Abrahamsson: En sparkning är alltid ett misslyckande

HOCKEY

Att sparka tränare är inte längre den givna lösningen.

Den nya trenden är att skicka i väg obekväma eller underpresterande spelare.

Men en sparkning är – oavsett vem den drabbar – alltid ett misslyckande.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Arbetslös Efter den senaste tidens turer i Frölunda var det inte många som blev överraskade när klubben i går gick ut med att de säger upp den tyske backen Christoph Schubert.

Elitserien måste ha satt nytt rekord i antal sparkningar. På tre dagar har fyra spelare fått kicken.

Och sparkningarna drabbar hög som låg. Topplagen Skellefteå och Luleå har under hösten skickat iväg tre spelare. De två krislagen Modo och Frölunda lika många.

Och det kommer mera, var så säkra.

Saknas en tydlig plan

Jag har svårt att stämma in i de hyllningskörer och positiva omdömen som sparkningarna har resulterat i. Inte för att det är synd om de aktuella spelarna. De känner till villkoren, har vattentäta kontrakt och hittar i de flesta fall omgående en ny arbetsgivare. Men för mig är varje sparkad anställd ett tillkortakommande för en organisation.

Antingen har man misslyckats fullständigt i sin scouting. Eller så har man inte klarat av att få ut maximalt av spelaren.

I det sistnämnda fallet tror jag att det allt för ofta brister i kommunikationen och samarbetet mellan sportchef och tränare. Det saknas allt för ofta en tydlig plan för vad laget behöver och hur han ska användas. Och oavsett hur mycket elitserielagen omsätter – att sparka spelare är ingen billig affär.

Måste ha noggrannare scouting

Men de miljoner som Modo har slängt i väg på Dimitrakos och Cook är pengar som skulle kunna göra underverk i klubbens ungdomsavdelning.

Jag tror framtiden handlar om noggrannare scouting och mer mental coachning av individerna i spelargruppen. Inte om att sparka ännu fler spelare.

Extrautgiften som en modern organisation medför är småpotatis i förhållande till vad ett par felrekryteringar kostar.

ARTIKELN HANDLAR OM