Därför byts domarna ut

”Viktigt matcha fler domare”

Patrik Sjöberg och Thomas Andersson dömde i torsdags.
HOCKEY

En hög klubba och ett efterföljande mål – sen var domarparet Thomas Andersson och Patrik Sjöberg i fokus efter den första semifinalen.

Den missen räcker inte för att peta dem från spel, men domarchef Mikael Ahlström flaggar ändå för domarbyte inför dagens match.

– Det är viktigt att matcha fler domare, säger han.

Skellefteå tryckte på för 3–1 i powerplay när en hög klubba från Robin Figren på Bud Hollway plötsligt vände upp och ner på matchen. I stället för att blåsa utvisning och inleda spel i fem mot tre så kunde Figren vinna pucken och spela fram Sebastian Karlsson till 2–2.

Kritiken var på flera håll skarp mot domarparet Patrik Sjöberg och Thomas ”Kuben” Andersson efter beslutet. Till och med Robin Figren själv tyckte det var utvisning:

– Hade det hänt oss hade jag nog varit lika arg, sa han till Sportbladet efter matchen.

”Skulle varit utvisning”

Nu berättar domarchefen Mikael Ahlström för Sportbladet hur han ser på situationen som till mångt och mycket avgjorde första semifinalen.

– Min spontana känsla, lajv på läktaren, var att det inte var någonting. Men när vi tittade på den efteråt så kan vi konstatera att han träffade upp mot huvudet. Med facit i hand skulle det ha varit en utvisning, säger han.

Nu hamnar domarna i fokus direkt i den här matchserien, hur tänker du kring att låta dem fortsätta döma?

– Vi har åtta slutspels- domare. Alla domare gör misstag och man gör bra grejer. Vi utgår från att försöka matcha så bra vi kan. Sen hur vi matchar håller vi för oss själva.

Insatsen i torsdags var inte sådan att du vill byta domarpar på grund av den då?

– Vi gör en helhetsbedömning, och de är inte petade för att eventuellt ha missat en utvisning, då är det en väldigt låg nivå. Här handlar det om att matcha fler domare, det är så vi resonerar.

Du pratar mycket om att matcha fler domare, det låter som att du tänker ge några andra chansen i lördagens match?

– Vi har åtta domare kvar i slutspelet och de domarna kommer göra matcher. Då är det viktigt att matcha fler domare. Vi kommer inte sitta på samma par hela matchserien, det gör vi inte i den andra serien heller.

UPPDATERING: Ulf Rönnmark och Mikael Sjöqvist dömer matchen i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM