Klubbarna om Hockeyligans bakslag

"Blir tvingade att ta in spelare"

Foto: THOMAS JOHANSSON
Mike Helber.
HOCKEY

Hockeyligan åkte på ett nytt tungt bakslag i kampen mot korttidskontrakt i dag.

Nu tror Linköpings Mike Helber att trycket kan bli för stort på bottenlagen.

– Klubbar i botten av tabellen kommer att bli tvingade att ta in spelare, säger LHC:s klubbdirektör.

Konkurrensverkets beslut står fast. Det är innebörden av Marknadsdomstolens beslut i dag där Hockeyligans krav på inhibition underkändes. Det innebär att lagen nu har fritt fram att ta NHL-spelare på korttidskontrakt fram till det att Marknadsdomstolens slutliga beslut har fattats.

Direkt efter beslutet offentliggjorts är flera klubbar avvaktande gällande möjligheten att ta in NHL-spelare.

– Det behöver ju i sig inte betyda någonting. Utifrån vårt perspektiv lever vi fortfarande efter att vi inte ska ta in några NHL-spelare. Det krävs ett styrelsebeslut och det är inget inplanerat, säger Växjö Lakers VD Anders Öman.

Modos VD Anders Trollsås:

- Nej vi har inga sådan planer just nu.

"Trycket hårt på bottenklubbarna"

LHC:s klubbdirektör, Mike Helber, har varit en av de hårdaste debattörerna för förbud mot korttidskontrakt. Men efter dagens beslut spår han att det kan komma att hända mycket den närmaste tiden.

– Det som händer i laget klubbar i botten av tabellen kommer känna att de måste agera för att inte tappa. Klubbar i botten av tabellen kommer att bli tvingad att ta in spelare.

– Kostnaden att inte göra detta är alldeles för hög, det är den karusellen vi ledare hade velat slippa, säger Helber som inväntar Hockeyligans nästkommande styrelsemöte där frågan ska fortsätta diskuteras.

Det låter som att även ni öppnar dörren lite här?

– Det är fortfarande stängda dörrar, däremot kommer det diskuteras på styrelsemötet av alla klubbar, men än så länge har inget förändrats. Men det blir ett oerhört tryck på klubbarna i botten, det är där trycket är, säger han.