Jämtin kompletterar oss suveränt, han sliter alltid stenhårt och jag tycker att landslagsplatsen till Karjala cup är välförtjänt.

Holmqvist knäckte HV

Michael Holmqvists 4–1 i början av den tredje perioden, då han snodde pucken från Daniel Rahimi, tog knäcken helt på HV 71.

Linköping tog sin blott andra trepoängare på elva omgångar och hyllades med stående ovationer.

– Farten var tillbaka och framför allt gör vi mål på chanserna. Det är svårt att vinna om man gör ett eller noll mål som vi gjort de fyra senaste matcherna, säger tränaren Hans Särkijärvi.

Gästerna – utan Jukka Vuotilainen, Per Ledin, Fredrik Bremberg och Mikko Luoma – var alldeles för svagt i första perioden.

– Då fick vi oss en lektion som heter duga. Vi hade chansen att komma in i matchen i spel fem mot tre, men LHC var helt enkelt bättre, menar tränaren Jan Karlsson.

FAKTA

Linköping–HV 71 4–1 (3–1, 0–0, 1–0)

Första perioden: 1–0 (6.28) Jan Hlavac (Jaroslav Hlinka, Andreas Jämtin), 1–1 (7.05) Martin Thörnberg (Johan Davidsson) , 2–1 (12.40) Jan Hlavac (Jaroslav Hlinka, Josef Melichar), 3–1 (16.11) Nicklas Hävelid (Magnus Johansson, Patrik Zackrisson) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–1 (3.33) Michael Holmqvist.

Skott: 35–18 (17–4, 7–9, 11–5).

Utv, Linköping: 3x2. HV 71: 3x2.

Domare: Wolmer Edqvist, Grums, Mikael Sjöqvist, Karlstad.

Publik: 8 500.

ARTIKELN HANDLAR OM