”Läckorna i truppen gjorde mig besviken”

Nu talar Janne Karlsson ut om krisen i HV 71 - och att få sparken

HOCKEY

Hyllad guldtränare för bara ett år sedan.

I våras fick Janne Karlsson, 52, sparken från HV 71.

Sedan dess har han hållit sig undan.

Men nu väljer den förre HV-tränaren att ge sin version om den turbulenta säsongen som slutade med att han tvingades lämna klubben.

– Läckorna i truppen gjorde mig uppriktigt besviken. Det blev ingen bra miljö att jobba i, säger Karlsson.

Att elitserietränare får sparken är definitivt inget ovanligt. Men att en tränare som på två säsonger fört sitt lag till dubbla seriesegrar och ett SM-guld tvingas bort är snudd på unikt.

Två avgörande faktorer blev Karlssons fall.

Dels missnöje med hans ledarstil från delar av spelartruppen, dels den fiaskoartade 0–4-förlusten i kvartsfinalen mot tabellåttan och nykomlingen AIK.

Sportbladet avslöjade redan i december förra året att ett flertal spelare var missnöjda med sin tränare.

– Det var tydligt att det fanns spelare som ville gå ut i medierna för att på så sätt få till en förändring. När det gäller den biten kan jag uppriktigt säga att det gjorde mig väldigt besviken. När den typen av uppgifter läcker ut blev det ingen bra miljö att jobba i. Och det var inte bara jag som blev besviken, det gällde även stora delar av spelargruppen, säger Karlsson.

”AIK:arna var som kamikazepiloter”

På vilket sätt agerade spelarna?

– Så fort de läckt ut samlade killarna ihop sig och tog upp det riktigt ordentligt.

Ändå fortsatte uppgifterna om missnöjet med Karlsson att sippra ut i medierna. Ett missnöje som eskalerade efter att HV 71 svarat för en av de största slutspelsflopparna i elitseriehistorien. Seriesegraren och de regerande mästarna gjorde bara fyra mål och åkte ut med 0–4 i matcher mot AIK.

Vad hände egentligen?

– AIK-spelarna var som kamikazepiloter och hade dessutom en målvakt (Viktor Fasth) som senare ledde Tre Kronor till ett VM-silver. På de fyra matcherna sköt vi i snitt 37 skott men gjorde totalt bara fyra mål. Spelmässigt hade vi egentligen större problem med Timrå i kvartsfinalen året före.

Chockförlusten fick snabbt konsekvenser. Bara någon vecka senare meddelade HV:s klubbledning att Jan Karlsson sparkats. Huvudpersonen själv valde att göra sig oanträffbar för medierna.

– Under några dagar höll telefonen nästan på att brinna upp, säger Karlsson.

Men nu, med några månaders distans, väljer han nu att berätta om vägen från hyllad succétränare till syndabock.

Karlsson är noga med att poängtera att han inte känner någon bitterhet mot sin tidigare arbetsgivare.

Sportchefen Fredrik Stillman gick ut och garanterade att du skulle vara kvar som tränare, någon vecka senare hade du fått sparken. Hur kändes det?

– Jag vet ju hur det funkar. Sedan kan ju ”Stille” ha haft sin åsikt medan andra i klubben tyckte något annat.

Sportbladet skrev flera gånger om att det fanns ett utbrett missnöje mot din ledarstil. Kände du igen dig i det?

– Nej, det kan jag definitivt inte påstå. Alla vill spela så mycket som möjligt, men ibland överensstämmer inte spelarnas åsikter med den som tar ut laget. Jag tyckte det var som en normal säsong, det finns inget lag där alla är nöjda.

Återförenas med Bengan

Ditt sätt att använda Fredrik Bremberg kritiserades hårt.

– ”Linkan” hade en riktigt bra försäsong, men hade sedan oturen att drabbas av skador och sjukdomar. Mycket av hur jag matchade honom berodde på just de bitarna.

Stod du bakom värvningen av Bremberg?

– Klart jag var engagerad i ”Linkan”, däremot var jag inte inblandad i kontraktslängd och sådant. Jag har haft ”Linkan” i landslaget och kände till både hans goda och mindre goda egenskaper.

Kan du känna att du fick ta hela skulden för misslyckandet i slutspelet?

– Nej, jag har inga problem med det. Är du i HV eller i någon av de andra större klubbarna är det bara guld som räknas. Går det åt helsicke börjar det rycka i alla organisationer. Det är idrottsvärldens spelregler. Janne Karlsson behövde inte gå arbetslös länge. Han var högaktuell som huvudtränare för Lokomotiv Jaroslavl, men det slutade med en återförening med förre förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson i ryska Atlant.

Gustafsson och Karlsson ledde Tre Kronor till både VM-guld och OS-guld. Nu ska de som första svenska tränare coacha en KHL-klubb.

Nästa söndag sätter sig Janne Karlsson på planet med destination Moskva där han ska inleda arbetet åt sin nya arbetsgivare.

– Jag är riktigt sugen, det ska bli en jäkla härlig utmaning. Jag har ändå gjort tolv raka säsonger i elitserien och det kändes som det var dags att göra något nytt.

FAKTA

Janne Karlsson om…

… en påstådd konflikt med den mentala tränaren Pär Pettersson:

– Det har jag ingenting att säga om. Jag använde inte Pär och han ingick i ledarstaben redan när jag kom till klubben. Jag har haft intressanta samtal med honom. Jag behöver inte få reda på av någon annan vilka spelare som är missnöjda, det kan jag se själv.

… relationen med HV-ledningen:

– De har agerat jättebra efter beslutet var fattat. Jag har inga problem med någon i klubben. Ibland blir det så att jag har andra idéer som inte stämmer överens med de som bestämmer i klubben, det måste man bara acceptera.

… det finns något han verkligen ångrar från förra säsongen:

– Nja, jag är inte en sådan person som ältar saker. Alla beslut jag fattade var för laget och klubbens bästa. Ibland blir det rätt, ibland blir det fel.

… att återförenas med Bengt-Åke Gustafsson igen:

– Han kontaktade mig redan när jag lämnade HV, men då ville jag inte ge mig in i något förrän allt var klart med HV. Lokomotiv Jaroslavl var intresserat av mig som huvudtränare, men det drog ut på tiden och sedan valde de en kille från Detroits organisation (Brad McCrimmon).

… att bli assisterande tränare igen:

– Det finns ingen som helst prestige i det. Jag har varit både huvudtränare och assisterande tidigare, och ”Bengan” har jag jobbat bredvid tidigare. Vi gjorde bland annat fyra VM och ett OS tillsammans och vet exakt var vi har varandra.