Klubbarna höll möte bakom ryggen på Frölunda och Modo

Frölundas svar: ”Alla klubbar borde vara med”

STARTADE MED STEEN När Modo gjorde klart med Alexander Steen splittrades överenskommelsen i Hockeyligan. I går hade klubbarna möte – utan Modo och Frölunda. Samtidigt såg Steen till att Modo vann igen – med säsongens snyggaste mål, bloggar Sportbladets Mats Wennerholm.
HOCKEY

Sprickan i Hockeyligan växer allt mer.

Nu kan Sportbladet avslöja att både Modo och Frölunda portades från det senaste ägarmötet där överklagan till Konkurrensverket diskuterades.

– Vi bjöd in de klubbar som stod bakom överklagan, säger HV 71:s ordförande Hans-Göran Frick.

– Alla klubbar borde vara med, säger Frölundas ordförande Mats Grauers.

I tisdags lämnade hockeyligan in sin överklagan av Konkurrensverkets (KKV) beslut att tillåta NHL-spelare på korttidskontrakt.

Ett beslut som splittrat Hockeyligan i två läger. Dels de tio klubbar som står fast vid hockeyligans rätt att ta gruppbeslut gällande regler för spelarövergångar. Dels de två klubbar, Modo och Frölunda, som redan utnyttjat KKV:s dom till att ta in NHL-spelare på korttidskontrakt.

Nu kan Sportbladet avslöja att sprickan dessa klubbar emellan blivit ännu större. Under onsdagen samlades klubbarnas representanter i Hockeyligan till ett ägarmöte.

”Inte visat intresse”

Alla utom Modo och Frölunda som inte var inbjudna.

– Vi ansåg oss behöva ha en genomgång med ägarna i Hockeyligan vad som sker just nu, både tekniskt och juridiskt, säger HV71:s ordförande Hans-Göran Frick som med sitt yrke som advokat ledde föredragningen.

Varför var inte Modo och Frölunda inbjudna?

– Vi bjöd in de klubbar som stod bakom överklagan och bedömningen var att de inte stod bakom den och att de inte heller visat intresse för den.

När Sportbladet under torsdagen ringer upp Frölundas ordförande Mats Grauers är han fortfarande helt ovetande om att mötet ägt rum.

– För mig är det en nyhet, kan jag återkomma när jag hört mig för lite, säger han.

”Alla borde vara med”

När han senare ringer upp är han förvånad över de övriga lagen gått bakom ryggen på Frölunda och Modo.

– Är det den här frågan som diskuterats så tycker jag det är konstigt att alla inte deltar. Om vi tar ett majoritetsbeslut så berör det ju alla vad Hockeyligan överklagar och skriver i den handlingen. Och då kan man ur det perspektivet tycka att då borde alla ägarklubbar vara med, säger Grauers som ändå menar att så länge det inte är ett sanktionerat styrelsemöte så finns det inga stora skäl till oro.

– Det viktiga är ju att frågan tas upp på styrelsemöte och då nöjer jag mig med det.

Tycker du det här spär på bilden av en spricka i Hockeyligan?

– Nej i min värld finns det ingen spricka, men är det andra som vill skapa den så får de uttala sig.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT

23 augusti: Hockeyligan beslutar att vid en NHL-lockout så ska ingen klubb tillåtas ta in spelare på korttidskontrakt.

8 september: Sportbladet kan berätta att Konkurrensverket beslutat sig för att granska hockeyligans beslut att stoppa NHL-spelare. Det kan bryta mot konkurrenslagen.

16 september: NHL-lockouten blir officiell.

21 september: Konkurrensverket kör över hockeyligans rätt att ta gemensamma beslut om rätten att anställa NHL-spelare på korttidskontrakt. Verket kallar det en typ av kartellbildning.

21 september: Kvällen efter Konkurrensverkets beslut sitter ligans klubbar i telefonmöte. Där går Modo och Frölunda mot det tidigare beslutet och öppna för att ta in NHL-spelare.

– Det ger spänst att alla inte tycker lika, säger Mats Grauers.

25 september: Alexander Steen blir den förste NHL-spelaren som blir klar för elitserien. Han gör debut mot Brynäs.

2 oktober: Frölunda går också ut med att man planerar att ta in NHL-spelare på korttidskontrakt på grund av en uppkommen skadesituation. Redan senare under kvällen bekräftar man att klubben gjort klart med Colorados stjärnforward Matt Duchene.

Samma dag lämnar hockeyligan in sin överklagan av Konkurrensverkets beslut.

3 oktober: Tio av klubbarna i hockeyligan träffas för ett möte där man diskuterar överklagan mot Konkurrensverket. Samtidigt är Modo och Frölunda ovetandes om att mötet äger rum då man inte fått någon inbjudan.