Stjärnorna iskalla på marknaden

Frölundas trio har svårt att hitta ny klubb efter att ha tvingats bort

HOCKEY

De tvingades bort från Frölunda.

Nu är Jari Tolsa, Mikael Johansson och Fredrik Sjöström dessutom iskalla på marknaden.

– Trupperna börjar fyllas, det är bara att inse att det kan bli tufft, säger Johansson – ett av alla etablerade hockeynamn som just nu är arbetslös.

Tillsammans har Frölundas trio gjort närmare 800 matcher för klubben och 250 poäng.

Men efter att den gångna säsongen tog slut i kvartsfinal fick inte Jari Tolsa, Mikael Johansson och Fredrik Sjöström vara kvar längre.

Tre månader har gått sedan de fick det tuffa beskedet och fortfarande har forwardsstjärnorna inte hittat någon ny klubbadress.

"Känner mig inte stressad"

Trion är iskalla på marknaden.

– Min agent sköter arbetet med att hitta en ny klubb. Men han har inte hört av sig på några veckor, så jag antar att inget har hänt, säger Fredrik Sjöström till Sportbladet.

Han var ordinarie i NHL så sent som för tre år sedan och har gjort nästan 500 matcher i ligan. Men sedan återkomsten till Sverige har han inte fått spelet att lossna – bara 23 poäng på tre säsonger.

– Visst, det är skönt att få det klart i tid. Men jag känner mig inte så stressad, säger Sjöström.

"Måste inse att det blir tufft"

Mikael Johansson, i fjol assisterande lagkapten i Frölunda, har heller inte hört särskilt mycket från andra klubbar – och börjar koppla bort SHL-spel från sin radar.

– Jag måste vara realist och inser själv att spel i elitserien kan bli tufft. Trupperna börjar fyllas, det finns inte många platser kvar.

Är du orolig?

– Jag hade nog varit det om jag inte haft min ekonomiska ersättning, men nu känner jag mig ganska lugn, säger Johansson, som hade ett år kvar på kontraktet när det revs och får lön från Frölunda fram till april nästa år.

– Jag är inte särskilt van vid den här situationen, men det är inte mycket jag kan styra. Det gäller att ha tålamod och vänta och se vad det blir, fortsätter forwarden.

Landslagsman kontraktslös

Även landslagsmannen Daniel Fernholm, 29, har ännu inte gjort klart med någon ny klubb sedan han var en av HV 71:s backar som inte fick kontrakten förlängda.

Intresse finns – men han stannar inte i Sverige.

– Huvudfokus är spel utomlands. Daniel har sagt att han är villig att ge det tid, säger backens agent, Joakim Persson.

FAKTA

Svenska stjärnor som letar nytt jobb

Jari Tolsa, 32, f

Kommentar: Efter totalt tio säsonger i Frölunda och två SM-guld med klubben fick inte Tolsa vara kvar längre. Men trots att nästan tre månader har gått sedan han fick beskedet har 32-åringen fortfarande inte gjort klart med en ny klubb.

Mikael Johansson, 31, f

Kommentar: Assisterande lagkapten i Frölunda den gångna säsongen. Tvingades nyligen mot sin vilja bort från klubben han spelat för i sex säsonger. Intresset för honom nu är knäpptyst och han spanar på spel utomlands eller allsvenskan.

Fredrik Sjöström, 30, f

Kommentar: Sjöströms meritlista saknar motstycke bland forwards i SHL. Nästan 500 NHL-matcher, men produktionen hemma i Sverige har uteblivit och forwarden har ännu inte bevisat på hemmaplan att han relativt nyligen varit en ordinarie NHL-spelare.

Björn Svensson, 27, f

Kommentar: Har fört en anonym tillvaro i Modo och Timrå. Efter säsongen bröt han kontraktet med Örnsköldsviksklubben och är nu kontraktslös. Svensson har gjort 107 poäng (44+63) på 336 matcher i SHL, dåvarande elitserien.

Daniel Fernholm, 29, b

Kommentar: Återvände till svensk hockey efter två år i KHL. Landslagsman de senaste sju säsongerna, men ändå verkar intresset vara svalt. Backens fokus ligger på spel utomlands efter att han inte fått förlängt med HV 71.   

Fredrik Warg, 34, f

Kommentar: Ännu en spelare som återvände från KHL. Men Warg blev inte den nyckelspelare som Rögle hoppats, han gjorde bara nio poäng på 34 matcher och var skadedrabbad den gångna säsongen. Efter klubbens degradering drog han från Ängelholm omgående.

Yared Hagos, 30, f

Kommentar: Kontraktet upphörde när Timrå trillade ur landets högsta serie. Han har fått stort defensivt förtroende i sina tidigare SHL-lag, Timrå, Skellefteå och Södertälje. Borde vara intressant för svenska klubbar.

Jonathan Hedström, 35, f

Kommentar: Jagas av tidigare klubben Asplöven, men har också ryktas om en fortsättning i Timrå. SHL är förmodligen ett avslutat kapitel, även om Hedström stundtals höll hög klass den gångna säsongen – 18 poäng på 52 matcher.

Niklas Nordgren, 34, f

Kommentar: Blev Timrås bäste poängplockare trots att han spelade den gångna säsongen med stora smärtor. Rehabiliteringen i sommar för den höftoperation han genomgått får utvisa om det blir något mer spel för Nordgren. Han är öppen för det mesta i klubbväg, han han sagt tidigare.

Christian Söderström, 32, f:

Kommentar: Säsongen slutade olyckligt för Färjestads guldhjälte från 2006. Först fick han svarta rubriker för att han sköt ner en åskådare, sedan trillade hans klubb ner i allsvenskan. Poängproduktionen under säsongen har heller imponerat.    

Emil Lundberg, 31, f

Kommentar: Luleåsonen har varit borta från svensk hockey i tre år. Han lämnade Norrbottensklubben för den slovakiska ligan, sedan KHL och den gångna säsongen schweiziska Kloten. Nu söker han ny klubbadress, i Sverige?

Mika Hannula, 34, f

Kommentar: När han anslöt till HIFK mitt under den gångna säsongen blev det hans tolfte klubb på nio år. Hannula – som tillhört både Modo, Djurgården, HV 71 och Malmö i Sverige – har inte fått förlängt kontrakt med den finska klubben.

Dragan Umicevic, 28, f

Kommentar: Finalspelare i våras för finska Tappara. Han gjorde nio poäng i slutspelet, men efter guldmissen har han inte fått sitt kontrakt förlängt. Borde var eftertraktad eftersom han fortfarande också är – till skillnad mot de andra på den här listan – under 30 år.