Ska slå ut seriesegrarna – för tredje året i rad

Roger Melin: Tittar på deras svagheter

Foto: BILDBYRÅN
Roger Melin.
HOCKEY

LINKÖPING. Två år i rad har han slagit ut seriesegrarna.

Nu väntar Skellefteå för Roger Melin och hans Linköping.

– Vi tittar inte på deras styrkor, utan mer på deras svagheter, säger succétränaren.

Inför slutspelet utsågs Roger Melin till ligans bäste tränare av Sportbladets expertjury. Inget överraskande val med tanke på 53-åringens slutspelsmeriter de senaste åren. Två säsonger i rad slog han och AIK ut seriesgrarna (HV71 och Luleå). Efter att LHC vunnit med 4-1 i matcher mot HV71 hyllas Melin av spelarna.

– Jag gillar honom otroligt mycket. Vi spelare får mycket ansvar, han litar på oss. Och han får gruppen att komma ihop. Han är smart i sin coachning, det märker man inte minst under slutspelet, säger Simon Hjalmarsson.

”Har varit i bra lag”

Själv är Melin ödmjuk när han förklarar sina slutspelsframgångar.

– Jag har varit i bra lag helt enkelt, säger han med ett leende, efter att Linköping avslutat ännu ett träningspass.

För tredje året i rad ställs Melin mot tabellettan i grundserien. På torsdag inleds semifinalserien mot Skellefteå och då får laget tillbaka stjärnan Carl Söderberg.

– Att tappa en så bra spelare som Carl är aldrig bra, men det blir en bonus när han kommer tillbaka. Förhoppningsvis blir det ett lyft för oss, säger Melin.

”Jag blir mer fokuserad”

Vad får ni se upp med hos Skellefteå?

– Vi tittar inte så mycket på deras styrkor, utan mer på deras svagheter. Vi får se vad vi kommer fram till. Vi ska ha ett möte i morgon (läs: tisdag) om hur och vad vi ska fokusera på. Jag känner att det är viktigt att spelarna är delaktiga i det.

Förändras du som person något under ett slutspel?

– Inte speciellt mycket. Klart att det blir lite mer spänning. Jag är lite mer fokuserad, men annars förändrar jag inte mycket, säger Melin.

FAKTA

Melins facit de tre senaste säsongerna:

2012/13 (LHC)

Grundserien: Femma.

Kvartsfinal: Vidare efter 4-1 i matcher mot HV71.

Semifinal: ?

2011/12 (AIK)

Grundserien: Sjua.

Kvartsfinal: Vidare efter 4-1 i matcher mot Luleå.

Semifinal: Utslagna efter 3-4 i matcher mot Skellefteå

2010/11 (AIK)

Grundserien: Åtta.

Kvartsfinal: Vidare efter 4-0 i matcher mot HV71.

Semifinal: Utslagna efter 0-4 i matcher mot Färjestad

Spelarröster om Melin:

Simon Hjalmarsson, forward

”Det han åstadkommit som tränare talar för sig självt. Jag gillar honom otroligt mycket. Vi spelare får mycket ansvar, han litar på oss. Han får gruppen att komma ihop. Han är smart i sin coachning, det märker man inte minst under slutspelet. Krogkedjan i HV71 hade ett litet övertag på någon av våra kedjor och då skiftade han lite och det blev genast bättre. Men samtidigt får det inte bli för mycket sådant. Om man matchar några spelare mot en viss kedja förstör det lätt rytmen, om de ska vara inne vartannat byte. Roger är bra på att känna av där.”

Eric Himelfarb, center

”Han är definitivt en ”spelar-coach”. Han ger en frihet och man känner sig säker i vad man ska göra. Jag tror alla killar gillar att spela under honom. Han är lugn och gör du ett misstag är det bortglömt direkt. Det är bra för ens självfötroende. Man får göra misstag.”