HV 71 sparkar Janne Karlsson

Guldtränaren får gå efter kvartsfinalfiaskot mot AIK

HOCKEY

Efter fiaskot – nu väljer HV 71 att sparka Janne Karlsson, 52.

Fjolårets guldtränare har gjort sitt i Jönköpingsklubben.

– Det inns inga hard feelings, säger sportchefen Fredrik Stillman.

I fjol: SM-guld.

I år: Kvartsfinalförlust mot nykomlingen AIK – i fyra raka matcher.

Det krävdes inte mer för att Janne Karlsson, som hade ett år kvar på kontraktet, skulle få sparken från HV 71.

– Vi har haft ett bra resonemang med Janne efter säsongen där vi båda känner att vi inte kommer längre i utvecklingen, säger sportchefen Fredrik Stillman i ett pressmeddelande.

– Janne har gjort ett fantastiskt jobb med HV 71 och är en person som vi har största respekt för. Det har varit lätt att samarbeta med Janne och det finns inga hard feelings.

Pågått under en längre tid

Frågan är dock om samarbetet verkligen har fungerat så bra som Stillman beskriver.

Redan den 10 december avslöjade Sportbladet att det fanns en konflikt mellan Karlsson och vissa spelare – en konflikt som blev allt mer infekterad.

De spelare som var kritiska mot fjolårets guldtränare har, enligt Sportbladets uppgifter, vid upprepade tillfällen framfört för klubbledningen att de inte drar jämnt med 52-åringen; att han har en gammalmodig ledarstil och inte kan ta till sig spelarnas kritik.

– Jag känner inte alls till att det finns något utbrett missnöje med tränaren, och jag vill inte bidra till att det spekuleras, sade ordföranden Hans-Göran Frick till Sportbladet då.

Slutade spela för sin tränare

Visserligen blev det försvarad serieseger – men i slutspelet kollapsade de regerande mästarna totalt. Och nu är alltså Karlssons förtroende förbukat, både bland spelare och ledare.

– Nu ska vi strukturera arbetet för framtiden och börjar med ett rekrytera en ny huvudtränare. Vi har ringat in vad vi måste göra bättre framöver. Ledare och spelare har alla del i vårt fortsatta utvecklingsarbete för att nå sportslig framgång, säger Stillman.