Ulf Dahlén tar över HV 71

HOCKEY

Nu är det klart: Ulf Dahlén ersätter Janne Karlsson i HV 71.

Sportbladets avslöjande bekräftades i dag.

– Han brinner för att utveckla spelarna, säger sportchefen Fredrik Stillman.

0–4 i matcher mot nykomlingen AIK.

De fick fjolårsmästarna HV 71 att agera.

Rutinerade Janne Karlsson – som hade ett år kvar på kontraktet – sparkades och klubbledningen började se sig om efter en ny lösning på tränarsidan.

Redan den 31 mars, dagen efter kvartsfinaluttåget, avslöjade Sportbladet att Jönköpingslaget hade ett uttalat förstaval: Ulf Dahlén, 44.

I dag bekräftade HV 71 den före detta Frölundatränaren som Karlssons ersättare.

”Är väldigt noggrann”

– Vi har under hela säsongen arbetat fram en ny färdplan och ett synsätt för hur vi vill arbeta runt a-laget. Vi har gjort ett grundligt arbete och ambitionen har hela tiden varit att vår nya huvudtränare ska ha en samsyn på det vi arbetat fram, säger sportchefen Fredrik Stillman i ett pressmeddelande.

– ”Uffe” är en väldigt noggrann person som alltid är väl förberedd och påläst. Han brinner för att utveckla spelarna och är öppensinnad att vilja förändra och prova nya saker. Från NHL har han med sig mycket tankar och idéer om coachning, träning och matchsituationer som vi kan lära oss en hel del av.

1000 NHL-matcher

Som spelare vann Dahlén SM-guld med Björklöven redan säsongen 1986/1987.

Året därpå åkte han över till NHL, där det under karriären blev närmare 1000 matcher i sex olika klubbar, New York Rangers, Minnesota North Stars, Dallas Stars, San Jose Sharks, Chicago Blackhawks och Washington Capitals.

I slutet på 1990-talet gjorde Dahlén en tvåårig sejour i HV 71, med 64 poäng på 54 matcher som facit.

Som tränare har jämtlänningen varit verksam som assisterande coach i både Dallas Stars och Tre Kronor, innan han 2008 tog över som huvudansvarig i Frölunda – men lyckades inte få rätsida på Göteborgsklubben.

Kontraktet med HV 71 är skrivet på två år.

ARTIKELN HANDLAR OM