Hagos fick sin identitet kapad

Bedragare köpte bil i elitseriespelarens namn

Foto: Bildbyrån
Yared Hagos
HOCKEY

Elitseriespelaren Yared Hagos, 29, fick sin identitet kapad.

Senare fick han veta att någon hade köpt en bil i hans namn med hjälp av förfalskade id-handlingar.

Nu kämpar han för att få upprättelse – och slippa betala bötesbelopp som ålagts fordonet.

– Hur kan det vara så att jag, som råkat ut för ett brott, ska få betala?

Yared Hagos är ett välkänt namn i hockey-Sverige efter åtta elitseriesäsonger i AIK, Timrå, Mora, HV71, Södertälje och Skellefteå. Förra året återvände han till Timrå där han gjorde 46 matcher i grundserien.

Sedan i våras har hockeycentern varit indragen i en bedrägerihärva här hans identitet kapats.

Den osannolika historien tog sin början i april.

Ishockeyspelaren Yared Hagos fick ett samtal från sin bank om att någon försökt köpa varor i hans namn.

Hockeyspelaren fick veta att bedragare lyckats köpa en Mercedes till ett värde av cirka 300 000 kronor. Hela köpet var på kredit.

”Sålt bilen olagligt”

I sin överklagan till Förvaltningsrätten skriver Yared Hagos:

”Jag kontaktade genast bilhandlare som sålt bilen och förklarade att ett grovt brott begåtts och att han sålt en bil olagligt”.

”Bilhandlaren beskrev en man som kommit in och velat köpa en bil. Efter att bestämt sig på väldigt kort tid valde han en av han en utav dom dyraste i butiken. Vid frågan på hur han tänkt betala bilen svarade han "allt på kredit”.

Problemen hade bara börjat. Efter en tid började det ramla in kravbrev.

”Efter veckor av ständiga telefonsamtal med polis och olika myndigheter fick jag en känsla av att jag har förklarat situationen för alla inblandade i detta ärende. Då börjar det komma påminnelser om p-böter och skatteavgifter hem till mig från olika parkeringsbolag”.

Bilen hittad

Bilen hittades i början av maj vid en parkering i Kista, Stockholm.

”Skönt tänker jag, äntligen kan jag lägga detta bakom mig. Efter några ytterligare veckor får jag hem ett brev av Transportstyrelsen som skriver: ”Det har inte fastställs att Yared Hagos har blivit utsatt för något brott”.

”Inte nog med att jag blivit utsatt för ett brott, kränkt och tvungen att spärra mitt namn, vilket gör att jag inte kan handla på kredit mer. Har transportstyrelsen mage att säga att jag inte blivit utsatt för grovt bedrägeri? Någon har stulit min identitet och skaffat information angående mig för att begå brott. Det är kränkande nog!”.

Yared Hagos har nu överklagat ärendet till Förvaltningsrätten. Han kräver att han avregistreras som ägare för bilen från 20 mars, då köpet genomfördes.

”Vem dom vill ska stå som ägare för bilen under den tiden angår inte mig”.

Han avslutar överklagan med att konstatera:

”Jag är en ärlig man och gör alltid rätt för mig. Jag har gjort allt som kan krävas av mig och jag tänker göra allt i min makt för att denna orättvisa inte ska få ske.”

Sportbladet har förgäves sökt Yared Hagos för en kommentar.