Alla vill ha Le Mat – hamnade i soporna

Hockeysveriges mest åtråvärda pokal – en kopia efter stölden

upphöjd Färjestad lyfter pokalen för nionde gången 2011. Endast Djurgården och Brynäs han vunnit fler SM-guld.
HOCKEY

Alla vill ha den, men bara ett lag kan ­vinna den – Le Mat-pokalen.

En amerikansk filmdirektör namngav den, under 1950-­talet blev den stulen och 1993 hamnade den i en papperskorg i ­Gavlerinken.

Det här är historien om trofén som alla hockeyspelare i Sverige vill lägga beslag på.

Andreas Dackell med pokalen 1993 – innan den festas bort.

Raoul Le Mat kom till Sverige som 44-åring 1919 som representant för ett New York-baserat företag som bland annat sålde traktorer.

Amerikanen ägde även ett produktionsbolag inom filmindustrin, men det var inte som traktorförsäljare Le Mat skulle skriva in sig i de svenska historieböckerna, utan som personen som introducerade oss för ishockeyn.

I Sverige kom den cigarrökande filmdirektören i kontakt med en man vid namn Anton Johansson.

– Johansson jobbade på fotbollsförbundet och tillsammans med Le Mat och bandyspelaren Torsten Tegner startade de Sveriges första landslag, säger Gregor von Konow, som skriver artiklar för Hockeyligan och beskrivs som ett ”hockeyorakel”.

– De möttes tydligen på Dramatenterrassen och där fick de för sig att de skulle sätta ihop ett lag till OS, säger han.

Laget som Sverige skickade till OS i Antwerpen 1920 coachades av Le Mat och bestod av bandyspelare, eftersom amerikanen ansåg att de var utmärkta skridskoåkare och taktiskt slipade.

– Det fanns ingen is eftersom det hade varit en dålig vinter. Laget förberedde sig genom att springa på Stadions löparbanor. Väl på plats hade de i stort sett ingen utrustning, så de fick ­låna kanadensarnas när de inte lirade, säger von Konow.

Djurgården lyfte den först

Sverige slutade fyra i mäster­skapet och efteråt exploderade intresset för ishockey och föreningar bildades över hela landet. Två år senare spelades det första svenska mästerskapet i hockey och vem tror ni dömde finalen? Just det, Raoul Le Mat. IK Göta vann, men fick ingen pokal. Till mästerskapen 1926 hade Le Mat, med pengar från filmbolaget Metro Goldwyn Meyer AB, låtit ta fram ett pris och Le Mat-­pokalen var född.

Djurgården blev det första laget att vinna trofén. Därefter har pokalen förändrats en del. Bland annat har locket lötts fast för att klara ­vilda festnätter.

De flesta mästerskaps-trofér har varit med om ett och annat och Le Mat-pokalen är inget undantag. En av de mest omtalade händelserna inträffade under 1950-talet. Då ska originalpokalen enligt uppgifter ha stulits, även om det är oklart när det skedde. ­Pelle Bergström, hedersledamot i Svenska hockeyligans styrelse, har sökt i förbundets årsberättelser för att hitta information om stölden, men affären verkar ha mörkats.

Pokalen som delas ut nu är alltså en kopia, men det påverkade inte Brynässpelarnas glädje när de vann finalen mot Skellefteå tidigare i år.

– Att hålla upp den där pokalen var underbart. Riktigt trevligt, säger forwarden Martin Johansson.

Var den med på festerna hela veckan?

– Den var nog inte med överallt. Jag tror det var rätt lugnt, fast jag hade inte full koll. Jag försökte hålla koll på mig själv, haha. Men den blev väl omhändertagen.

Något den inte blev efter Brynäs seger säsongen 1992–93.

– Vi hade sönder den på kvällen. I omklädningsrummet var det någon som tappade den. Det var några hockeyklubbor som satt högst upp som lossnade, säger Anders ”Masken” Carlsson och skrattar åt minnet.

Låg i papperskorgen

Och inte nog med att de hade sönder den. Under några timmar var pokalen borttappad.

– Vi hittade den i papperskorgen. Det blir mycket skit på golvet, det är champagne, papper, matchprogram. Men då var det någon som städade och hittade den där, säger Carlsson, som har tre SM-guld på meritlistan.

1993 var du kapten. Var det extra speciellt att lyfta pokalen då?

– Ja det kändes enormt. Det var hemmaplan, fullsatt och den känslan är svår att beskriva. Helt fantastiskt.

Av årets säsong har det bara gått en omgång. Men alla lag har samma mål; att i april stå med Le Mat-pokalen i sin hand.

– Det absolut ­roligaste jag gjort i karriären och vi behåller den väldigt gärna, inget snack om det. Den ska stanna där den hör hemma, säger Martin Johansson.

FAKTA

Le Mat

DELAS UT: Till det herrlag som vinner elitseriens slutspel i ishockey och därmed blir svenska mästare. MÅTTEN: Höjd: 52 cm. Vikt: 3,3 kg. MATERIAL: Silver.

ARTIKELN HANDLAR OM