Läget i lagen inför omstarten i SHL

HOCKEY

Sex omgångar kvar av SHL.

Tre dagar kvar till transferfönstret stänger.

Vad har hänt i ditt lag under OS-uppehållet?

Här är kort om alla lagen inför kvällens nystart i SHL.

AIK:

AIK får klara sig utan lagkaptenen Patric Blomdahl (knä) och Björn Melin (hand) resten av grundserien. De siktar på att vara är tillbaka till kvalserien, meddelar AIK:s pressansvarige Adam Ekman.

Daniel Josefsson vilas mot FBK på grund av en överansträngd ljumske och Fredrik Carlsson är borta resten av säsongen.

Precis innan uppehållet skrev Michael Nylander på för klubben. Sportchefen Daniel Rudslätt vill gärna förstärka ytterligare, men vågar inte lova någonting.

– Visst är det så. Vi har förlorat två offensiva spelare (Esa Pirnes och Teemu Ramstedt) under säsongen och behöver stärka upp. Vi letar febrilt men marknaden är tunn. Jag hoppas att vi kan hitta någon lösning rätt snart, säger han till klubbens hemsida.

Dessutom har AIK gjort förändringar i styrelsen under uppehållet. Peter Birath lämnade som vd och ersattes av Thomas Johansson.

AIK träningsspelade mot Brynäs den 19 februari och förlorade med 0-1.

Brynäs:

Brynäs har haft en hel del skadeproblem den här säsongen. Positivt för Gävlelaget är att Sebastian Enterfeldt är tillbaka efter sin hjärnskakning.

– Det känns jättebra. Kroppen känns bra och jag är fullt återställd och har kunnat köra på väldigt bra under uppehållet, säger han till klubbens hemsida.

En annan som är redo för spel är backen Lukas Kilström.

Kvar på skadelistan finns Fredrik Warg, Alexander Larsson och Sebastian Lauritzen.

Frölunda

Frölundas forward Robin Figren missade matcherna innan uppehållet, men har nu återhämtat sig.

– Han har varit i full träning och ska kunna spela, sedan får vi se hur vi använder honom, säger Frölundas assisterande tränare Klas Östman.

– Han var en av våra bättre forwards innan han gick sönder. Skönt att han är tillbaka.

Det betyder att Frölunda inte har några sjukdomar eller skador inför omstarten.

Göteborgsklubben har förlängt med 19-åringarna Erik Karlsson och Andreas Johnsson.

–  Andreas har tagit stora kliv i sin utveckling. Erik är en stor talang som mognat under sin första a-lagssäong, säger sportchefen Christian Lechtaler till klubbens hemsida.

Färjestad

Målvakten Danny Taylor opererade höften i Kanada under uppehållet och missar resten av säsongen. Magnus Nygren har fått en smäll på överkroppen och vilas mot AIK. Sedan tidigare saknas Marius Holtet.

Anders Bastiansen missade några matcher innan uppehållet (på grund av rygg och knä), men spelade ändå med Norge i OS.

– Det ska bli roligt att spela med grabbarna igen, säger Bastiansen till klubbens hemsida inför matchen mot AIK.

Även Martin Röymark och Ole-Kristian Tollefsen spelade med Norge i OS.

Under uppehållet har FBK spelat två matcher i Kanada. Först blev det en 2-7-förlust mot AHL All Stars sedan blev det 3-4 efter förlängning mot Toronto Marlies.

Anton Grundel stod över Kanadaresan, men är tillbaka i full träning.

Så här säger Håkan Loob om eventuella värvningar:

– Nej, vi tänker inte värva nytt. Vi har snarare ett överskott av spelare och är mer måna om att få tillbaka alla som haft småskavanker.

HV 71

HV71 har fått nya skador under uppehållet.

Oscar Fantenberg är inte med mot Luleå. Chris Campoli är inte med. Sannolikt kommer inte heller Ted Brithén till spel, säger HV:s sjukgymnast Andreas Frostemark.

Vad har hänt med Campoli och Fantenberg?

– Båda ådrog sig hjärnskakningar under uppehållet, säger Frostemark.

David Petrasek, Andreas Jämtin och Sebastian Strandberg är ännu inte tillbaka. Johan Davidsson är långtidsskadad. Mattias Karlsson gjorde comeback när HV71 träningsspelade i Norge under uppehållet.

– Jättekul. Han har tränat bra och ser pigg ut, säger tränaren Torgny Bendelin till klubbens hemsida.

– Han är en klippa om han spelar på rätt sätt. Och det är vårt jobb att hjälpa honom att göra det.

Fredrik Stillman, sportchef, om det är aktuellt att värva någon spelare:

– Vi letar inte aktivt, men skulle det dyka upp någon spelare som vi känner kan göra oss bättre är det intressant. Det spelar ingen roll om det är en back eller forward, säger Stillman, som har jobbat hårt under uppehållet.

Han har signat backen Chris Campoli på två nya år. Dessutom har Stillman skrivit a-lagskontrakt (två år) med Lawrence Pilut, 18.

Örebro

Tabellelvan Örebro har varit det mest aktiva laget på marknaden under upphållet. Klubben har värvat tre spelare: Jere Sallinen, Ville Viitaluoma och Brett Sterling, senast från HV71.

Tung skadesmäll för Örebro: Stjärnan Marko Anttila, 28, missar resten av säsongen på grund av en knäskada.

– Det handlar om sex veckors läkningstid, säger fystränaren Mathias Mattsson till NA.

Johan Wiklander saknades innan uppehållet och finns inte med när ÖHK möter Frölunda i morgon. Även Martin Johansson och Emil Kåberg saknas. Wiklander är närmast spel. Han kan vara i full träning i slutet av veckan.

– För Martins del går det framåt, vi ska testa honom i veckan med större belastning, och där hoppas vi på positiva besked. Emil är tillbaka tidigast till kvalserien efter sin axelskada, säger Mattsson.

Leksand

Leksand är en av säsongens stora överraskningar och nu får dalalaget tillbaka Hannu Pikkarainen efter sin handskada. Backen gjorde två poäng i debuten, men tvingads kliva av efter två perioder. Även Johan Ryno, som haft problem med en axel, spelar mot Brynäs i morgon.

– Vi har ett helt fräscht lag. Alla är med och vi har kört med fullt manskap på träningarna, säger Leksands assisterande tränare Johan Rosén.

Har ni fokuserat på något speciellt under uppehållet?

– Vi har mest rullat på. Vi har filat lite på detaljer som vi tycker att vi behöver förbättra, säger Rosén.

Linköping

Under uppehållet har LHC gjort sig av med två spelare. Centern Erik Lindhagen har lämnat klubben för spel i allsvenska Västerås och backen Daniel Grillfors har flyttat till Schweiz och Bern.

Dessutom är IIro Tarkki hemma i Finland på grund av magmuskelskada och det är tveksamt om han kan spela mer den här säsongen.

LHC valde att åka på läger i Lettland och avslutade med träningsmatch mot Dynamo Riga. En match som slutade med en 3-4-förlust.

– Vi har jobbat hårt med både det höga försvarsspelet och vårt spel i egen zon, säger tränaren Roger Melin till klubbens hemsida.

På skadefronten är backen Jonas Junland tillbaka i spel. Även Sebastian Karlsson är redo för comeback efter sin hjärnskakning.

Växjö

Växjö vill inte ge någon information om hur skadeläget ser ut inför matchen mot Modo.

– Vi kommer inte säga allt för mycket om hur läget är inför matcherna, utan ni för se i matchuppställningen. V har haft två bra veckor där många spelare har fått köra rehab för att komma i matchdugligt skick, säger Sam Hallam, tränare i Växjö.

– Jag vet, det är ett skittråkigt svar, men vi kör det rakt av nu. Det är inget personligt.

Är det de klassiska slutspelsmörkningarna som har startat?

– Det är viktiga matcher nu på slutet. Vi har en stor trupp, och det kan hända saker. Vi meddelar laget på matchdag vilka som spelar och inte spelar, säger Hallam.

En sak som är säker är att målvakten Teemu Lassila inte spelar i kväll. Han är avstängd efter slagsmålet med Per Ledin.

Skellefteå

Skellefteå ligger etta med sina 103 poäng, tio poäng före tvåan Frölunda. Västerbottningarna möter i kväll Linköping. Om SHL:s enda bidrag i den svenska OS-truppen, Jimmie Ericsson, spelar var i går kväll inte bestämt.

–  Vi vet att han kommer till Sverige idag. Men vi har inte hunnit prata med honom än och vi får helt enkelt se hur det blir i morgon, säger lagets assisterande tränare Stefan Klockare till Norran.

Klart är i alla fall att den skadade duon Petter Emanuelsson och John Norman inte spelar. En som däremot gett klartecken är landslagsbacken Johan Alm, som inte spelat sedan november.

– Han har kört för fullt under uppehållet och ser bra ut. Det är bra att han får kliva ut till match igen, men det kommer såklart ta tid för honom att hitta tajmingen, säger tränaren Hans Wallson till klubbens hemsida.

Luleå

Luleå stod för den största värvningsbomben under OS-uppehållet då klubben gjorde klart med Linus Omark.

Niklas Olausson har varit lite halvskadad under uppehållet, men spelar mot HV71. Det gör inte Robin Jonsson som har problem med ryggen. Johan Fransson har haft känningar i ryggen, men hoppas på spel i morgon.

– Det är dag till dag som vi jobbar med. Vi får se hur det känns under morgondagen, men det är ingen större fara, säger backen till NSD.

Chris Abbott saknades i sista matchen innan uppehållet, men är nu redo för spel.Modo

Modo har klättrat till en femte plats i tabellen och inleder mot Växjö. Per-Åge Skröder och Kristian Forsberg representerade Norge i OS. För spelarna som var kvar hemma i Sverige har det blivit mycket konditionsträning.

– Vi har fokuserat på hård träning med mycket kondition och längre ispass. Målsättningen har varit att förbättra den fysiska statusen ytterligare, säger tränaren Anders Forsberg till SHL.se.

Övikslaget har haft en del skador, men inför omstarten ser det bra ut.

– Bortsett från långtidsskadade Gustav Possler har vi en helt frisk och pigg trupp att tillgå vilket innebär att det är en bra konkurrenssituation om platserna, säger Forsberg.

Det betyder att backen Viktor Lööv gör comeback efter sin käkfraktur, och han gör det i ett specialskydd på hjälmen.

– Jag ser ut som en blandning mellan Darth Vader, Bane i Batman och Hannibal Lecter, säger han till allehanda.se.

Modo har förlängt kontrakten med Victor Olofsson, 18, och Albin Carlsson, 19, båda kontrakten sträcker sig över säsongen 2015/16.

FAKTA

NYPREMIÄREN

Matcherna i kväll:

Växjö–Modo, Färjestad–AIK, Linköping–Skellefteå

Matcherna i morgon:

Leksand –Brynäs, HV71–Luleå, Örebro–Frölunda 

ARTIKELN HANDLAR OM