Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Hockey / Sverige / SHL

De fem har makten

Elitseriens domstol – så arbetar dem

Här har ni elitseriens egen domstol.

Fem personer med makten att stänga av och bötfälla ledare och spelare.

Sportbladet har granskat vilka personer som sitter i disciplinnämnden och hur de arbetar.

Rallarslagsmål Adam Larsson och Daniel Corso hamande i vilt bråk. Corso kastade handskarna och fick tre matchers avstängning, samma straff fick Adam Larsson.   Rallarslagsmål Adam Larsson och Daniel Corso hamande i vilt bråk. Corso kastade handskarna och fick tre matchers avstängning, samma straff fick Adam Larsson. Foto: SCANPIX

Josef Boumediennes crosschecking, Kris Beechs pååkning av domaren, Anton Hedmans armbågstackling och Nils Ekmans slashing.

Där har ni bara några av de mest omtalade incidenterna den här hösten.

Fler anmälningar

I samtliga fall har disciplinnämnden kopplats in och dömt spelarna till långa och kännbara straff.

– Statistiskt sett är det fler anmälningar i år, men jag har inte det exakta antalet. Förra säsongen var det totalt 15–20 stycken och nu är vi redan uppe i över 10, säger nämndens ordförande Cecilia Hager.

Cecilia Hager är inne på sin tredje säsong som ordförande. Trots stundtals stenhård kritik har hon inte tröttnat på att vara med och avgöra vilket straff spelare ska få.

”Fantastiskt kul”

– Nej, det är ett fantastiskt roligt uppdrag. Klart att det stormar en del runt olika beslut, men det ligger i sakens natur, säger hon.

Senast i raden av anmälningar till nämnden är Nils Ekmans slashing på Brynäsforwarden Jakob Silfverberg.

Hans Abrahamsson
Hans Abrahamsson– Jag har inte granskat händelsen, utan har bara sett den på håll i en tv-sändning under en middag. Men jag hörde på rösten hos den som refererade att vi nog skulle ha ett nytt fall att granska, säger Hager.

När kommer domen mot Ekman?

– Vi får in anmälan på måndag och ska avgöra saken så fort som möjligt. Onsdag känns som en trolig dag för beslut, säger Hager.

SÅ GÅR DET TILL NÄR DISCIPLINNÄMNDEN FATTAR SITT BESLUT

    Så fort en spelare döms till det grövre matchstraffet, det som kallas match penalty, blir han automatiskt avstängd en match.

Dessutom skickas en anmälan till disciplinnämnden som avgör om spelare ska stängas av i fler matcher.

    Domaren skickar en anmälan till medlemmarna i disciplinnämnden, där han beskriver situationen. Även den spelare som är anmäld får skicka in en skriftlig version över hur han ser på händelsen.

Utöver det skriftliga materialet får Disciplinnämnden även ta del av dvd-material av situationen.

    Medlemmarna i disciplinnämnden granskar materialet var för sig och har sedan en telefonkonferens där eventuellt straff bestäms.

Spelaren kan dels stängas av från att spela matcher, dels dömas till böter motsvarande matcher. Bötesnivån baseras på spelarens lön.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet