”Vi vill inte ha en myndighet som blandar sig i...”

Nu kan Hockeyligan få NHL-modell

HOCKEY

Hockeyligan åkte på ett nytt nederlag i kampen mot korttidskontrakt.

Nu ifrågasätter flera klubbledare organisationen och dess framtid.

– Jag förväntar mig att det kommer bli en översyn över hur det ska fungera och vilken driftsform det ska vara, säger Växjö Lakers vd Anders Öman som förordar en franchise­lösning likt NHL.

Linköpings klubbdirektör Mike Helber kan tänka sig en franchiselösning.

Hockeyligan får inte rätt att förbjuda korttidskontrakt under tiden Marknadsdomstolen tar ett slutgiltigt beslut i den brännheta frågan. Det var summan av Marknadsdomstolens beslut i går.

Ett nytt tungt slag för Hockeyligan som får se sitt ursprungliga beslut tappa allt mer i betydelse.

”Känns olustigt”

– Vi driver frågan för att vi anser oss ha rätt att fatta sådana beslut, men vi lever här och nu efter det beslut som fattats, säger Hockeyligans vd Jörgen Lindgren.

Nu höjs flera röster bland elitseriens klubbledare för förändringar i organisationen kring Hockeyligan om ett sådant här beslut också blir slutgiltigt.

– När Konkurrensverket (KKV) ska styra vår verksamhet känns det olustigt. Vi sitter här med höga lån och många anställda. Jag hoppas det blir en översyn av ligans mandat och funktion, säger Anders Öman som lyfter idén om en helt ny ligastruktur där klubbarna, likt NHL, ska bli franchisetagare i Hockeyligan.

”Definitivt en lösning”

– De som driver McDonalds säljer inte Sibyllas hamburgare. Det finns ett regelverk, följer man inte det så är man inte med, säger han.

En idé som även Linköpings klubbdirektör Mike Helber menar är en tänkbar lösning.

– Det är definitivt en lösning, vi bör ha styrning av vår verksamhet och inte en myndighet som blandar sig i. Men jag har svårt att se RF och Svenska Ishockeyförbundet tillåta en franchiselösning.

I Frölunda debuterar i dag två NHL-spelare och där ser man inte något stort problem med effekterna av KKV:s inblandning i Hockeyligans beslut.

”Inte gå emot lagen”

– Jag tror flera frågor av den här karaktären kan komma ifrågasättas, men är det så får väl Hockeyligan anpassa sig. Vi kan inte ha en liga som går emot svensk lag.

– Jag tycker inte det förringar Hockeyligans existensberättigande, säger han.

Vd Jörgen Lindgren vill inte spekulera i någon ny organisatorisk lösning eller effekter av ett nytt slutligt nederlag i Marknadsdomstolen, men öppnar även han för en översyn av Hockeyligan och dess organisation.

– Oberoende av vad resultatet blir i ärendet nu så tror jag ändå att man nog ska ta sig en funderare över hur det ska vara organiserat i framtiden, säger han.

FAKTA

DETTA HAR HÄNT I HOCKEYLIGAN VS NHL

23 augusti: Hockeyligan beslutar att vid en NHL-lockout så ska ingen klubb tillåtas ta in spelare på korttidskontrakt.

8 september: Sportbladet kan berätta att Konkurrensverket beslutat sig för att granska Hockeyligans beslut att stoppa NHL-spelare. Det kan bryta mot konkurrenslagen.

16 september: NHL-lockouten blir officiell.

21 september: Konkurrensverket kör över hockeyligans rätt att ta gemensamma beslut om rätten att anställa NHL-spelare på korttidskontrakt. Verket kallar det en typ av kartellbildning.

21 september: Kvällen efter Konkurrensverkets beslut sitter ligans klubbar i telefonmöte. Där går Modo och Frölunda mot det tidigare beslutet och öppnar för att ta in NHL-spelare.

– Det ger spänst att alla inte tycker lika, säger Mats Grauers.

25 september: Alexander Steen blir den förste NHL-spelaren som blir klar för elitserien. Han gör debut mot Brynäs.

2 oktober: Frölunda går också ut med att man planerar att ta in NHL-spelare på korttidskontrakt på grund av en uppkommen skadesituation.

Redan senare under kvällen bekräftar man att klubben gjort klart med Colorados stjärnforward Matt Duchene.

Samma dag lämnar Hockeyligan in sin överklagan av Konkurrensverkets beslut.

3 oktober: Tio av klubbarna i Hockeyligan träffas för ett möte där man diskuterar överklagan mot Konkurrensverket. Samtidigt är Modo och Frölunda ovetandes om att mötet äger rum då man inte fått någon inbjudan.

11 oktober: Viktor Stålberg blir som andra NHL-spelare klar för Frölunda.

I går: Marknadsdomstolen underkänner Hockeyligans överklagan gällande inhibition av KKV:s beslut till det att målet avgjorts.

Vad väntar nu: I målet mellan Hockeyligan och KKV har nu Hockeyligan fram till den 22 oktober på sig att lämna in ytterligare uppgifter till Marknadsdomstolen. Därefter ska även KKV inkomma med sina slutliga synpunkter innan domstolen lägger fram sin slutliga bedömning av ärendet. Detta beräknas ta ytterligare några veckor.