”Man blir nästan mer rädd efteråt”

Efter fansattacken – nu skärper Färjestad säkerheten

Foto: scanpix
Kahnberg och Brynäs jagar kvittering i matchserien i kväll mot Färjestad.
HOCKEY

Det hade kunnat sluta illa. Väldigt illa. Brynässpelarna hade tur som lyckades undvika flaggpinnen som stacks ner i spelartunneln.

– Man blir nästan mer rädd efteråt, säger Magnus Kahnberg.

Det blev tumultartade scener när Brynässpelarna lämnade isen i Löfbergs Lila Arena, efter den tredje kvartsfinalen.

När de passerade genom den dragspelstunnel som skyddar dem, lyckades en person sticka ner en flaggpinne och flertalet gånger hugga mot spelarna. En av dem som var närmast var Magnus Kahnberg, 31.

– Jag hann uppfatta det en meter innan. Jag såg bara någonting komma farande två-tre gånger. Det var jättekonstigt, säger han och berättar att det var första gången i karriären som detta händer:

– Jag har aldrig varit med om någon som attackerat spelare tidigare. Hade det här hänt på stan hade det varit jävligt sjukt.

Blev du rädd?

– Man blir nästan mer rädd efteråt och man börjar tänka på om man inte hade hunnit uppfatta det och fått den körandes i nacken.

”Vi ska stärka upp”

– Jag tänkte mer på vad som skulle kunna hända än vad som hände. Som tur var blev ju ingen skadad.

Enligt Färjestads säkerhetschef Tobias Anderberg är dragspelstunneln av så pass starkt tyg att den ska klara av en flaggpinne, men att det mellan den och tunnelgången fanns en glipa på ungefär fem centimer.

Något som vaktmästarna i Löfbergs Lila Arena i går åtgärdade.

Färjestad kommer nu att se över sitt säkerhetsarbete.

– Vi kommer att stärka upp bevakningen runt spelargången vid in- och utpassering. Det kommer att bli mer synligt att vi finns, säger Tobias Anderberg.

En 22-årig man har identifierats och polisen har startat en utredning där mannen misstänks för försök till grov misshandel.

Även en anmälan om tillträdesförbud i arenan är upprättad.

FAKTA

Andra skandaler denna säsong:

20 augusti 2010: Luleå–Skellefteå

Redan i träningsmatchen mellan lagen kissade en Luleå-supporter på Skellefteås buss och sedan tacklades busschauffören in i en vägg.

27 november: Brynäs–Djurgården

Matchen bröts under 17 minuter i inledningen av matchen, efter oroligheter på läktaren. Djurgårdsklacken smällde smällare och hetsade mot Brynäspubliken som fanns närmast.

22 december 2010: AIK–Djurgården

Drygt tolv minuter in i derbyt stoppades matchen, efter att det utbrutit vilt slagsmål i AIK-klacken. Supportrarna slog på vakterna och på varandra. Matchen återupptogs efter en liten paus men var fortsatt orolig.