”Vi är inte rädda för Skellefteå...”

Foto: BILDBYRÅN
Johan Harju om Skellefteå: ”De kommer inte få någon enkel resa”
HOCKEY

Skellefteå väljer först i kväll.

Och enligt vad Sport­bladets erfar vill de möta Brynäs i kvartsfinal.

– Det blir intressant att se vilka som vågar välja oss, säger Brynäsforwarden Johan Harju.

Inför den sista omgången i kväll är det högst oklart hur ­lagen två till fyra i tabellen placerar sig. Vad som ­redan är klart är att Skellefteå vinner elitserien och därmed blir det lag som tar motståndare först.

I de två senaste slutspelen har AIK valts först av HV 71 respektive Luleå. En riktig nitlott. Båda gångerna har det slutat med att seriesegrarna slagits ut redan i kvartsfinal.

”Borde bli Skellefteå”

De flesta räknar med att Skellefteå ska välja Brynäs och i så fall hoppas tränaren Tommy Jonsson att historien ska vara en fördel för hans lag.

– Det som hänt i de senaste kvartsfinalerna har blivit en snackis och kommer säkert bli det även i år. Och det vet garanterat de som eventuellt väljer oss. Det är definitivt ingen nackdel för oss att historien ser ut som den gör, säger han.

Brynäsforwarden Johan Harju spelade i Luleå förra säsongen och vet hur det känns att som storfavorit bli utslaget i kvartsfinal.

– Vi får se vilka som vågar välja oss. Det borde bli Skellefteå men de kommer ­garanterat inte att få någon enkel resa, säger Harju.

”Vi är väldigt eniga”

Skellefteås general manager Lasse Johansson vill inte avslöja vilket lag de kommer att möta, men han bekräftar att beslutet redan är taget.

– Vi har diskuterat sedan i lördags och i morse (i går) tog vi det definitiva beslutet. Jag hade först ett snack med tränarna och sedan med några av spelarna.

Var ni överens?

– Ja, vi var väldigt eniga. Men för oss gäller det att fokusera på oss själva. Vi ska se till att jobba med det vi är bra på.

Enligt vad Sportbladet erfar föll valet på Brynäs av två huvudanledningar: Dels för att backuppställningen anses svagare än Modos, dels vill Skellefteå undvika att Anders Forsberg-affären hamnar i fokus och tar onödig energi. Forsberg sparkades från Skellefteå i början av februari sedan han gjort klart med nytt tränarjobb i just Modo.

FAKTA

Matcherna som avgör toppstriden

Luleå–HV 71

Rögle–Färjestad

Slutspelsvalen

Ettan (Skellefteå) väljer mellan lag fem–åtta

Tvåan i tabellen väljer mellan de tre lag som återstår.

Trean väljer mellan de två lag som återstår.

Fyran får möta det lag som inte har blivit valt.

Förutsättningarna

HV 71: Har tre poäng till godo på både Färjestad och Luleå och det räcker med en poäng för att säkra andraplatsen. Men förlorar HV 71 vid ordinarie tid samtidigt som Färjestad vinner sin match rasar Jönköpingslaget till fjärde plats.

Färjestad: Om HV tar poäng kan Färjestad som bäst komma trea i tabellen. Nollar HV blir Färjestad tvåa om de inte vinner med färre mål än Luleå. Tar Färjestad färre poäng än Luleå slutar laget i stället på en fjärdeplats.

Luleå: Vinner Färjestad måste Luleå vinna med minst ett mål mer för att passera i tabellen. Vinner Luleå över HV 71 vid ordinarie tid och med ett mål mer än vad Färjestad gör slutar Luleå tvåa i tabellen.