Abrahamsson: Dif provocerade och smällde på – nära att lyckas

HOCKEY

LULEÅ. Djurgården lyckades förändra matchbilden från de två tidigare mötena.

Det var egentligen bara ett problem.

Luleå klarade av att hantera den nya matchbilden bättre än vad Djurgården gjorde.

Om de två första kvartsfinalerna mest handlat om en taktisk kraftmätning så var gårdagens match rena vilda western.

– Jag tycker inte att det var så stor skillnad från de tidigare matcherna, sa Djurgårdens assisterande tränaren Mikael Johansson

Det är naturligtvis inte sant. Djurgården var ute efter att störa och provocera. Smälla på och skapa oreda.

Allt för att få till en förändring av den statiska matchbild som präglat de två tidigare matcherna, och som har passat Luleå perfekt. Jag tycker att intentionerna från Hardy Nilsson var helt riktiga. Han var tvungen att göra något – och han gjorde det.

I de två första matcherna har Nilsson och Jonas Rönnqvist varit som två boxare med garden uppe, där Rönnqvist varit den som fått in små irriterande träffar. Nu valde Nilsson att släppa ner garden helt för att kunna skicka på Rönnqvist en riktig smocka. Att resultatet inte blev bättre än tidigare är en annan sak och berodde på två saker: Luleås disciplin och Djurgårdens brist på detsamma.

Hemmalaget fick fundera

Försöket att provocera och störa elitseriens i särklass mest disciplinerade lag kan naturligtvis uppfattas som korkat.

Men jag tycker ändå att Hardy Nilsson gjorde rätt och stundtals var taktiken lysande. Djurgårdsspelarna fullföljde varenda gång de hade en möjlighet.

Ofta mot Luleås nyckelspelare.

Något som definitivt skapade oreda och satte i gång funderingar hos hemmalaget.

Redan efter fem minuter knockade Daniel Brodin Luleås förstecenter Chris Abbott. En tackling som gjorde tvillingbrorsan Cam alldeles vansinnig. Att smälla på den spelskickliga (Chris) för att få den hetlevrade (Cam) att tappa konceptet var förra säsongens patentlösning för att få hela Luleå ur balans.

Det var ytterst nära att lyckas i går igen. Cam åkte och jagade Brodin hela bytet innan han åkte ut två minuter för en slashing.

Om samma situation inträffat förra säsongen hade det behövts hela Bottenvikens is för att kyla ner Cam. I går räckte det med en skarp tillrättavisning i båset.

I det power play som följde levererade Djurgården ett av de bästa numerära överlägen jag har sett laget göra den här säsongen.

De spelade med långa avstånd mellan varandra och med hårda passningar. Något som gjorde att Luleå vare sig kom åt med sin fruktade stress eller kunde spela med en liten och kompakt box.

Idiotiskt att hugga med klubban

Även stockholmarnas andra power play i matchen var bra och då kom också kvitteringen. Hade Djurgården fått ytterligare någon chans i numerärt överläge är jag övertygad om att det hade gjort fler mål.

Djurgården gjorde många saker bra i går.

Problemet var att de samtidigt var extremt klantiga. Det fysiska spelet urartade för många gånger till idiotiska utvisningar. Det resulterade i åtta utvisningar för Djurgården mot bara två för Luleå.

Att som Marcus Nilsson, Oscar Eklund och Josef Boumedienne använda klubban som tillhygge fungerar naturligtvis inte.

Det är varken smart eller tufft. Bara idiotiskt. Framför allt mot ett så skickligt powerplay-lag som Luleå.

Även om Luleå bara lyckades göra ett mål på åtta utvisningar så innebar varje utvisning att Djurgården naglades fast i försvarszonen. De fick lägga enormt med kraft på att försvara sig och på att sedan försöka flytta upp spelet.

Nu leder Luleå med 3–0 i matcher och Djurgården är naturligtvis fruktansvärt illa ute i den här kvartsfinalserien.

Men kan de fortsätta med samma fysiska spel och samtidigt skala bort alla idiotiska utvisningar har de åtminstone en hygglig chans att vinna på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM