Dokumenten som kan skapa en NHL-invasion

Hockeyligans framtid i händerna på Marknadsdomstolen

Foto: SCANPIX
HOCKEY

Här är dokumenten som kan avgöra Hockeyligans framtid.

Om några veckor kommer Marknadsdomstolens beslut i tvisten mellan Konkurrens- verket och elitserieklubbarna.

En fällande dom får – enligt Hockeyligan – förödande konsekvenser för svensk idrott:

– Det kan bli totalt ödesdigert

och får verkningar för hela idrottsrörelsen, säger HV 71:s ordförande Hans-Göran Frick.

Den infekterade konflikten mellan Konkurrensverket (KKV) och Hockeyligan (SHL) gäller om svenska elitserieklubbar gemensamt kan förbjuda korttids- kontrakt med lockoutade NHL-spelare.

KKV menar att beslutet strider mot konkurrenslagen.

I torsdags skickade den statliga myndigheten in sitt slutliga yttrande som i sin tur var ett svar på ett yttrande från Hockeyligan.

Någon gång runt månadsskiftet räknar Marknadsdomstolen lämna besked om de ger KKV rätt eller väljer att riva upp beslutet som fattades den 20 september.

– Vi har fått in det underlag vi behöver, men det blir i alla fall inte något beslut under den första halvan av november, säger Marknadsdomstolens sekreterare Mattias Laine.

Väljer Marknadsdomstolen att ställa sig bakom KKV:s beslut kan det snabbt få konsekvenser:

– Då är det högst troligt att alla klubbar tar in NHL-spelare på korttidskontrakt, förutsatt att NHL inte har kört i gång, säger en källa med god insyn.

Rakt motsatt uppfattning

Sportbladet har tagit del av båda parters slutgiltiga yttrande till Marknadsdomstolen.

Hockeyligans ståndpunkt är att idrotten ska ha rätt till sitt eget regelverk. Klubbarna hävdar att förbudet mot korttidskontrakt ”inte begränsar konkurrensen på den relevanta marknaden på ett märkbart sätt”.

KKV är av direkt motsatt uppfattning. Myndigheten använder också uttalanden i Aftonbladet och Expressen från Hockeyligans vd Jörgen Lindgren för att styrka att Lindgren ”på ett tidigt stadium var tydlig med att SHL:s förbud (mot korttidskontrakt) särskilt gäller NHL-spelare”.

Citerar Kalitzki

KKV citerar även en krönika skriven av Färjestads kommunikationschef Jörgen Kalitzki:

”Detta uttalande är en tydlig indikation på att syftet med SHL:s beslut är att gemensamt begränsa de investeringsrisker som kontraktering av NHL-spelare skulle innebära för de enskilda klubbarna”. KKV:s bestämda uppfattning är att det ska vara upp till varje enskild klubb att bedöma de ekonomiska riskerna med att ta in NHL-spelare.

HV 71:s ordförande Hans- Göran Frick säger till Sportbladet att han är djupt oroade för konsekvenserna om Marknadsdomstolen fastställer KKV:s tidigare beslut.

– Det kan bli totalt ödesdigert och få förödande konsekvenser om vi inte äger våra egna tävlingsbestämmelser. Jag hoppas att Marknadsdomstolen följer EU-domstolens beslut, där man säger att den sportsliga delen har varit fredad och har sitt eget regelverk.

Men KKV anser inte att deras beslut innebär någon konflikt med EU-domstolens hållning:

”Det är uppenbart att en sådan överenskommelse (att inte ta in NHL-spelare på korttidskontrakt) ligger mycket långt ifrån de transferregler som EU-domstolen och Kommissionen tidigare har tagit ställning till”, skriver KKV.

DETTA HAR HÄNT

21 augusti: Vid ett styrelsemöte beslutar elitserieklubbarnas ordförande att korttidskontrakt med NHL-spelare vid en eventuell lockout inte är aktuellt. Det är heller inte tillåtet att ta in NHL-spelare för att ersätta skadade nyckelspelare, något som är tillåtet med spelare från andra ligor.

8 september: Sportbladet avslöjar att Konkurrensverket beslutat sig för att granska Hockeyligans beslut att stoppa NHL-spelare, med motiveringen att det kan bryta mot konkurrenslagen.

20 september: KKV slår fast att Hockeyligan bryter mot konkurrenslagen när den utestänger NHL-proffs från spel i elitserien.

Om Hockeyligan inte följer Konkurrens-verkets beslut är det förenat med vite på 20 miljoner kronor.

24 september: Hockeyligan överklagar till Marknadsdomstolen och kräver samtidigt att KKV:s beslut ska rivas upp till det att Marknadsdomstolen fattat sitt beslut. Modo och Frölunda ställer sig dock utanför beslutet.

25 september: Alexander Steen blir den förste NHL-spelaren som blir klar för elitserien. Modos motivering är att han ska ersätta långtidsskadade Samuel Påhlsson.

12 oktober: Hockeyligas krav på inhibering (att beslutet ska rivas upp till dom fallit) avslås av Marknadsdomstolen.

1 november: Sista datum för KKV att slutföra sin talan i målet. Före det har även Hockeyligan fått yttra sig.

27 november: Marknadsdomstolen skjuter upp det slutgiltiga beskedet.

ARTIKELN HANDLAR OM