Tuffare tag mot agenter

Svensk hockey skärper kraven: Vill ha en uppstramning

HOCKEY

Ishockeyförbundet skärper kraven på landets hockeyagenter.

Bara Sico-certifierade agenter ska i framtiden ha rätt att förhandla med elitklubbarna.

– Vi vill ha en uppstramning av vilka som har rätt att förhandla kontrakt i våra högsta serier, säger förbundets generalsekreterare Mikael Peterson.

Foto: BILDBYRÅN
Mikael Peterson

Agentmarknaden i Sverige har mer eller mindre exploderat under den senaste tioårsperioden. Från ett fåtal aktörer i slutet av 1990-talet finns det i dag närmare 40 svenska agenter som är certifierade av spelarfacket Sico.

Utöver dessa finns också ett antal spelaragenter som inte har auktoriserats och certifierats av Sico.

Och nu har Ishockeyförbundet, Hockeyligan, Hockeyallsvenskan och spelarfacket Sico gemensamt kommit överens om att agenter som ska förhandla med elitklubbarna måste vara certifierade.

Nya prov

Förslaget innebär även andra typer av prov och även hårdare krav. Bland annat måste en godkänd agent ha ett visst antal spelare, krav på vidareutbildning finns och även ett nytt sanktionssystem ska införas.

– Problemet tidigare har varit att det inte funnits någon egentlig möjlighet att bestraffa agenter som brutit mot reglerna. Även om de blivit av med sin certifiering har de kunnat arbeta vidare, säger Sicos generalsekreterare Erik Zachrisson.

”Vill bli ännu tydligare”

För att lägga ytterligare tyngd bakom överenskommelsen kommer den att skrivas in i Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Där kommer det att hänvisas till det certifieringsreglemente på cirka 20 sidor som finns gällande spelaragenter.

– Vi vill bli ännu tydligare på det här området, och med att skriva in det i tävlingsbestämmelserna ökar vi den tydligheten, säger Mikael Peterson.

– Att det finns med i tävlingsbestämmelserna är en väldigt viktig del. Det innebär att agenter som inte följer reglerna kan straffas med böter och sanktioner, säger Erik Zachrisson.

När de gäller utländska agenter måste de i framtiden gå via sina svenska samarbetspartners, eller ordna en certifiering som ger dem rätt att förhandla med svenska klubbar.

FAKTA

De här kommer att kunna förhandla i framtiden

Certifierade agenter

Spelaren själv

Advokater

En person direkt närstående till spelaren, exempelvis en förälder eller syskon.