Marknadsdomstolen underkände överklagan

Fritt fram för NHL-spelare i elitserien

HOCKEY

Hockeyligan får vika sig igen.

Marknadsdomstolen avslog i dag Hockeyligans överklagan gällande inhibering av Konkurrensverkets beslut och det är därmed fortsatt fritt fram för korttidskontrakt med lockoutade NHL-spelare.

– Vi lever efter det, säger Hockeyligans VD Jörgen Lindgren.

Följetongen om korttidskontrakt med lockoutade NHL-spelare i elitserien tar ett nytt steg. Marknadsdomstolen beslutade i dag att ställa sig bakom Konkurrensverkets (KKV:s) beslut om att förbjuda Hockeyligan att hindra klubbarna från att kontraktera NHL-spelare på korttidskontrakt.

Lång följetong

Följetongen har pågått ända sedan Hockeyligan i slutet på augusti tog ett gemensamt beslut om att ingen klubb skulle ha rätt att skriva på korttidskontrakt med NHL-spelare.

Sportbladet kunde sedan berätta att KKV bestämt sig för att granska ligans beslut för att se om det stred mot gällande konkurrenslagstiftning. Och den 21 september kom beslutet att verket kör över Hockeyligans beslut.

– Hockeyligans beslut kan liknas vid en kartell. Klubbarnas gemensamma beslut att bojkotta vissa spelare är inte tillåtet enligt konkurrensreglerna, sa KKV:s chefsjurist Per Karlsson då.

Målet fortsätter

Hockeyligan beslutade att överklaga beslutet till Marknadsdomstolen, samt att kräva en inhibering av det beslut som då gällde under tiden att hela ärendet avgörs.

Men i dag kom alltså det första beslutet i fallet. Marknadsdomstolen underkände Hockeyligans begäran om inhibering vilket betyder att tills det att hela målet är avgjort så kommer KKV:s första beslut att gälla.

Lägger fram nya uppgifter

– Vi hade ju överklagat för att få en inhibering, nu har Marknadsdomstolen beslutat att det får vi inte och vi lever efter det, säger Hockeyligans VD Jörgen Lindgren.

Målet kommer nu avgöras i sin helhet hos Marknadsdomstolen och Hockeyligan fortsätter arbetet med sin överklagan.

– Vi har en vecka, tio dagar på oss att inkomma med uppgifter till Marknadsdomstolen, säger Jörgen Lindgren.

Vad för uppgifter skulle det kunna handla om?

- Det vill jag inte ta, vi fick det här för två timmar sedan. Vår advokat jobbar med det.

Målet i sin helhet väntas avgöras så fort både Hockeyligan och KKV inkommit med sina slutliga talan i ärendet.

– Det beror på vad motparterna säger i sin slutliga framställningar. Hockeyligan har fram till den 22 oktober på sig och sedan får även KKV möjlighet att lämna sin framställan. Så det handlar om några veckor ytterligare, säger domstolens sekreterare Mattias Laine.

Fotnot: Inhibering av ett beslut innebär inte att hela beslutet upphävs. Inhibering innebär bara att verkställandet av domen skjuts upp. Det är alltså kravet på ett sådant uppskjutande som Marknadsdomstolen nu avslagit.

FAKTA

Lockoutkaoset, detta har hänt:

23 augusti: Hockeyligan beslutar att vid en NHL-lockout så ska ingen klubb tillåtas ta in spelare på korttidskontrakt.

8 september: Sportbladet kan berätta att Konkurrensverket beslutat sig för att granska hockeyligans beslut att stoppa NHL-spelare. Det kan bryta mot konkurrenslagen.

16 september: NHL-lockouten blir officiell.

21 september: Konkurrensverket kör över hockeyligans rätt att ta gemensamma beslut om rätten att anställa NHL-spelare på korttidskontrakt. Verket kallar det en typ av kartellbildning.

21 september: Kvällen efter Konkurrensverkets beslut sitter ligans klubbar i telefonmöte. Där går Modo och Frölunda mot det tidigare beslutet och öppna för att ta in NHL-spelare.

– Det ger spänst att alla inte tycker lika, säger Mats Grauers.

25 september: Alexander Steen blir den förste NHL-spelaren som blir klar för elitserien. Han gör debut mot Brynäs.

2 oktober: Frölunda går också ut med att man planerar att ta in NHL-spelare på korttidskontrakt på grund av en uppkommen skadesituation.

Redan senare under kvällen bekräftar man att klubben gjort klart med Colorados stjärnforward Matt Duchene.

Samma dag lämnar hockeyligan in sin överklagan av Konkurrensverkets beslut.

3 oktober: Tio av klubbarna i hockeyligan träffas för ett möte där man diskuterar överklagan mot Konkurrensverket. Samtidigt är Modo och Frölunda ovetandes om att mötet äger rum då man inte fått någon inbjudan.

11 oktober: Frölunda gör klart med Viktor Stålberg på ett enmånaderskontrakt. Han blir lagets andra NHL-spelare.

Idag: Marknadsdomstolen lämnar Hockeyligans beslut om inhibering utan bifall, därmed är det fortsatt KKV:s beslut som gäller fram till det att målet avgörs.

ARTIKELN HANDLAR OM