Finska nyförvärvet debuterar i Växjö

Här är senaste nytt i alla lagen inför omgång 9

HOCKEY

Växjö-HV71

Då var det dags för säsongens första Smålandsderby. Förra säsongen vann Växjö fyra av fem matcher. Växjö ligger för tillfället tia i tabellen med sina åtta poäng och laget kommer till kvällens match med fyra raka förluster i bagaget.

Sedan tidigare saknar laget långtidsskadade Dennis Rasmussen. Björn Karlsson är fortfarande sjuk.

Lånet från Finland Miikka Männikkö gör i kväll debut i sin nya klubb. Han går in med Brad Moran och Liam Reddox. Fredrik Norrena står i mål.

HV71 går som tåget och toppar just nu tabellen två poäng före Luleå. Knäskadade Elias Fälth saknas i Jönköpingslaget.

Johan Davidsson, som gjorde sitt första mål för säsongen mot Frölunda senaste, ser fram emot kvällens match.

– Det ska bli roligt. Det brukar bli bra matcher med mycket folk och bra stämning, säger HV:s lagkapten till Sportbladet.

Modo-Luleå

Modo går riktigt bra just nu. Övikslaget har tagit poäng i sju raka matcher och de tre senaste har slutat med seger. Mycket tack vare Alexander Steen som svarat för åtta poäng på fyra matcher.

Precis som tidigare är Samuel Påhlsson hälsensskadad och Jens Westin utlånad.

Luleå är seriens defensivt skickligaste lag. På åtta matcher har norrbottningarna endast släppt in tio mål.

I kväll är det Johan Gustafsson som står i mål.

Mot Brynäs tvingades Linus Persson (axel), Sami Sandell (knä och finger) och Pavel Skrbek (knä) kliva av på grund av skador. Sandell och Persson spelar inte spelar, men det gör Skrbek enligt Norrbottens Kuriren. Jens Jakobs går in i förstakedjan med Niklas Olausson och Toni Koivisto.

Noterbart är att backen Jan Sandström, 34, gör sin 600:e elitseriematch i Luleåtröjan.

– Det blir roligare och roligare hela tiden. Det är klart att jag är stolt över att ha spelat i samma lag så länge, säger Sandström Norrbottens Kuriren.

Skellefteå-AIK

Västerbottningarna har tre raka hemmasegrar inför kvällens match. Tabellfemman saknar sedan tidigare den skadade trion Petter Granberg, Pierre-Edouard Bellemare och John Klingberg. Ryan Veche ansluter senare den här månaden.

Senast saknades även Erik Forssell och backen Niclas Burström tvingades kliva av, men enligt Norrans hockeyblogg spelar båda.

AIK tog säsongens första seger senast mot Rögle. Josh MacNevin gjorde debut och svarade för ett mål direkt. I kväll får laget dessutom tillbaka Stefan Johansson, som missat säsonginledningen på grund av en handskada.

– Det är otroligt skönt att vara tillbaka. Jag har väntat på den här dagen ett tag nu, säger Johansson till AIK:s hemsida.

Men tabelljumbons skadelista är fortsatt lång. Sedan tidigare saknas Dick Tärnström (rygg) Fredrik Hynning (ben), Patric Blomdahl (mage) och Joakim Nordström (lår). Dessutom tvingades Daniel Josefsson kliva av mot Rögle och han kommer inte till spel i kväll.

Brynäs-Färjestad

Nu när Lars Jonsson är tillbaka i spel är det endast Dennis Persson (nyckelben) som saknas i Brynäs. Senast besegrade mästarna Luleå och tränaren Tommy Jonsson väljer att formera laget likadant i kväll. Johan Holmqvist får alltså fortsätta i kassen.

Nyförvärvet Cody Franson väntas bli spelklar nästa vecka.

Gävlelaget har fyra raka segrar mot Färjestad. Ett Färjestad som kommer till Gästrikland fulla med självförtroende efter 7-2-krossen av LHC senast.

Färjestad saknar precis som tidigare Anton Grundel (hjärnskakning)

Oscar Klefbom är i dag med från start igen. Calle Andersson inleder som sjundeback och Max Görtz är extraforward.

Färjestad värmer i Karlstad och åker sedan buss till Gävle efter lunch.

Rögle-Frölunda

Rögle förlorade jumbomötet med AIK i förra omgången. Precis som då saknas centern Fredrik Warg. Däremot görs några förändringar. Jonas Fransson går in i målet i stället för Martin Gerber. På forwardssidan får Mike Iggulden nya kedjekamrater. Han går in med Jakob Johansson och Andrée Brendheden. Dennis Everberg får spela med Tjärnqvist/Barta. Jakob Lilja inleder som extraforward.

– Dels för att försöka få fart på vissa, dels för att skicka en signal till vissa och dels för att vi inte är nöjda med hur det sett ut de två senaste matcherna. Därav förändringarna, säger tränaren Dan Tangnes till klubbens hemsida.

Frölunda har Mathis Olimb och Dick Axelsson knäskadade. Magnus Kahnberg har missat de senaste matcherna , och på gårdagens träning saknades Anton Axelsson och Pierre Johnsson klev av. Andretränaren Christian Lechtaler meddelar under eftermiddagen till Sportbladet att alla tre finns med när pucken släpps i kväll.

I tisdags skrev NHL-spelaren Matt Duchene ett tvåmånaderskontrakt med Göteborgsklubben. Han väntas bli spelklar i början av nästa vecka.