Reporter attackerad av supportrar

”Sådant här får inte ske”

Foto: CANAL PLUS
HOCKEY

Tidigare i veckan skrev Jonas Fahlman att Luleås sportchef Lars "Osten" Bergström anklagades för att ha använt rasistiska ord.

Det uppskattade inte Luleås supportrar.

I dag attackerades han med glasflaskor och mynt.

– Oerhört allvarligt, säger Daniel Nordström, chefredaktör på Västerbottens Folkblad.

I torsdags skrev Jonas Fahlman, hockeyreporter på Västerbottens Folkblad, om de påstådda rasistiska ord som Luleås sportchef Lars Bersgström påstås ha skrikit mot Skellefteås spelare Yared Hagos under den första semifinalen.

Fick flaskor kastade mot sig

Det har lett till att många Luleå-supportrar blivit upprörda.

I dag, när lagen möttes igen, blev det tydligt. När Fahlman efter matchen gick förbi Luleå-supportrarnas läktarsektion, på väg mot omklädningsrummen, fick han, petflaskor glasflaskor och mynt kastade mot sig.

– Det kändes som att bli beskjuten av en hagelsvärm. Det smällde i plexiglaset och kastades och smälldes och for flaskor mot mig, säger Fahlman till Sportbladet.

I samband med det föll han på en träpall och skadade ena handen. Samtidigt upplevde han att det fortsatte saker att kastas mot honom.

Till VF säger han:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Man måste kunna utöva sin yrkesroll. Sådant här får inte ske, säger han till VF.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare på VF, ser allvarligt på det inträffade.

– Våra medarbetare måste kunna arbeta utan att bli utsatta för sådana här saker. Jag räknar med att Luleås supporteransvariga agerar kraftfullt och ser till att sådana här saker inte händer igen. Vi kommer agera i frågan, säger han till VF.

”Oerhört allvarligt”

– Jag har varit med om att det hänt incidenter tidigare men aldrig på den här nivån. Dessutom har personer försökt dra igång falska rykten i Jonas Fahlmans namn. När det också blir fysiskt angrepp är det oerhört allvarligt.

Luleå Hockeys vice klubbdirektör Thor Stöckel säger så här:

– Det är inte acceptabelt att kasta saker på någon.

”Vi är förbannade”

Luleåfans ordförande Jimmy Renlund fördömer attacken.

– Det är beklagligt. Ingen ska ju kasta saker mot folk, säger han.

– Men det finns ju läktargångar man kan gå igenom. Ärligt talat kändes det som att det bara var för att visa upp sig han gick där. Det var ju jävligt dumt gjort, säger han, och säger att det upplevdes som att Fahlman provocerade dem:

– Han vände sig upp mot oss och såg väldigt nöjd ut. Det kändes som att han bara gick där för att visa upp sig.

– Det känns som att han försöker skapa en hatstämning mot oss.

Fahlman suckar bara när han får höra vad Renlund sagt.

– Det är ju förbluffande att höra.

ARTIKELN HANDLAR OM