Bäst i elitserien – reservkedjan

Lista: De är vassaste kedjeformationerna

HOCKEY

Jönssonligan, Smurfkedjan, Bergskedjan, Blue Line, JAS-kedjan, Glamourkedjan, Linje 19, Dragkedjan.

Listan på välsmorda kedjor i elitseriehistorien är lång.

Här rankar jag de mest väloljade just nu.
 

1. RESERVKEDJAN – Holloway, Bellemare, Lindström

När Skellefteå tappade hela förstafemman inför säsongen trodde denna listas upphovsmakare på en dunderflopp. Men sportchefen Lars Johansson prickade in ena succéförvärvet efter det andra och täppte till truten på alla belackare.

Ingen kedja lyckades dock lika bra som förra säsongens succétrio med Mikko Lehtonen, Fredrik Warg, Joakim Lindström. Men när Lindström återvände strax före jul tog tränaren Anders Forsberg ett dygns funderare – och satte ihop Lindström med Pierre-Edouard Bellemare och nyförvärvet Bud Holloway.

Ett genidrag, skulle det visa sig. Kedjan, som jag härmed döper till Reservkedjan, har öst in poäng och fört upp Skellefteå i serieledning.

– Det blir väldigt kraftfullt med framför allt Pierre, sen kommer Jocke in med sin skridskoåkning och Bud har både spelet och skottet i sig, har Forsberg sagt om kedjan.

2. FJÄLLKEDJAN – Skröder, Sundström, Danielsson

Det tog bara 16 sekunder för Modos förstakedja att presentera sig den här säsongen, då Niklas Sundström, assisterad av Per-Åge Skröder och Nicklas Danielsson, lyfte in 1–0 i premiären mot Frölunda.

Sedan dess har det gått som på räls, mycket tack vare pånyttfödde centern Sundström, som serverar kedjekamraterna smörpass efter smörpass.

Danielsson leder elitseriens plus/minus-liga med +26, Skröder är tvåa med +21, och Sundström har +14. Det känns snudd på obegripligt att Modo ligger så skrynkligt till i tabellen med en så här producerade förstakedja, som tillsammans skrapat ihop 112 poäng.

3. POPKEDJAN – Pettersson, Olimb, Pyörälä

Frölundas pånyttfödda Dragkedjan med Magnus Kahnberg, Joel Lundqvist och Jari Tolsa inledde säsongen strålande, men skador splittrade succétrion. I skuggan tog en ny kedja över ansvaret att producera. Liraren och passningsskicklige Mathis Olimb, hårt arbetande lagspelaren Mika Pyörälä och skarpskytten Fredrik Pettersson bildar en fruktad enhet som tillsammans har producerat 90 poäng.

I likhet med Modos Fjällkedja har Frölundas Popkedja imponerande plus/minus-statistik: Pettersson +19, Olimb +16, Pyörälä +17.

– Vi producerar jämnt och släpper inte till mycket bakåt, som Fredrik Pettersson sammanfattar det.

4. PANGKEDJAN – Gynge, Rosén, Steen

Precis som förra säsongen valde AIK-tränarna Roger Melin/Gunnar Persson inledningsvis att kasta om i formationerna från match till match (bortsett från duon Christian Sandberg/Daniel Bång som förefaller ihoplimmade).

Efter ett tag hittade playmakern Robert Rosén och snipern Richard Gynge varandra och när duon sattes ihop med Oscar Steen strax före jul föddes en vass kedja som hängt ihop sedan dess (bortsett Steens frånvaro på grund av fruns barnafödsel).

– Gynge har en fantastisk känsla för mål och Rosén är otroligt duktig med puck. Vi försöker röra oss hela tiden och tänker hockey ungefär lika, har Steens förklarat framgångarna.

Smeknamnet Pangkedjan? Äh, jag hade helt enkelt inget bättre att komma med, men tänker på Gynges målgest.

5. HEAVY METAL-KEDJAN – Silfverberg, Järnkrok, Lavander

Brynäs ynglingar Jakob Silfverberg, 21, och Calle Järnkrok, 20, har vuxit ut till färdiga storspelare och öser in poäng. Silfverberg är smart, bra både offensivt och defensivt, och har en fruktad bössa. Järnkrok äger ett grymt spelsinne och känsliga handleder. Duon inledde säsongen ihop med brunkaren Mats Lavander, men har även kamperat ihop med Jonathan Granström och Sebastian Wännström.

Det känns ändå som att Lavander är som klippt och skuren för att komplettera lirarna. Lavander gör ett slitstarkt jobb framför kassen och sköter grovjobbet när de inte så fysiskt starka kedjekamraterna snurrar i anfallszonen.

BUBBLARE:

JAS-KEDJAN – Jämtin, Söderberg, Arlbrandt

Trion med Andreas Jämtin, Pär Arlbrandt och Calle Söderberg skulle få LHC att lyfta var det tänkt. Men förhoppningen kraschade tidigt när kedjan sprack på grund av en segdragen skada på playmakern Söderberg.

Ja, hela LHC kraschade och föll så hårt i marken att tränaren Hans Särkijärvi till slut sparkades.

Men sedan en tid tillbaka är Jas-kedjan tillbaka i den goda formen från inledningen av säsongen och Jämtins aggressivitet, Arlbrandts skarpskytte och Söderbergs spelsinne har visat sig vara en vinnande mix. Nye tränaren Harald Lückner hoppas att det ska räcka ända till ett nytt slutspel.

GUBBKEDJAN – Ölvestad, Ottosson, Nilson

När Hardy Nilsson ser ut att längta efter pension och Djurgårdens talanger förefaller ha stannat i utvecklingen finns det i alla fall en sak Järnkaminerna kan lita på: Förstakedjan med trotjänarna Jimmie Ölvestad, 31, Kristofer Ottosson, 36, och Marcus Nilsson, 33.

Gubbtrion toppar Djurgårdens interna poängliga solklart och när Ölvestad och Nilson försvann på grund av skada respektive avstängning blev Djurgårdens sårbarhet pinsamt avslöjat av bottenrivalen Linköping som vann med 5–0.

BÄSTA KEDJAN I ELITSERIEN NÅGONSIN:

JÖNSSONLIGAN – Prestberg, Jönsson, Nordström

Skåningen Jörgen Jönsson flankerad av Munkfôrspolarna Pelle Prestberg och Peter Nordström hade alla ingredienser för en lyckad kedja: Ett spelgeni och tvåvägscenter (Jönsson), en spelklok och hårt arbetande lagspelare (Nordström) och en sniper som kunde göra mål i sömnen (Prestberg).

CITATET:

”Jag vet inte om jag har haft för dåliga konditionsvärden så att de tyckte att jag skulle löpa till Gävle”.

Forwarden Robin Figren glömdes kvar i Södertälje när LHC-bussen rullade iväg, men kunde bjuda på sig själv och garva åt händelsen i den här artikeln.