Linköpings vapen: Spelet runt målgården

”De kamperna som avgör”

Foto: Foto: SCANPIX
STENHÅRD KAMP Sportbladets statistik visar att Linköping är stekheta i kamperna framför mål. Något som visat sig vara avgörande i kvartsfinalserien – så här långt.
HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Spelet runt Skellefteås mål.

Där har Linköping varit hetare och kopplat greppet om matchserien.

– Det är de kamperna som avgör, säger Skellefteås tränare Anders Forsberg.

Klicka på bilden för en större version!

Titta på grafiken här intill – den visar var på isen de åtta slutspelslagen gjort sina mål.

För Linköping har taktiken att sätta press på Skellefteås unga backbesättning varit framgångsrik.

I tisdags ordnade Mikael Håkanson fram förlängning genom att slå in 3–3 på mållinjen.

I torsdags gjorde Andreas Jämtin det matchvinnande 2–1-målet på en retur.

I lördags kom både Patrik Zackrissons kvittering och Jan Hlavacs avgörande efter att Skellefteå misslyckats med att rensa bort puckar framför Andreas Hadelöv.

”Sällan mål utifrån”

– Gå på kropp och spela fysiskt, det är någonting vi har pratat om hela säsongen och ska göra oavsett motstånd. Får man en smäll är det lätt att man blir osäker, säger Linköpings assisterande tränare Magnus Hävelid.

Skellefteås tränare Anders Forsberg är medveten om vikten av att hålla rent framför målvakten.

– Man blir inte nöjd där i slutet i spel fem mot sex, då pucken dimper ner framför bladet och han (Patrik Zackrisson) får raka in den i öppet mål. Men det skulle vara för enkelt att sitta och säga att vi ska ta bort dem. Det blir den typen av spel åt båda håll, säger Forsberg och fortsätter:

– När det blir så här tajt blir det de kamperna som avgör. Skott, retur och vara heta på de puckarna. Det blir sådana mål. Det är sällan det blir mål utifrån med lag som går så hårt på mål.

”Folk på fel ställen”

Men Skellefteåtränaren anser inte att det är spelet framför mål som är problemet. I stället menar han att det är slarvet längre upp i banan:

– Vi har folk på fel ställen och gör lite felbedömningar. Vi städade bort ganska bra i förra matchen ändå, jag är ganska nöjd med den delen. Men vi slarvar och gör dumheter på individuell basis. Det måste vi ta bort.

Magnus Hävelid:

– Det är inga jätteflashiga mål som har gjorts. Det är backskott, retur och mål. Fem mot fem är det generellt sett så det ser ut. Det eller individuella misstag.