Fasth: Kul att höra

Målvakten AIK:s joker i slutspelskampen
Se hela rankingen i bildspelet ovan

1 av 15
HÄR ÄR ELITSERIENS BÄSTA FÖRSTAMÅLVAKTER Sportbladet har kommenterat och rankat elitseriens tolv förstemålvakter. Vi har även tagit hjälp av Mikael Sandberg för att beskriva målvakternas spelstil.
Mikael Sandberg, 42, är licensierad målvaktstränare och driver egna företaget Sandbergs målvaktsutbildning. Är även målvaktstränare för Borås i Hockeyallsvenskan. Var tidigare elitseriemålvakt med Frölunda och Linköping.
HOCKEY

Elitserien går in på den sista tredjedelen och nu ska det avgöras.

Mitt i skottelden: målvakterna.

Sportbladet har rankat de tolv nyckelpersonerna – och listan toppas av Viktor Fasth.

– Kul att höra. Jag tycker att mitt spel har utvecklats den här säsongen, säger han.

I våras hade Viktor Fasth stor del i att AIK knep den sista slutspelsplatsen och sedan slog ut seriesegrarna HV 71 i fyra raka matcher.

Nu står landslagsmålvakten inför en ny rafflande slutstrid i elitserien.

”Galet”

Sex lag är direkt inblandade i striden om en slutspelsplats – och att undvika att säsongen avslutas i kvalserien.

Och Viktor Fasth älskar läget.

– Man är väl lite galet funtad på det viset. Alla matcher är givetvis viktiga, men nu när det är så otroligt mycket som står på spel är det helt klart extra kul.

Om de övriga lagen redan förra säsongen hade enorma problem att göra mål på succémålvakten lär det inte bli lättare den här gången:

– Det är alltid svårt att bedöma sig själv, men jag tycker att mitt spel har utvecklats den här säsongen. Jag har tajtat till det och tekniken sitter bättre, säger Viktor Fasth.

Bäst i serien

Dessutom har Fasth skaffat sig viktig erfarenhet när det gäller slutstrider i elitserien.

– Jag, precis som hela laget, fick med extra rutin efter det vi gick igenom. Det är oerhört viktigt att fylla på depåerna och ladda om för nästa match. Det gäller att hela tiden leva i nuet och vara redo för nästa match, säger han.

Sportbladet rankar alltså Viktor Fasth som elitseriens bästa målvakt.

”Riktigt bra”

När vi ber honom plocka fram säsongens utropstecken lyfter han fram två namn:

– Jocke Eriksson har gjort det fruktansvärt bra. Han var bra redan i Leksand, men har tagit ytterligare ett kliv nu när han har fått spela fler matcher och har sett riktigt bra ut. Sedan har Cristopher Nihlstorp haft en riktigt bra säsong, säger elitseriens hetaste målvakt.