Oklart var Zibanejad spelar

Väljer mellan Ottawa och Djurgården

HOCKEY

Drömkontraktet med Ottawa är påskrivet.

Men var Mika Zibanejad spelar kommande säsong är ännu inte klart.

– Jag ska prata med båda parter (Ottawa och Djurgården) innan jag fattar något beslut, säger han till Sportbladet.

Mika Zibanejad

Mika Zibanejad har några händelserika veckor bakom sig. Han draftades i förstarundan som nummer sex totalt. Sedan dess har han varit på camp och Ottawa har öst beröm över 18-åringen med Hammarby som moderklubb. Belöningen kom i går: Ett kontrakt med maxlön för en rookie, vilket innebär en årslön på 925 000 dollar, motsvarande drygt 5,7 miljoner kronor. Om alla bonusar går in kan han under sina tre år i Senators tjäna drygt 35 miljoner kronor.

– Det är lätt och säga att man skrev på för att lönen är bra. Jag är fortfarande ung, pengarna spelar inte så stor roll. Jag hade skrivit på även om det inte varit ett maxkontrakt. Men att jag får ett sånt kontrakt är ett tecken på att klubben tror på mig, säger Zibanejad.

Som precis har landat i Sverige när Sportbladet når honom.

– Det har varit väldigt, väldigt roligt. Jag kan fortfarande inte fatta att det är sant. Man måste nypa sig i armen för att förstå att det verkligen har hänt.

Minns du vad du hade för tankar när du åkte över för några veckor sedan?

– Jag hade då inte en tanke på att det skulle bli så här i alla fall, det kan jag lugnt säga. Jag åkte bara dit med mina föräldrar och min bror för att njuta av upplevelsen.

Vad betydde det att ha familjen med på resan?

– Jättemycket. Det är mycket nytt, ett nytt språk, även om det inte är så främmande och man har många frågor och tankar som man vill diskutera.

Vad har Ottawa sagt att du ska förbättra under sommaren?

– De frågade mig och vi hade väl ungefär samma syn på det. Framförallt vill jag bli starkare och mer stabil i bålen, mycket smådetaljer. Men jag är ung än och kan utveckla allt.

Hur gick snacket med Ottawa innan du skrev kontraktet?

– Jag har ärligt talat inte haft så stor inblick. Det är det man har agenter till (skratt). Men jag har i alla fall skrivit mitt första NHL-kontrakt och det är en dröm man haft hela livet. Det går inte att förklara hur det känns, man måste nästan vara med om det för att förstå.

Åker du över redan kommande säsong?

– Väldigt svårt att säga. NHL är världens bästa liga, och det är väldigt smickrande att Ottawa vill ha mig, samtidigt som det inte vore dåligt att stanna i Djurgården ett år till. Nu är det mycket snack hit och dit om jag ska åka eller inte. Jag känner att det är ett väldigt stort beslut för en 18-åring att fatta, lite press känner jag. Men jag får väga för- och nackdelar. Än är ingenting helt klart. Jag ska prata med båda parter innan jag lovar någonting.

Har du pratat med Djurgården än?

– Tyvärr har jag inte hunnit göra det. Som sagt har jag precis kommit hem. Men jag ska ringa min agent senare. Därefter får vi ta en diskussion men Djurgården. Det sker säkert någon gång i nästa vecka.