Här är säsongens värsta raseriutbrott

Domarkapningar, bråk i spelargången och twitterattacker

HOCKEY

Kamp kring strecken, dramatik, prestationsångest, sparkade spelare och tränare, krävande fans, miljoninvesteringar...

Elitserien i ishockey handlar mycket om känslor.

Då är det lätt att det kokar över ibland.

Här listar jag säsongens värsta utbrott.
 

1. CAM ABBOTT MOT ANDREAS JÄMTIN

Datum: 23 november.

LHC:s Andreas Jämtin får matchstraff efter att ha sänkt Luleå-junioren Daniel Mannberg med en armbågstackling i ansiktet. Då går Luleås Cam Abbott bananas.

Abbott – som fortfarande inte spelat en match den här säsongen på grund av sviterna efter hjärnskakning – springer civilklädd ner i spelaromgången och söker upp Jämtin för att göra upp, något som fångas på bild.

En hätsk diskussion utbryter och vakter får skilja hetsporrarna åt.

– Det är inte respektfullt. Jag sprang ned och bytte några ord med honom och tittade hur Mannberg mådde. Jämtin måste ställas till svars för hur fegt han spelar och det sa jag till honom, säger Cam Abbott till Sportbladets webb-tv.

Efterspel: Jämtin bestraffades med tre matchers avstängning och 20 000 kronor i böter.

2. JANNE KARLSSON MOT DOMARNA OCH ANDREAS JÄMTIN

Datum: 29 oktober.

Växjös tränare Janne Karlsson är rasande efter förlusten mot Linköping.

– Är vi i något b-land och spelar eller? Det är ett skämt för fan! Vi får trippa på tå där ute för vi får ingenting med oss. Jag är trött på bedömningarna där ute. Vi blir alldeles för hårt drabbade, dundrar Karlsson i riktning mot domarduon Thomas ”Kuben” Andersson och Mikael Holm.

Efter slutsignalen ser man hur Karlsson pekar finger åt någon, oklart vem (se 2.10 in i klippet).

Mot LHC:s Andreas Jämtin – hävdar Karlsson själv.

Mot domarna – hävdar Jämtin.

– Janne försöker använda mig som sköld nu när han gjorde bort sig. Janne pekar finger åt domaren. Jag började skratta för att jag tyckte att det såg roligt ut. Då skrattade han tillbaka, säger Jämtin.

Efterspel: Karlsson hade förmodligen lättare att hålla sig för skratt när domen kom från disciplinnämnden några dagar senare. Växjö-tränaren fick böta 18 000 kronor för olämpligt uppträdande.

3. TOMMY JONSSON MOT DOMARNA TOBIAS BJÖRK OCH MORGAN JOHANSSON

Datum: 5 december.

Brynäs är bara 42 sekunder ifrån en trepoängare mot Luleå när Jonathan Granström visas ut för fördröjande av spelet. Bara 13 sekunder senare kvitterar Luleå – och bara 31 sekunder in på sudden death avgör Luleås Mattias Persson genom att styra in pucken med skridskon.

När Brynäs tränare Tommy Jonsson kommer till intervjun med Canal plus är han rosenrasande och bjuder på en verbal salva som skulle få Kapten Haddock att rodna:

– Det här är under all kritik, det är för låg nivå. Jag är fruktansvärt irriterad. Det är oerhört låg nivå, en riktig stöld. Det är en bedrövlig insats från domarna i dag, jag är förbannad. Det är för oprofessionellt.

Efterspel: -

4. PER LEDIN MOT MIG

Datum: 4 januari.

Tidningen Barometern berättar att Per Ledins pappa Gunnar, 73, ska köpa Oskarshamnsfansen banderoll mot Tommy Salo, med texten ”Nu är råttet mågat, tjockis” (läs bakgrundsstoryn här).

Vi garvar högt på redaktionen och jag ringer upp Gunnar Ledin. Han är störtskön, bjuder på smaskiga citat, och jag gör en trivsam artikel med glimten i ögat, som får Gunnar Ledin att framstå som en jäkligt skön snubbe (läs själva och bedöm).

Tyvärr sätter vi en klantig rubrik på sportbladet.se som får det att framstå som att Per Ledin varit en svåruppfostrad son. Reaktionen låter inte vänta på sig. En vansinnig Ledin (som inte läst texten utan bara fått rubriken uppläst för sig) ringer upp mig och skäller ut mig efter noter.

Ja, han är snudd på argare än under den där klassiska tv-intervjun.

Efterspel: Jag har bett om ursäkt via sms, men inte fått något svar. Nu ber jag om ursäkt offentligt via den här listan.

5. DICK AXELSSON MOT DOMAREN MORGAN JOHANSSON

Datum: 30 december.

Efter förlusten mot Skellefteå dagen före nyårsafton känner sig Modo bortdömt. Argast av dem alla är liraren Dick Axelsson som åker på tre utvisningar under matchens slutskede och öppet visar sitt missnöje, bland annat genom slå med klubban i utvisningsbåsets plexiglas ett otal gånger.

I omklädningsrummet plockar han sedan fram den verbala motorsågen och kapar domaren Morgan Johansson vid fotknölarna:

– Han är Sveriges sämsta domare. Han förstår inte spelet. Han ser bara spelet, men han förstår ju inte vad som händer där ute. Han är steget efter hela tiden och det är riktigt jävla dåligt.

För säkerhets skull spär Axelsson på kritiken på sin Twitter:

"Jag kan garantera att jag totalsågade domaren i dag! Morgan är Sveriges sämsta domare. Domarbasen får vakna till liv nu”.

Efterspel: -

BUBBLARE:

TOMMY JONSSON MOT DISCIPLINNÄMNDEN

Datum: 14 oktober.

Brynäs Simon Bertilsson får sju matchers avstängning efter tacklingen på Luleås Jonas Berglund. När Modos Morten Madsen, en vecka senare, ”bara” får fyra matchers avstängning för sin tackling mot Brynäs Sebastian Lauritzen går Brynäs tränare Tommy Jonsson i taket.

Hans sågning av disciplinnämnden är ord och inga visor.

– Patetiskt! Det snackas hit och dit, men återigen bevisar disciplinnämnden att de är oerhört inkonsekventa. En jävla sandlådenivå!

Efterspel: -

MARTIN LAUMANN YLVEN MOT PER LEDIN OCH TRE DOMARE

Datum: 3 december.

Elva sekunder återstår i mötet med HV71 när LHC:s tuffing Martin Laumann Ylven (som numera spelar i Lörenskog) får ett vansinnesutbrott Per Ledin. Norrmannen slår på Ledin som sitter ner och inte alls är speciellt sugen på att ta en nävfajt. Laumann Ylven stoppas av domarna och det hela slutar med att han välter en av de tre domarna som omringar honom och får matchstraff för ”Abuse of Officials”.

Efterspel: Martin Laumann Ylven bestraffades med två matchers avstängning och 5 000 kronor i böter.

MARCUS NILSON MOT JARI TOLSA OCH EN LINJEDOMARE

Datum: 12 januari.

Frölundas Jari Tolsa hamnar i hetluften på Hovet. Först knockar han Jimmie Ölvestad, därefter Daniel Tjärnqvist.

Djurgårdens lagkapten Marcus Nilson blir så förbaskad redan efter den första smällen att han kastar handskarna, slänger av sig hjälmen, och utmanar Tolsa för en fajt – men stoppas av domarna. Efter den andra smällen kan dock inte Nilson hållas tillbaka.

Men i sin iver att komma åt Tolsa slår han i stället till ena linjedomaren på armen och får matchstraff för ”Abuce of officials”.

Efterspel: Både Jari Tolsa och Marcus Nilson stängdes av i två matcher.

ANDREAS JÄMTIN MOT STEFAN JOHANSSON

Datum: 10 januari.

Krislaget Linköping ligger under med 3–0 mot AIK i Harald Lückners första match. Med 2.33 kvar rinner frustrationsbägaren över för Andreas Jämtin.

Han tar sats och tacklar AIK-backen Stefan Johansson med full kraft. Johansson ser ut att sätta upp klubban högt efter att han har spelat iväg pucken och Jämtin får frispel. Först slashar han Johansson innan han brottar ner honom med ett nacksving och får matchstraff.

– Det är frustration. Jag har själv spelat hockey och ibland har man adrenalin som pumpar, då kanske man inte gör vad som är tänkt. Men slashingen var väl ingen jättesmäll om man ska vara ärlig, säger Lückner som tränade Jämtin redan i Färjestads J20-lag 1999/2000.

Efterspel: -

CITATET:

”Usch, inte ofta man skäms, men idag gör vi alla i laget det. Pinsamt av oss där ute idag. Bryt ihop och kom igen”.

AIK:s Johannes Salmonsson var brutalt självkritisk på sin Twitter efter att hans lag blivit överkört med 6–2 av Modo.

ARTIKELN HANDLAR OM