I Modos påskägg: José Mourinho

HOCKEY

Ett nytt NHL-avtal.

José Mourinho.

Och en häxdoktor.

Sportbladets påskhare har lite av varje i sina ägg till elitserielagen.

Påskhelgen är här.

För många innebär det en ledig helg med familjen. En trevlig middag, och kanske en resa till fjällen.

Men för elitseriens sportchefer är det den här tiden på året då de jobbar som hårdast. Det är en tid då de sliter hårt för att bygga färdigt sina trupper till nästa års elitseriesäsong.

Sportbladets påskhare tog en titt på de olika lagen, och delar här ut påskägg till lagen. I äggen gömmer sig minst sagt lite olika saker:

AIK: Ett nytt NHL-avtal.

Viktor Fasth var den enskilt största anledningen till att AIK gjorde succé under sin comebacksäsong i elitserien och tog sig till en sensationell semifinal.

Under säsongen förlängde han sitt kontrakt med klubben. Men han kan ändå försvinna. Det nuvarande NHL-avtalet gör att han fram till den 15 juni kan skriva på för ett NHL-avtal.

Inte kul för AIK, som därmed får vänta innan de vet om han blir kvar. Därför ger Sportbladets påskhare AIK ett nytt NHL-avtal, där NHL-klubbarna förbjuds stjäla AIK:s supermålvakt.

Brynäs: Tom Bissett.

Brynäs känns som den klubb i elitserien som har de mest nostalgiska fansen, som oftast tänker "det var bättre förr." Det tycker Sportbladets påskhare också, som ger dem en Tom Bissett i gammal god målform, som skjuter dem tillbaka till toppen, förbi den kvartsfinal som de inte har tagit sig förbi sedan 2000.

Djurgården: 

Förrförra säsongen gjorde Gustaf Wesslau succé, och stack till NHL. Den här säsongen var det Mark Owuya som klev fram och dominerade, och åker förmodligen över till Nordamerika. Nu får Djurgården en ny målvakt, som i kontraktet lovar att stanna i ett par säsonger, oavsett hur bra han spelar och hur mycket han imponerar.

Frölunda: Lägre förväntningar.

År efter år satsar Frölunda hårt och tippas i toppen. Men varje år floppar de, och det skrivs att det är fiasko och kris. Sportbladets påskhare är av den realistiska typen, och förväntar sig en plats i botten nästa säsong. Då kan spelarna spela med mer avslappnat.

Färjestad: Kärlek från folket.

Vad gömmer man i ett påskägg till ett lag som är i SM-final nästan varannat år, har ersättare ordnade dagen efter en spelare lämnat, och nästa års trupp klar ungefär samtidigt som spelarna fått på sig SM-medaljerna?

Nu fick påskharen tänka till. Men till slut kom han på. Ett av Sveriges mest dominanta lag någonsin har ju allt. Förutom en sak: Kärlek från folket. I stort sett ingen utanför Karlstad unnar ju laget framgång. Så mer kärlek från folket känns välbehövligt.

HV71: Ett besök hos Manchester United.

Manchester United är ett fotbollsslag som saknar motstycke. Flera i laget, exempelvis Ryan Giggs, Paul Scholes och tränaren Alex Ferguson, har varit med sedan urminnes tider. De har vunnit allt, men brinner fortfarande för att vinna allt igen.

HV kan jämförs till viss de. Spelare som Johan Davidsson och Per Ledin har varit på toppen och dominerat i elitserien. Men till skillnad från Giggs och Scholes såg de stundtals ganska mätta ut i fjol, och floppade i slutspelet och åkte ut mot AIK. Därför får de åka till Manchester för att lära sig hur man ska kunna behålla brinnet.

Linköping: En rik ryss.

Sportbladets påskhare tycker att det är ganska tråkigt att två av Sveriges mest sevärda spelare, Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl, trots långtidskontrakt med Linköping, spelar i Ryssland, för att tjäna stora pengar och samtidigt säkerställa Linköpings överlevnad. Därför får LHC en egen rik ryss, så att de kan behålla sin superduo men ändå ha råd med en fortsatt hård satsning.

Luleå: En clown.

Luleå gjorde sin bästa säsong på över ett decennium. Trots det klagade folk mot slutet av säsongen på att laget spelade tråkigt, trots att de under hösten hyllats för sin energifyllda spel. Sportbladets påskhare tror att det känns ganska tröstlöst för spelarna och ledarna i Luleå. Därför skickar han upp en clown till Norrbotten, som kan underhålla publiken om inte segrarna räcker.

Modo: José Mourinho.

Modo har testat det mesta på tränarbänken de senaste säsongen. Finländare, tjecker och gamla svenska OS-hjältar. Men ingenting har fungerat. Fiaskona har staplats på varandra och tränare efter tränare har fått sparken.

Sportbladets påskhare känner att det är dags att testa något helt nytt, och ger dem fotbollens "Special One", José Mourinho, med motiveringen: Kan inte han vinna något med Modo, då kan ingen det. Hockeykunnandet då? Äsch. Medan Mourinho motiverar spelarna och kör med psykkrig hjälper "Foppa" och Markus Näslund till med det taktiska.

Skellefteå: Rent vatten.

Skellefteå var mästerliga under stora delar av säsongen. Fram till finalspelet, då laget var helt chanslöst mot Färjestad. Då drabbades staden av en vattenparasit, vilket gjorde att spelarna var orkeslösa och många blev magsjuka.

Till nästa år får laget extra fint vatten levererat i vattenflaskor, testat och garanterat utan parasiter.

Timrå: En häxdoktor

Spelare kommer. Spelare går. Tränare byts ut. Men ingenting tycks hjälpa Timrå. År efter år är laget elitseriens mest skadedrabbade trupp, med en skadelista som är längre än kön till Stockholms studentlägenheter. Vad ska laget då göra, när ingenting tycks fungera? Sportbladets påskhare är inte rädd för att testa nytt, utan skickar en häxdoktor upp till Medelpad.

Växjö: Den riktiga Janne.

Janne Karlsson var tidigare den mest färgstarka tränaren i allsvenskan. Både när han var i Björklöven, och tidigare under sin tid i Växjö, bjöd han på många uppseendeväckande uttalanden. Men i slutet av säsongen bleknade han, och blev så grå och trist som så många andra tränare. Sportbladets påskhare vill att det ska vara Rock&Roll i elitserien, och skickar upp den "riktiga" Janne Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM