Skyddas av livvakter – efter fansens mordhot

Nu tar Jonas Fahlman timeout: ”Har varit fruktansvärda dygn”

HOCKEY

Mordhot, hatmejl och riktade smutskastningskampanjer.

Nu väljer VF-journalisten Jonas Fahlman – som skrivit om rasismanklagelser mot Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström – att ta en timeout.

Han orkar inte mer.

– Det har varit de värsta dygnen i mitt liv, säger Fahlman till Sportbladet.

Det var efter den första matchen i semifinalserien mellan Skellefteå och Luleå som journalisten Jonas Fahlman på Västerbottens Folkblad valde att publicera uppgifter om att Luleås sportchef Lars ”Osten” Bergström skrikit rasistiska glåpord mot Skellefteåspelaren Yared Hagos.

Publiceringen har inte fallit i god jord hos Luleås supportrar, som i lördagens match attackerade Fahlman med flaskor och mynt när denne passerade bortaklacken. Därefter har en rad mordhot följt via mail, telefon, sms och i olika forum på nätet.

Nu väljer Fahlman att ta en timeout.

– Det har blivit för mycket, gått för långt. Folk hotar mig till livet och bedriver en medveten och riktad smutskatsningskampanj mot min person, säger han till Sportbladet.

– Just nu kan jag inte utföra mitt arbete som journalist. De här dagarna har varit de värsta i mitt liv, och påverkar inte bara mig utan går även ut över min familj.

Säker på sin sak

Ord står mot ord.

Lars Bergström nekar till anklagelserna och Luleå Hockey har valt att ta sin sportchef i försvar och inte utreda ärendet internt – så länge ingenting är bevisat.

Klubben har dock gång på gång, i uttalanden och pressmeddelanden, tagit avstånd från våldshandlingar och rasism.

Fahlman är dock säker på sin sak och hänvisar till tre förstahandsvittnen, som – för honom – detaljerat beskrivit ”Ostens” agerande och uttalanden under den aktuelle matchen.

– Det finns så många aspekter i det här som kompletterar bilden. Och som journalist skulle jag aldrig publicera någonting som är så här allvarligt om jag inte hade på fötterna. Det är in så att det här vittnena sagt att "han kanske sa det och det” – det har redogjort den exakta ordlydelsen.

Varför går inte vittnena ut och berättar det här, då?

– Därför att de inte har någon som helst anledning att göra det. De vet vilken hotbild de kan utsättas för om deras namn blir offentliga – se bara på vad som hänt med mig. Jag har fått ta den här skiten, men det kunde ha varit ännu värre om vittnena fått utstå det här.

– Jag tycker att Luleås agerande är förkastligt. De fördömer varken attacken mot mig i Skellefteå Kraft Arena eller det faktum att supportrar ringt upp och hotat mig till livet. Snarare tvärtom. De skämmer ut sig inför sina sponsorer och hela hockey-Sverige.

Skyddades av livvakter

I gårdagens match i Skellefteå Kraft Arena skyddades Fahlman av två livvakter.

Attackerna mot honom är polisanmälda och Skellefteåpolisen har själva upprättat en anmälan mot Lars Bergström gällande ”hets mot folkgrupp”.

– Jag har stor tilltro till polisen och är säker på att det här kommer att mynna ut i rättvisa – civil rättvisa. Men det finns moraliska aspekter i det här också och det kommer att bli svårt att bara glömma de här fruktansvärda dygnen, säger han.

Med tanke på konsekvenserna – ångrar du publiceringen från första början?

– Nej, absolut inte. Så här, rasism är ett av de mest allvarliga fenomenen i samhället och när jag fick höra de här uppgifterna fick jag rysningar, håret reste sig på kroppen. Jag ville inte att de här bara skulle passera förbi obemärkt.

Vad kommer du att göra nu?

– Jag kommer att resa iväg någonstans med min familj. Vi får se hur länge det blir, ett par dagar till att börja med.

Vill du tillbaka till hockeyjournalistiken?

– Ja, det vill jag – så fort som möjligt. Men nu måste jag försöka koppla bort det här, det är omöjligt att fortsätta som situationen är just nu.