Sekunder från nytt fiasko – då vände Frölunda

Dahlén sjöblöt efter första segern: Det här var mentalt viktigt

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
HOCKEY

Frölunda var 24 sekunder från en ny blytung förlust i elitserien.

Riku Hahls kvittering precis före slutet räddade Ulf Dahléns storbygge från femte raka förlusten – och i sudden fixade Andreas Holmqvist första segern.

– Jag skulle stå här och ljuga om jag inte sa att det här var viktigt mentalt för oss, säger Dahlén.

Ni kan storyn vid det här laget, hur Frölunda inför säsongen möblerade om rejält i föreningen genom att först kuppvärva Timrås sportchef Kent Norberg till en ny general manager-roll och sedan handplocka Ulf Dahlén som huvudtränare i en NHL-lik organisation.

Det bygget kryddades med stjärnnamn på isen som Riku Hahl, Andreas Karlsson och Johan Holmqvist och som ett brev på posten inför nedsläpp i elitserien var Frölunda rejält haussade med stora guldkrav på sig.

På väg mot femte raka förlusten

Öppningen av spelåret 2008/2009 hade med sportvokabulär börjat mardrömslikt:

2–6 mot HV 71 i premiären

1–2 mot Södertälje

1–2 mot Linköping

2–3 mot Timrå...

...en förlustrad som i går kväll var på väg att följas av svidande 1–2 hemma mot Modo. Niklas Sundströms 2–1-puck för Ö-vikslaget i den tredje perioden såg ut att bli matchvinnande, men i spel i numerärt överläge och med endast 24 sekundder kvar på matchklockan klev just tunga nyförvärven Andreas Karlsson och Riku Hahl fram och räddade läget.

Hahl styrde in Karlssons smarta skott bakom Karol Krizan till hyperviktiga 2–2.

Matchen gick till sudden och istället för en femte förlust fick Frölunda till ett skönt trendbrott när Andreas Holmqvist skickade in 3–2-pucken efter 4.40 .

Ett mål som gav säsongens första seger – och ett uns av arbetsro för Dahlén.

Dahlén blöt av svett efter vändningen

I tv intervjuades en sjöblöt tränare.

– Ha, ha...nej, jag har inte spelat själv, men det blev lite varmt därinne på slutet.

– Mentalt har det här stor betydelse. Vi har hela tiden sagt att så länge vi fortsätter att jobba och fortsätter att skapa chanser så kommer puckarna att börja trilla in.

Frölunda tillät sig att njuta – men redan på lördag börjar allvaret igen i bortamötet mot Färjestad.

– Vi har fortfarande svårt att komma till de där rena lägena, men vi jobbade bra i kväll och var tillräckligt desperata där på slutet, säger segerskytten Andreas Holmqvist i ppv-sändningen.