”Han var skitfull”

Vittnet berättar om Brembergs fyllekörning

Foto: Ola Axman
Här greps han Vittnet pekar ut platsen där hockeystjärnan Fredrik Bremberg greps på midsommarafton.
HOCKEY

Fredrik Bremberg, 35, är misstänkt för grovt rattfylleri.

För Sportbladet berättar polisens vittne om mötet med hockeystjärnan.

– Han var skitfull och definitivt inte kapabel att köra bil, säger den kvinnliga taxichauffören.

Betina, 39, jobbade i området kring Östhammar och Öregrund under midsommaraftonskvällen. Klockan 23.40 fick hon en beställning att köra två tjejer till Öregrund. Efter ett backkrön ser hon en Lexus RX 300 parkerad mitt på vägen i motsatt körriktning. Ut ur bilen kliver den man Betina senare under natten identifierar som Fredrik Bremberg.

”Vinglar ut i vägen”

– Han smäller igen dörren och vinglar ut i vägen. Då säger jag till den ena tjejen: ”Säg bara inte att han kom från förardörren”, berättar Betina.

– Men när jag stannar jämsides ser jag att det är tomt i förarsätet och ser att det inte finns någon mer i bilen. Sedan frågar jag: ”Är det du som kör bilen”.

”Ja”, svarar han.

”Men du kör ju onykter”

– Då bara mumlade han någonting, och kom fram mot min bil.

Kände du igen honom?

– Nej, jag hade ingen aning om vem han var. Det fick jag reda på i söndags när min man, som är hockeyintresserad, hade kollat upp bilens registreringsnummer.

Många ungdomar

Betina berättar att väldigt många ungdomar var på väg hem längs vägen från Öregrund vi den här tidpunkten – både till fots och på cykel.

Efter att ha släppt av de två tjejerna i Öregrund får Betina en ny beställning.

I Långalma kommer hon ikapp samma Lexus hon sett Bremberg stiga ur ungefär 20 minuter tidigare.

Föraren kör väldigt sakta innan han stannar vid vägkanten vid Långalma skola.

– Då var jag tvungen att titta om det var han (Bremberg) som körde. Och det var han som satt vid ratten och det var fortfarande bara han i bilen. Jag sa till min kund att ”han mötte jag tidigare och han kör ju rattfull”. Då ringde både han och jag till polisen.

”Dumma i huvudet”

Men de kommer inte fram till polisen förrän de är framme i Östhammar. Vid 01.40-tiden ringer polisen och undrar om Betina kan komma till Långalma skola och identifiera Bremberg.

– När jag kom dit skrek och gormade han (Bremberg) otroligt mycket på de två poliserna. Han skrek bland annat att de var dumma i huvudet. Han vägrade blåsa och skrek till polisen att ”hon ska också blåsa”, och pekade på mig.

I vilket skick var han?

– Han var väldigt vinglig.

Ingen tvekan om att han var berusad?

– Nej, nej. Det var ingen tvekan om det. Han var skitfull, det sa även polisen. ”Han är skitfull och otrevlig som fan”, sa de när de ringde och ville ha mig till platsen.

Fredrik Bremberg hävdar själv – via sin agent – att han varken kört onykter eller gjort sig skyldig till våldsamt motstånd.

FAKTA

Händelseförloppet:

1. Ca 23.40: Betina får en beställning om en körning från Söderökulla till Öregrund.

2. Ca 24.00: Vid Snuggsund ser hon Fredrik Brembergs Lexus RX 300 stå stilla mitt i vägbanan. Efter att ha pratat en kort stund med Bremberg fortsätter Betina till Öregrund med sina kunder.

3. Ca 00.10: Betina får en ny beställning från en kille och en tjej som ska hämtas i Söderby-Karlsäng. Tjejen ska släppas av i Långalma och killen i Östhammar.

4. Ca 00.25: Vid Långalma kommer hon ikapp Brembergs Lexus. Strax efteråt stannar Bremberg bilen vid Långalma skola. Avståndet mellan Snuggsund, där hon först träffat Bremberg, och Långalma skola är 4,3 kilometer.

5. Ca 00.30: Efter att ha sett att Bremberg sitter vid ratten ringer både Betina och en av passageraren till polisen. Sedan kör de vidare. Sedan hon lämnat en av passageraren

i Långalma åker hon tillbaka mot Östhammar för att släppa av den andra passageraren. Då sitter Bremberg fortfarande kvar i bilen.

6. Ca 00.40: Framme i Östhammar kommer de äntligen fram till polisens växel och Betina berättar att de sett bilen och föraren vid Långalma skola.

7. Ca 01.40: Ringer polisen till Betina och undrar om hon kan komma till Långalma skola för att identifiera och styrka att Fredrik Bremberg har kört bilen.

8. Ca 02.40: Bremberg förs till Östhammar där två så kallade eftersupningsprov genomförs med en timmes mellanrum.

9. Ca 03.55: Bremberg får lämna läkarcentralen Östhammar.