”Slutspelet är som julafton för oss...”

Marcus Vinnerborg inför årets höjdpunkt

Foto: LASSE HEJDENBERG
KVARTEN NÄSTA Domaren Marcus Vinnerborg slappnar av hemma i Ljungby innan det är dags för SM-kvartsfinalerna.
HOCKEY

LJUNGBY. Dags för slutspel – då brukar domarna hamna i fokus.

Sportbladet åkte till Ljungby för att träffa Marcus Vinnerborg och prata om förberedelser, tiden i NHL och den ökade pressen på domarna.

– Jag är bara ett verktyg för att det ska bli en så bra hockeymatch som möjligt, säger han.

Foto: LASSE HEJDENBERG
Marcus Vinnerborg.

I morgon inleds slutspelet och spelarna gör allt för att toppa formen. Detsamma gäller för domarna. Sportbladet bokade träff med Marcus Vinnerborg för att ta reda på hur uppladdningen ser ut inför säsongens höjdpunkt.

– Välkomna, säger 40-åringen när han öppnar dörren till sitt hus i Ljungby.

– Sätt er. Jag ska fixa lite fika.

På radion spelas Magnus Ugglas version av ”jag och min far” och Vinnerborg visslar med samtidigt som han sätter i gång kaffet.

– Är det någon som vill ha mjölk till, frågar Vinnerborg samtidigt som han ställer fram smörgåsar och pålägg.

– Ni får ta det för vad det är. Det har varit en busy morgon, har skjutsat familjen till Kastrup. De ska tillbaka till Kanada, säger han.

Vinnerborg blev 2010 den första europeiske domaren i NHL. Två år gjorde han i världens bästa liga innan han och familjen inför årets säsong valde att flytta hem till Ljungby.

– Vi trivdes bra, även om det var jättetufft i början. Första julen önskade sig mina döttrar bara en sak i julklapp – en enkelresa hem. När vi sex månader senare skulle hem över sommaren grät de för att de ville vara kvar. Nu saknar de kompisarna, skidåkningen och så vidare. Därför åker de dit i elva dagar.

Måste gilla utmaningen

Men då missar de början på slutspelet.

– Haha, det var tydligen inte ett tillräckligt starkt argument för att stanna hemma. Konstigt.

Hur ser du på att slutspelet ska dra i gång?

– För oss domare är det som julafton. Intensitet ökar, och kraven på besluten ökar. Varje beslut granskas mer minutiöst än vanligt. Det är en utmaning. För den som inte gillar den utmaningen är domar­yrket inget bra jobb.

I fjol fick domarna en del negativ kritik. Läser du vad som skrivs i tidningarna?

– Under slutspelet måste du det, som en förberedelse. Är det två spelare som är i luven på varandra massmedialt måste jag som domare ha med det i min bedömning. Jag är trots allt bara ett verktyg för att det ska bli en så bra hockeymatch som möjligt.

Hur ser annars förberedelserna ut för dig inför slutspelet?

– Jag går igenom videomaterial från säsongen. I och med att jag har dömt lagen tidigare vet jag ganska väl vilken slags hockey de spelar och vilka fokusindivider det finns i lagen, säger Vinnerborg.

– Sedan är det den fysiska statusen givetvis. Jag försöker köra ett pass om dagen nu, säger han.

Två VM-domare i Ljungby

En nyhet inför årets slutspel är att domarna har delats in i fyra grupper på tre. Varje grupp har sedan hand om var sin kvartsfinalsserie.

– Jag tror på det här. En möjlighet för lagen att få en jämnare bedömning. Lagen vet vem som ska döma. Samtidigt innebär också en ökad press eftersom vi förhoppningsvis ska göra bra ifrån oss, säger Vinnerborg och fyller på i kaffekopparna.

Är det en hård jargong mellan er domare?

– Absolut. Vi är tvungna att lita på varandra till hundra procent och då är det viktigt att ha högt till tak. Vi har jättekul. Har vi inte kul gör vi inget bra jobb.

Den Vinnerborg har bäst kontakt med i domarkåren är Morgan Johansson. Han bor också i Ljungby och ringer under intervjun.

– Sportbladet är här. Kom över så får du lite fika, säger Vinnerborg i telefonen.

Några minuter senare slår sig Johansson ner vid köksbordet.

– Det märks att familjen är borta. Du har inte bäddat sängen, säger Johansson och pekar mot den öppna sovrumsdörren.

Träffas ni ofta?

– Vi har umgåtts sedan vi var små mer eller mindre. Familjerna umgås också. Sedan brukar vi träna ihop ibland, säger Johansson.

I maj ska barndomskompisarna döma VM på hemmaplan tillsammans.

– Ganska häftigt. En kommun med 30 000 invånare och två VM-domare, säger Morgan Johansson.

Men först och främst är det fokus på slutspelet.

– Det är få förunnat att få ha sin hobby som yrke. Då är det svårt att inte vara motiverad när det drar ihop sig, säger Vinnerborg.

FAKTA

VINNERBORG OM...

...största förändringen bedömningsmässigt i årets slutspel:

– Vi kommer att bestraffa när spelarna tar tag i motståndarens visir efter avblåsningar. En tendens som vi tycker har ökat. Egentligen är det den enda konkreta förändringen. Plus att vi vet av erfarenhet att fasthållningar längs sargerna ökar. De har funnits tidigare, men skillnaden är att spelaren som blir fasthållen under slutspelet kämpar hårdare att komma loss. Därför tror jag vi kommer att få se fler sådana utvisningar.

...kritik i media:

– Det är tråkigt när vi kritiserar varandra öppet – domare, spelare, tränare och så vidare. När vi går via media och inte tar det öga för öga. Sådant skadar hockeyn och det är inte bra. Vi ska ha positiva saker som skrivs om hockeyn.

...hur han utvecklades i NHL:

– Mer komplett har jag blivit. Dels förstår jag nordamerikansk hockey på ett bättre sätt. Och dels går det mycket fortare där så din tankeprocess måste gå fortare och då får du mer tid på dig att fatta rätt beslut.

...mordhotet:

– För några år sedan var vi sex, sju domare som fick mordhot från supportrar till en förening. Det blev väldigt stort i media då. När det hände fick man fick ta sig en funderare om hur allvarligt det var, och det vet man aldrig riktigt. Men annars är det inte mycket sådant. Klubbarna gör ett bra jobb säkerhetsmässigt. Vi känner oss aldrig hotade.