Elitseriens tio hetaste värvningar

HOCKEY

På fredagen kunde Sportbladet avslöja att Fredrik Sjöström återvänder till elitserien.

28-åringen får anses som en av den svenska hockeyns silly seasons tyngsta nyförvärv.

Men var hamnar han på en topp 10-lista?

Sportbladet har rankat bästa nyförvärven – hittills.

1. Dick Axelsson, f

24, Modo (från Färjestad)

24-åringen hade ingen knockout-säsong med svenska mästarna Färjestad förra säsongen direkt (30 poäng på 47 matcher). Men Axelsson vill fortfarande till NHL. Med det som motivation kan teknikern mycket väl få det lyft han behöver.

2. Niclas Wallin, b

36, Luleå (från San Jose Sharks)

Ja, han är gammal. Men det är Nicklas Lidström också. Att San Jose erbjöd honom ett nytt kontraktsförslag är dessutom ett kvitto på att han håller högsta klass fortfarande.

3. Johan Harju, f

25, Luleå (från Tampa Bay Lightning)

Var bland de första värvningarna att trilla in under årets silly season och redan då visste man att den skulle stå sig bland de tyngsta. Återvänder från Nordamerika-äventyret redan efter en säsong där han som många andra varit på vippen att slå sig in i NHL.

4. Linus Videll, f

26, AIK (från Södertälje)

Storklubbarna slogs om SSK-stjärnan som såg ut att vara på väg till HV 71. Men stockholmaren valde till slut AIK som förstärker sin offensiv ordentligt i och med Vidells intåg.

5. Oscar Möller, f

22, Skellefteå (från LA Kings)

Många klubbar jagade hans signatur. Möller har inte hittat rätt i Kings sedan han kom till organisationen 2008, utan spenderade mest tid i Manchester Monarchs där det blev 50 poäng på 59 matcher förra säsongen. Har ändå stor erfarenhet från NHL (87 matcher) sin ringa ålder till trots.

6. Fredrik Sjöström, f

28, Färjestad (från Toronto M Leafs)

Kungälvssonen hade ingen möjlighet att återuppta sin elitseriekarriär där han en gång lämnande den i Frölunda. Ny klubbadressen blir i stället rivalen Färjestad – och elitserien blir en profil rikare i den kompromisslöse Sjöström som tar med sig mängder av rutin från spel i NHL.

7. Fredrik Pettersson, f

24, Frölunda (från Chicago Wolves)

Sent om sider blev det klart publikfavoriten Fredrik Pettersson återvänder till Frölunda. Yrvädret var göteborgarnas bäste spelare innan han lämnade laget för att pröva lyckan på andra sidan pölen.

8. Daniel Tjärnqvist, b

34, Djurgården (från Lok. Jaroslavl)

När Djurgården gjorde klart med en annan tung pjäs från silveråret 2010, Kyle Klubertanz, såg det ut som att man hade nobbat Daniel Tjärnqvist. Men klubben var givetvis hela tiden intresserat och till slut fick man klart med sin guldback från -00 och -01.

9. Mikael Tellqvist, mv

31, Modo (från Dynamo Riga)

Det finns andra målvaktsvärvningar som kanske slår minst

lika högt som denna, men för Modo som har flera år av keeperbekymmer bakom sig kommer Tuomas Tarkkis ersättare Mikael Tellqvist som en frälsning.

10. Mathis Olimb, f

25, Frölunda (från Rockford IceHogs)

Skrev på för göteborgarna redan innan VM i Slovakien i maj, där Olimb skrev hockeyhistoria tillsammans med Norge och toppade hela turneringens poängliga stundtals. Hittar nu tillbaka till Frölunda efter ett misslyckat år i Nordamerika, men har visat att han är en klasspelare på europeiska rinkar.
 

Sammanställning: Hampus Hagman, Oskar Magnusson