”DET BLIR ETT KRIG”

Chris Abbott är redo: ”Jag ska ha Lehtonens skadade fot i åtanke”

HOCKEY

Skellefteå och Luleå tog sig ut var sin skärmytsling.

Men nu är det dags på riktigt.

Välkommen till slaget om Norrland.

– Det kommer definitivt bli ett krig, säger Chris Abbott.

Foto: Foto: SCANPIX
I KVÄLL SMÄLLER DET Skellefteå och Luleå, rivalerna i norr, har aldrig tidigare möts i ett SM-slutspel. Mycket tyder på att det blir heta drabbningar. Första nedsläpp 19.00 i kväll.

Först i den sjunde avgörande matchen kom avgörandet i både Skellefteå AIK:s och Luleås kvartsfinalserier – och nu väntas en liknande nervkamp in i det sista.

– Jag skulle inte bli förvånad, det kommer nog gå långt, säger Chris Abbott.

Chris Abbott som med sina tre assist, och dessutom skymde målvakten vid det fjärde målet, låg bakom 4–3-segern i sudden death mot Djurgården.

Bra utan brorsan

Utan sin avstängda bror Cam på isen – något som visat sig fungerat bra även tidigare denna säsong.

– På ett sätt kan jag fokusera helt på mitt spel och inte om Cam blir överfallen eller inte. Många gånger måste jag steppa upp själv och spela för oss båda, förklarar Chris.

– Som det varit i år när han haft sin hjärnskakning är det naturligt att jag, vem det än är i laget men speciellt ens bror, håller koll på vad som händer och vill se till att han är säker. Det är ingen faktor egentligen men samtidigt vill man inte se något hända.

Just skadorna är något som dras till sin spets i slutspelet.

Hur bra koll har ni på Skellefteås skador?

– Ingenting. Vi lär ju märka i morgon hur situationen ser ut men jag har inte hört några större problem, båda lag är ute efter att sätta bästa manskapet på isen.

Då kan jag berätta att Mikko Lehtonen har problem med en fot.

– Tack för det. Höger eller vänster?

Jag tror det är vänster.

– Bra, bra. Jag ska ha det i åtanke.

Är sådana saker något man tänker på i dessa serier?

– Ja, man är alltid nyfiken på vad spelarna har för problem. Tittar man på vår förra serie såg man att de var ute efter Janne Niinimaas knä, så det är naturligt om man vet att de är småskadade.

”Ser fram emot det”

– Det var uppenbart att de tacklade Niinimaa varje gång de fick tillfälle. Vissa gånger såg man killar som visste vad det var frågan om och jag skulle nog göra samma sak om jag var i deras tillfälle. Men det är inget jag fokuserar på.

Ny tuffa drabbningar väntar. Skellefteå och Luleå är heta matcher under grundserien – nu blir det förstås ännu värre.

– Det kommer garanterat bli ett krig, alla säger att det kommer bli ett slag och jag förväntar mig inget mindre. Så det ser jag fram emot.

Slaget kan börja.

FAKTA

Duellerna som kan avgöra slaget i norr

Småskadade stjärnor

Mikko Lehtonen

Har stora problem med en fot och har underpresterat i slutspelet. Ändå har han gjort sex poäng. Det vittnar om klass.

Janne Niinimaa

Har stora problem med ett knä men har trots det svarat för fyra assist och spelat +3. Niinimaa måste hålla om Luleå ska gå vidare.

Coachduellen

Anders Forsberg

Stack ut hakan innan säsongen och tippade att hans lag skulle ta SM-guld. Har gjort en strålande debutsäsong på den stora scenen.

Jonas Rönnqvist

Mannen som kan förvandla gråsten till guld. Allt han gör blir till succé. Är en av de stora anledningarna till att Luleå är i semifinal.

Målvakterna

Andreas Hadelöv

Gammal är äldst. Det har om inte annat Andreas Hadelöv visat. Han blir bara bättre med åren och vem vet var det här slutar.

Anders Nilsson

Har vuxit under säsongens gång och var en gigant i kvartsfinalerna mot Djurgården. Ja, åtminstone så länge de inte sköt från mittzon.

ARTIKELN HANDLAR OM